Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank doet uitspraak in afpersingszaak Hedel

Rechtbank doet uitspraak in afpersingszaak Hedel

ARNHEM (ANP) - De rechtbank in Arnhem doet donderdag uitspraak in de omvangrijke afpersingszaak rond het fruitbedrijf De Groot Fresh Group in Hedel. Tegen hoofdverdachte Yassine A. (21) uit Hilversum is in februari een celstraf van zestien jaar geëist.

Het Openbaar Ministerie beschouwt de Hilversummer als "adjudant" en "doorgeefluik" van zijn halfbroer Ali G. (37) bij het organiseren van de reeks aanslagen met brandbommen in 2020. Tegen zes uitvoerders van de aanslagen eiste het OM (deels voorwaardelijke) celstraffen van drie tot negen jaar.

Het fruitbedrijf werd sinds 2019 afgeperst. Aanleiding is vermoedelijk de vondst van een partij cocaïne in een van de fruittransporten, waarvan melding werd gemaakt bij de politie. Het bedrijf ontving daarna dreig-sms’jes waarin 2,5 miljoen euro aan bitcoins werd geëist.

Volgens het OM heeft A. zeven geslaagde aanslagen uitgelokt door uitvoerders te werven en aan te sturen. Hij zou ze adressen van slachtoffers hebben verstrekt en gaf ze explosieven mee. In zijn ouderlijk huis is een lijst van medewerkers van het fruitbedrijf gevonden, met daarop de vingerafdrukken van A. en aantekeningen van zijn halfbroer. Door een blunder van het OM belandde die lijst met daarop 140 adressen van medewerkers en ex-medewerkers in het strafdossier.

Het OM baseert zich in de zaak op verklaringen van een medeverdachte. Die werd tijdens een undercoveractie in een busje ondervraagd door undercoveragenten die zich voordeden als criminelen. Tegen de regels in zijn de gesprekken in de bus niet opgenomen. Advocaten van A. noemen het daarom onbetrouwbaar bewijs.

A. zegt niets met de aanslagen te maken te hebben. Hij zit nu vijftien maanden vast. Zijn halfbroer Ali G. staat in juni terecht. Hij wordt ervan verdacht dat hij na zijn aanhouding in januari 2021 vanuit de gevangenis opnieuw mensen heeft aangezet tot het beschieten van woningen in de Bommelerwaard en een brandstichting in Tiel in mei en juni 2021.

Het aantal verdachten in de afpersingszaak blijft ondertussen oplopen. De teller stond al op 26. Vorige week arresteerde de politie nog een 19-jarige man in IJsselstein voor het gooien van een handgranaat naar een woning in Kerkdriel.

Meer uit Binnenland

Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

33 minuten geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

2 uur geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

4 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe was zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden. De uitvaartplechtigheid begon kort na het middaguur en was iets na 14.00 uur afgelopen.

4 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

6 uur geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

7 uur geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

8 uur geleden