Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank doet uitspraak in zaak aanslagen Poolse supermarkten

Rechtbank doet uitspraak in zaak aanslagen Poolse supermarkten

ALKMAAR (ANP) - De rechtbank in Alkmaar doet vrijdagochtend uitspraak in de zaak over een serie aanslagen op Poolse supermarkten. Tegen de vijf verdachten heeft het Openbaar Ministerie in januari celstraffen tot negen jaar geëist.

Tussen 8 december 2020 en 4 januari 2021 was het vijfmaal raak bij Poolse supermarkten in Aalsmeer, Heeswijk-Dinther, Beverwijk (tweemaal) en Tilburg. Omwonenden werden midden in de nacht opgeschrikt door zware explosies die voor honderdduizenden euro's schade veroorzaakten.

In Aalsmeer werden bij de eerste ontploffing brokstukken met glas en hout tot 30 meter ver weggeslingerd. De gevel werd uit het gebouw geblazen. Een auto ging in vlammen op en in een woning boven de winkel ontstond brand. De bewoners kwamen met de schrik vrij.

De vijf verdachten hebben leeftijden van 21 tot 28 jaar. Van hen hoorde Serginio S. (28) de hoogste straf van negen jaar tegen zich eisen. Hij vervulde volgens het OM een coördinerende rol bij drie aanslagen. Tegen medeverdachten Nadir el O. (23) en Antonio N. (28) zijn celstraffen van zes jaar geëist. Tegen Sersinio D. (21) eiste het OM drie jaar celstraf en tegen Hyron A. (21) 22 maanden jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Volgens het OM waren de aanslagen het werk van een professionele organisatie, een "geoliede machine" die de uitvoerders ronselde via Snapchat of Telegram, ze uitvoerig instrueerde en daarnaast briefde over de locatie. Maar het motief voor de aanslagen is nooit duidelijk geworden. De verdachten hebben bij de politie en in de rechtbank niets willen zeggen over hun opdrachtgevers.

Meer uit Binnenland

Tien Nederlanders gewond door instorten beachclub Mallorca

DEN HAAG (ANP) - Door het instorten van de beachclub op Mallorca donderdagavond zijn zeker tien Nederlanders gewond geraakt. Dat meldt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Over de aard van de verwondingen wordt door het ministerie niets gezegd. Het ministerie verleent consulaire bijstand.

5 minuten geleden
Petitie boekenbranche tegen hogere btw 77.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De petitie waarmee de boekensector protesteert tegen de voorgenomen verhoging van het btw-tarief op boeken is na iets meer dan twee dagen ruim 77.000 keer ondertekend. De petitie is sinds woensdag online te vinden via boekenpetitie.nl.

34 minuten geleden
Onduidelijkheid over aantal gewonde Nederlanders op Mallorca

DEN HAAG (ANP) - Het is nog onduidelijk hoeveel Nederlanders gewond zijn geraakt bij het instorten van een beachclub op Mallorca. Er circuleren wisselende getallen.

2 uur geleden
NAVO-top volgend jaar juni in World Forum in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De top van de NAVO wordt volgend jaar van 24 tot en met 26 juni in Den Haag gehouden. De leiders van de 32 lidstaten van het Atlantische bondgenootschap komen bijeen in het World Forum, maakte demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) vrijdag bekend.

3 uur geleden
Kabinet steunt plan om beschermde status van wolf af te zwakken

DEN HAAG (ANP) - Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om de beschermde status van de wolf af te zwakken. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur) zei vrijdag dat ze akkoord gaat als er in juni of juli over wordt gestemd. Het is nog niet precies bekend wanneer er over wordt gestemd.

4 uur geleden
Minder nachtvluchten op Schiphol, ban op luidste vluchten in nacht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat per 2025 minder vliegtuigen 's nachts opstijgen of landen op luchthaven Schiphol, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) vrijdag na afloop van de ministerraad. Nu zijn dat er nog 32.000, maar dat worden er 27.000. Eerder zette het kabinet in op maximaal 28.700 nachtvluchten.

4 uur geleden
Verdachte aangehouden voor inrijden op dragqueen en partner

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een man aangehouden die ervan wordt verdacht in augustus vorig jaar te zijn ingereden op een dragqueen en diens partner, meldt de politie vrijdag. Het gaat om een 26-jarige Amsterdammer.

4 uur geleden