Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank begonnen aan uitspraak MH17

Rechtbank begonnen aan uitspraak MH17

SCHIPHOL (ANP) - De rechtbank is donderdagmiddag even na 13.30 uur in het Justitieel Complex bij Schiphol begonnen aan de uitspraak in het monsterproces MH17. De afgelopen 2,5 jaar hebben bijna zeventig zittingen in de zaak plaatsgevonden.

De voorzitter van de rechtbank zei dat de rechtszaak "een onuitwisbare indruk" heeft gemaakt. "Tegelijkertijd is het een gewone strafzaak volgens Nederlandse regels." Aan het begin is meteen gemeld dat de rechtbank bewezen acht dat MH17 is neergehaald met een Buk-raket die is afgeschoten vanaf een landbouwveld in Oost-Oekraïne.

De zittingszaal is afgeladen met onder anderen nabestaanden, advocaten en journalisten.

Verdachten

De vier verdachten - rebellenleider Igor Girkin (51), zijn rechterhand Sergej Doebinski (60), diens assistent Oleg Poelatov (56) en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko (50) - hangt een levenslange celstraf boven het hoofd als ze schuldig bevonden worden. Zij hebben volgens het Openbaar Ministerie een rol gehad in het binnenhalen of wegbrengen van de Buk-raketinstallatie waarmee MH17 uit de lucht is geschoten.

MH17 stortte op 17 juli 2014 neer in Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder hen waren bijna 200 Nederlanders.

Meer uit Binnenland

Nieuw bezoekerscentrum Amerikaanse oorlogsbegraafplaats Margraten

MARGRATEN (ANP) - In Margraten wordt maandagmiddag het nieuwe bezoekerscentrum geopend van de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats. Wereldwijd gaat het om het tiende bezoekerscentrum van beheerder American Battle Monuments Commission (ABMC). De ruim 26 hectare grote begraafplaats in Zuid-Limburg trekt jaarlijks tussen de 50.000 en 100.000 bezoekers.

57 minuten geleden
Dierenpensions weer vol met feestdagen, ook druk buiten piekmaanden

AMERSFOORT (ANP) - De meeste dierenpensions zijn rond de feestdagen volgeboekt. Dat is wel vaker zo in deze tijd van het jaar, maar een woordvoerder van brancheorganisatie Dibevo ziet dat het er ook buiten de piekmaanden steeds drukker is.

1 uur geleden
Limburg wil inwoners met laag inkomen gratis laten reizen

MAASTRICHT (ANP) - De provincie Limburg wil mensen met een minimuminkomen gratis laten reizen met het openbaar vervoer tijdens de daluren. De provincie werkt aan een voorstel om de Meedoen Pas, een ov-product van de regionale vervoersmaatschappij Arriva, beschikbaar te stellen aan minima. Een woordvoerster van gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (openbaar vervoer) bevestigt een bericht hierover van De Limburger.

2 uur geleden
Weer komen er meer asielzoekers binnen dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft veel asielzoekers binnenkrijgen. De instroom was ook vorige week aanzienlijk hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

3 uur geleden
Spoeddebat in Stadskanaal over noodopvang asielzoekers

STADSKANAAL (ANP) - De gemeenteraad van Stadskanaal houdt maandagavond een spoeddebat over de crisisopvang van asielzoekers in de gemeente. De raad wil in het debat andere gemeenten oproepen om mee te helpen het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.

3 uur geleden
Joost Klein namens Nederland naar Eurovisie Songfestival

HILVERSUM (ANP) - Joost Klein gaat namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Zweden. De AVROTROS heeft de kandidaat maandag bekendgemaakt. Het evenement is volgend jaar van 7 tot en met 11 mei in Malmö. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

5 uur geleden
Nederlanders googelden vooral Stemwijzer, ChatGPT en vrouwen-WK

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben dit jaar via Google veel informatie opgezocht over de Stemwijzer, over de chatbot op kunstmatige intelligentie ChatGPT en over het WK voetbal voor vrouwen. Die drie onderwerpen voeren het jaarlijkse overzicht van de zoekmachine aan.

7 uur geleden