Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank behandelt in oktober Friese 'Tindermoord'

Rechtbank behandelt in oktober Friese 'Tindermoord'

LEEUWARDEN (ANP) - De strafzaak tegen de 27-jarige man die verdacht wordt van de moord op de Amerikaanse studente Mieke Oort in Leeuwarden dit voorjaar, wordt op 11 oktober inhoudelijk behandeld. De zaak is bekend komen te staan als de 'Tindermoord'. Verdachte Thomas R. heeft toegegeven dat hij de vrouw heeft gestoken, zo laat zijn advocaat weten.

Dinsdag was de eerste inleidende zitting bij de rechtbank in Leeuwarden. R. uit het Groningse Leek kwam geëmotioneerd de zaal binnen, maar wilde niks zeggen. De 21-jarige studente werd op de vroege ochtend van zondag 6 maart met een mes gedood. Dit gebeurde in haar studentenwoning aan de Tweebaksmarkt in het centrum van Leeuwarden. R. en Oort hadden elkaar leren kennen via de datingapp Tinder.

Het Openbaar Ministerie zette dinsdag uiteen hoe het steekincident was verlopen. R. had zaterdagavond 5 maart een afspraak met Oort, aldus de officier van justitie. De vrouw zegde af omdat ze ziek zou zijn. R. ging naar de studentenwoning en zag daar Oort dansen met een andere man. Daarna stuurden R. en Oort berichtjes naar elkaar. R. ging naar Leek en nam twee molotovcocktails, een mes en een hamer mee terug naar Leeuwarden. Via de balkondeur kwam hij de studentenwoning binnen om daar Oort en de andere man meerdere keren in het bovenlichaam te steken, aldus de officier.

Aanhouding

R. werd op zondag 6 maart rond 05.00 uur door de Duitse politie aangehouden. Dat gebeurde nabij Leer. Ongeveer anderhalf uur daarvoor hadden agenten het levenloze lichaam van Oort gevonden in de studentenwoning. Ze had steekwonden in haar borst, longen, hals en arm. Volgens het OM is er sprake van moord of doodslag.

Twee mannen uit Leeuwarden, destijds 25 en 30 jaar, raakten bij het incident gewond. Het OM gaat hierbij uit van een poging tot moord en een poging tot zware mishandeling. De 25-jarige man raakte zwaargewond. Hij was destijds de partner van Oort, de man waarmee ze stond te dansen. R. wordt ook verdacht van het gooien van een molotovcocktail tegen de studentenwoning. Hij zit in voorarrest en is onderzocht door psychische deskundigen. Op 27 september volgt nog een inleidende zitting.

De ouders van Oort in de Verenigde Staten volgden de pro-formazitting via een videoverbinding.

Meer uit Binnenland

Brand Hengelo onder controle, bewoners weer terug naar huis

HENGELO (ANP) - De brand die in de nacht van zondag op maandag ontstond in een bedrijfspand in het Overijsselse Hengelo is onder controle, meldt de brandweer. Een paar woningen naast het brandende pand in de Molensteeg werden ontruimd. Maar de bewoners die werden opgevangen in een hotel mogen weer terug naar huis.

3 uur geleden
Zeer grote brand in bedrijfspand in binnenstad Hengelo

HENGELO (ANP) - De brandweer is in de nacht van zondag op maandag rond 04.00 uur uitgerukt voor een zeer grote brand in de Molensteeg in de binnenstad van het Overijsselse Hengelo. Volgens de brandweer gaat het om een brand in een bedrijfspand en is de vuurhaard moeilijk te bereiken. Vanwege de brand zijn enkele bovenwoningen ontruimd.

4 uur geleden
PVV, VVD, NSC en BBB moeten knopen gaan doorhakken

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsformatie gaat een cruciale fase in. Voor het eerst in bijna twee weken gaan de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB weer langs bij de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. De partijen moeten belangrijke beslissingen gaan nemen.

6 uur geleden
Hof behandelt hoger beroep Pegida-voorman over beledigen moslims

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag behandelt maandag het hoger beroep van Edwin Wagensveld. De voorman van de radicaal-rechtse groepering Pegida werd in november door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot veertig uur taakstraf voor groepsbelediging. Wagensveld had de Koran een fascistisch boek genoemd.

6 uur geleden
Eindhoven viert feest met landskampioen PSV

EINDHOVEN (ANP) - Eindhoven viert maandag feest omdat PSV voor de 25e keer landskampioen is geworden. De omgeving rond het Stadhuisplein is afgezet en in de binnenstad staan grote schermen waarop de huldiging is te volgen. De festiviteiten beginnen rond 15.00 uur.

6 uur geleden
Wageningse herdenking trekt in totaal 90.000 bezoekers

WAGENINGEN (ANP) - De Nationale Herdenking Capitulaties 1945, het Bevrijdingsdefilé en het Bevrijdingsfestival Gelderland in Wageningen hebben samen 90.000 bezoekers getrokken, meldt organisator Wageningen45. Ook waren dertien buitenlandse WOII-veteranen, uit Groot-Brittannië en Canada, en twee Nederlandse WOII-veteranen aanwezig tijdens de Nationale Herdenking en het Vrijheidsdefilé.

8 uur geleden
CBS: meer broedvogels in Nederland, maar niet op alle plekken

DEN HAAG (ANP) - De populaties van vogelsoorten die in Nederland broeden, waren vorig jaar gemiddeld ruim 28 procent groter dan in 1990. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd op basis van tellingen die Sovon Vogelonderzoek heeft gecoördineerd.

9 uur geleden