Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank behandelt strafzaak tegen vader ontvoerde Insiya

Rechtbank behandelt strafzaak tegen vader ontvoerde Insiya

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam behandelt woensdag de strafzaak tegen de vader van de in september 2016 ontvoerde peuter Insiya. Het destijds 2-jarige kind werd vier jaar geleden met geweld weggehaald uit de woning van haar oma in Amsterdam en is door haar vader Shehzad H. meegenomen naar India.

Het Openbaar Ministerie heeft vergeefs pogingen gedaan H. (41) naar Nederland te krijgen om hem hier voor de rechter te brengen. De rechtbank zal de zaak dan ook bij verstek behandelen. Hetzelfde geldt voor de zaak tegen medeverdachte Imran S., een neef van H. Hij zou eveneens betrokken zijn bij de ontvoering.

Volgens het OM heeft H. een leidende rol gespeeld bij de kidnap. De uitvoering ervan liet hij over aan anderen, die zich daarvoor lieten betalen. De rechtbank legde hen vorig jaar celstraffen op tot ruim vier jaar. De ontvoering werd grondig voorbereid en volgens een gedetailleerd plan uitgevoerd. Insiya werd in Duitsland bij haar vader afgeleverd en reisde vervolgens met hem door naar India.

H. was ten tijde van de ontvoering verwikkeld in een slepende echtscheidingsprocedure met de moeder van het meisje, Nadia Rashid.

Vorig jaar september legde het gerechtshof in Den Haag H. een dwangsom van 10.000 euro op, voor elk dag dat hij zijn dochter langer in India houdt. Dit bedrag kan oplopen tot een miljoen euro.

De strafeisen van het OM tegen H. en S. worden woensdagmiddag verwacht. Nadia Rashid en een van haar advocaten hebben aangekondigd na afloop van de zitting de media te woord te staan.

Meer uit Binnenland

Dieuwertje Blok legt werk neer en moet neusamputatie ondergaan

HILVERSUM (ANP) - Dieuwertje Blok legt haar werkzaamheden neer en verdwijnt voorlopig uit de openbaarheid, omdat haar neus geamputeerd moet worden. Ze heeft neuskanker. Dat zegt de 66-jarige Blok, vooral geliefd en bekend door het presenteren van Het Sinterklaasjournaal, in de Volkskrant. Een eerdere poging om kankercellen in haar neus te bestrijden was niet succesvol.

27 minuten geleden
Actievoerders vragen natuur rond terrein VDL Nedcar te sparen

MAASTRICHT (ANP) - De actiegroep Red het Sterrebos roept het Limburgse provinciebestuur op de kap van bomen rond het terrein van autofabrikant VDL Nedcar tegen te houden. Actievoerders boden vrijdagochtend voor de deur van het gouvernement in Maastricht een petitie aan, die gedeputeerde Stephan Satijn namens het Limburgse college in ontvangst nam.

59 minuten geleden
LTO vertrouwt op werking blauwtongvaccin voor hoogseizoen

DEN HAAG (ANP) - Land- en Tuinbouworganisatie LTO haalt opgelucht adem nu het Spaanse vaccin tegen het blauwtongvirus is goedgekeurd door de landbouwminister. "De tijd begon te dringen", zegt Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij de LTO in een verklaring. Met deze ontwikkeling heeft ze "goede hoop" dat schapen en runderen voor het hoogtepunt van het knuttenseizoen beschermd zijn.

1 uur geleden
Plofkraak op pinautomaat in Franeker

FRANEKER (ANP) - In het Friese Franeker is in de nacht van donderdag op vrijdag rond 03.40 uur een plofkraak gepleegd. Doelwit was een pinautomaat aan de Voorstraat, meldt een woordvoerder van de politie. Er is niemand gewond geraakt. Of er iets is buitgemaakt, is onbekend.

6 uur geleden
Drukte op wegen verwacht door begin meivakantie

DEN HAAG (ANP) - In heel het land gaat vrijdagmiddag de meivakantie van start voor scholen. De ANWB verwacht door het vakantieverkeer een extra drukke avondspits. Ook Schiphol en andere luchthavens maken zich met tienduizenden verwachte reizigers per dag op voor topdrukte.

7 uur geleden
Rutte overlegt met Erdogan over benoeming tot NAVO-baas

ISTANBUL (ANP) - Mark Rutte hoopt vrijdag van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te horen dat die geen bezwaren meer heeft tegen zijn benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO. Turkije is nu nog een van de vier landen die nog dwars ligt bij Ruttes benoeming tot baas van het militaire bondgenootschap.

7 uur geleden
Duizenden mensen ontvangen lintje van koning

DEN HAAG (ANP) - Enkele duizenden mensen in Nederland ontvangen vrijdag een lintje van koning Willem-Alexander. Ze hebben zich jaren ingezet als vrijwilliger, of ze hebben zich onderscheiden in hun carrière. De lintjesregen is elk jaar op de laatste werkdag voor Koningsdag.

7 uur geleden