
Rechtbank doet uitspraak in zaak doodschieten Bas van Wijk
AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam doet dinsdag uitspraak in de zaak van de schutter die Bas van Wijk (24) doodschoot in recreatiegebied De Oeverlanden in Amsterdam. Het OM heeft tegen de 21-jarige verdachte Samir El Y. uit Hoofddorp een celstraf van achttien jaar en tbs met dwangverpleging geëist.
De Hoofddorper heeft bekend tweemaal op Van Wijk geschoten te hebben. Dat gebeurde op 8 augustus vorig jaar aan de oevers van de Nieuwe Meer in Amsterdam. Volgens het OM wilde Van Wijk op deze zomerse stranddag voorkomen dat een horloge van een van zijn vrienden werd gestolen. Dit horloge bleek een imitatie-Rolex. Justitie verdenkt El Y. uit Hoofddorp van gekwalificeerde doodslag: hij heeft volgens het OM zijn slachtoffer gedood om de horlogeroof gemakkelijker te maken. El Y. ontkent dat het hem te doen was om een horloge, terwijl hij wel meermalen om het klokje vroeg.
De advocaten van de schutter hebben bij de rechtbank gepleit voor toepassing van het jeugdstrafrecht. De verdachte was tijdens het schietincident in augustus vorig jaar 20 jaar oud en verminderd toerekeningsvatbaar. De verdediging pleitte voor een maximale straf van twee jaar jeugddetentie en oplegging van jeugd-tbs.
Volgens de verdediging was geen sprake van een 'Rolex-moord'. De schutter, die een persoonlijkheidsstoornis heeft, voelde zich naar eigen zeggen vernederd. Hij zou volgens zijn advocaat onverwachts in een "hevige gemoedsbeweging" onbedoeld in de borst van het slachtoffer hebben geschoten nadat hij hem in zijn been had geraakt. "Het is nooit mijn bedoeling geweest", zei de verdachte er zelf over.
El Y. voelde zich al enkele weken bedreigd en had schulden in de drugshandel gemaakt, dat was volgens hem de reden dat hij een geladen wapen meenam naar het strandje.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Nederland mag van de Hoge Raad twee Rwandese mannen, die verdacht worden van betrokkenheid bij de genocide in dat land in 1994, definitief niet uitleveren. Het duo ging succesvol in beroep tegen eerdere uitspraken van rechters die de uitlevering wel goedkeurden.
1 uur geledenTEHERAN (ANP/RTR) - Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse ambassadeur in Teheran ontboden om een rapport van de AIVD. Daarin stond dat Iran waarschijnlijk achter twee moordpogingen in Nederland en Spanje zit. Die beschuldigingen worden ongegrond genoemd, bericht persbureau IRNA.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tijdens de jaarlijkse lintjesregen vrijdag hebben 29 mensen een koninklijke onderscheiding gekregen omdat ze vluchtelingen helpen. Vorig jaar ontvingen 38 mensen een lintje voor het helpen van vluchtelingen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meer mannen dan vrouwen krijgen een koninklijke onderscheiding, maar het verschil wordt langzaam maar zeker een beetje kleiner. Onder de 3432 mensen die dit jaar gedecoreerd worden, zijn 1272 vrouwen, wat neerkomt op 37,1 procent. Dat is het hoogste percentage van de afgelopen jaren.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Verdachte Timothy B. (32) zwijgt over de moord op zijn 52-jarige moeder in zijn woning in Landsmeer en het wegmaken van haar onderbenen. De afgezaagde lichaamsdelen zijn nog niet teruggevonden, bleek vrijdag tijdens een eerste openbare zitting in de rechtbank in Amsterdam.
2 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - "We zullen de stukken goed bestuderen, maar zijn teleurgesteld in deze uitspraak en we onderzoeken de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan." Dat zegt directeur Frank Radstake van de reisbrancheorganisatie ANVR. Hij reageert daarmee op de uitspraak van de rechter, die vrijdag oordeelde dat de gemeente Den Haag fossiele reclames mag verbieden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het verbod op fossiele reclames in Den Haag is toegestaan, oordeelde de rechtbank vrijdag na een kort geding dat reisbranchevereniging ANVR en TUI tegen het verbod hadden aangespannen. De voorzieningenrechter in Den Haag heeft alle bezwaren van de reisorganisaties afgewezen.
3 uur geleden