Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank doet uitspraak in zaak tegen ex-kopstukken No Surrender

Rechtbank doet uitspraak in zaak tegen ex-kopstukken No Surrender

GRONINGEN (ANP) - De rechtbank in Groningen doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen vier voormalig kopstukken van motorclub No Surrender. De hoogste celstraf van twaalf jaar is geëist tegen voormalig voorman Henk Kuipers. De mannen stonden terecht voor het leidinggeven aan een criminele organisatie.

Kuipers' rol was in de ogen van het OM het grootst. Hij zou zich onder meer ook nog schuldig hebben gemaakt aan mishandeling, diefstal en afpersing, of pogingen daartoe. Tegen oprichter Klaas Otto is drie jaar geëist. Bij Theo ten V. en Rico R. gaat het om celstraffen van respectievelijk zes en vier jaar.

Het OM noemt de vier "ordinaire criminelen". Zij zouden aan de top hebben gestaan van een organisatie die zich bezighield met onder meer internationale drugshandel, geweld en vermogensdelicten. Daarbij was sprake van een cultuur van wetteloosheid, geweld en angst. Die werd door de verdachten in stand gehouden, aldus het OM.

Het heeft jaren geduurd voordat de rechtbank deze zaak kon afronden. Dat had diverse oorzaken: er werd tot twee keer toe zonder succes gewraakt, de advocaat van Kuipers was ziek en Kuipers zelf weigerde zijn medewerking omdat hij last had van een navelbreukoperatie. De inhoudelijke behandeling zou vorig jaar juni al plaatsvinden maar die zitting leek wel een klucht. Er waren maar liefst twaalf dagen uitgetrokken voor de vier verdachten, maar de zaak van Kuipers werd aangehouden door de ziekte van zijn advocaat. Otto ontsloeg daarop zijn advocaat - om hem daags erna weer in genade aan te nemen. De behandeling van de feiten van de andere twee was vervolgens binnen een uurtje gepiept.

No Surrender werd in 2013 opgericht door Otto. Bij het gerechtshof in Leeuwarden loopt een door No Surrender ingesteld hoger beroep tegen het verbod op de motorclub. Dit werd vorig jaar opgelegd door de rechtbank in Assen.

Meer uit Binnenland

Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

1 uur geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

2 uur geleden
GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Özkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.

3 uur geleden
Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

DEN HAAG (ANP) - Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen. Reizigers tussen beide steden komen volgens de reizigersorganisatie "maanden in de kou te staan" en zij roept ProRail en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) op de plannen zo aan te passen dat de verbinding in stand blijft.

4 uur geleden
Adviescollege betreurt dat VWS niet sneller informatie openbaart

DEN HAAG (ANP) - Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI). Het college adviseerde het ministerie van VWS onlangs om "ruimhartiger en effectiever" documenten vrij te geven over de corona-pandemie.

5 uur geleden
Activist die undercover ging bij slachterij zelf verdachte

DEN HAAG (ANP) - Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten. Volgens Binnendijk is hij als verdachte verhoord op basis van de beelden die hij had ingeleverd bij de NVWA.

5 uur geleden
Hoekstra naar Suriname voor herdenking afschaffing slavernij

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) woont op 1 juli in Paramaribo de herdenking bij van de afschaffing van de slavernij. Hij doet dat op uitnodiging van de Surinaamse regering. Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën.

5 uur geleden