Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank begint aan moordproces Thijs H.

Rechtbank begint aan moordproces Thijs H.

MAASTRICHT (ANP) - De rechtbank in Maastricht begint maandag aan het vijf dagen durende proces tegen Thijs H., die wordt verdacht van drie moorden. H. heeft bekend dat hij op 4 mei vorig jaar een vrouw in Den Haag doodstak en drie dagen later een man en een vrouw op de Brunssummerheide bij Heerlen. Centraal staat de vraag of H. het dodelijke geweld kan worden toegerekend. Was hij zo geestesziek dat hij niet verantwoordelijk kan worden gehouden? Het Openbaar Ministerie heeft daar sterke twijfels over.

H. (28) kampte met forse psychische problemen en verbleef destijds in een instelling. Hij zegt dat hij de moorden in psychotische toestand heeft gepleegd, dat hij stemmen in zijn hoofd had die hem ertoe hebben aangezet. Na observatie in het Pieter Baan Centrum kwamen deskundigen tot de conclusie dat H. volledig ontoerekeningsvatbaar is geweest toen hij de slachtoffers doodstak. Het PBC heeft geadviseerd tbs met dwangverpleging op te leggen.

Het Openbaar Ministerie liet eerder blijken dat het grote vraagtekens plaatst bij deze conclusies. H. heeft mogelijk gedaan alsof hij ernstig gestoord was. Hij zou daarover verhalen op internet hebben opgezocht, met zoekvragen als 'hoe gedraag ik me als psychopaat' en 'hoe leid ik rechters en politie om de tuin'. Ook is volgens het OM gebleken dat H. "goed kan liegen" en dat hij, mogelijk met hulp van zijn ouders, heeft geprobeerd sporen te wissen. Justitie sluit niet uit dat H. heeft bijgedragen aan zijn psychische ontregeling door dagelijks veel te blowen.

De moorden brachten een schokgolf teweeg. In Den Haag was een 56-jarige vrouw het slachtoffer, die in de Scheveningse bosjes haar twee hondjes uitliet. Op de Brunssummerheide betrof het een 68-jarige man en een 63-jarige vrouw, beiden afkomstig uit Heerlen. Ook zij waren, afzonderlijk van elkaar, hun hond aan het uitlaten.

Meer uit Binnenland

Woning in Rotterdam beschadigd door explosie, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een woning aan de Karmozijnbes in Rotterdam is zondag rond 05.30 uur een explosief afgegaan. Door de ontploffing zijn het rolluik en een ruit van het huis in de wijk Ommoord beschadigd. Niemand is gewond geraakt.

1 uur geleden
Dode en drie gewonden na brand in woning in Gouda

GOUDA (ANP) - In een woning aan de Westerkade in Gouda is zondagmorgen vroeg na een brand een overleden persoon aangetroffen. Ook zijn drie gewonden naar het ziekenhuis gebracht.

1 uur geleden
Ontploffing in woning in Hoofddorp

HOOFDDORP (ANP) - In een woning in het Noord-Hollandse Hoofddorp is zondag rond 05.50 uur een ontploffing geweest. Er is schade aan de voordeur van het huis aan de Kelloggstraat en de benedenverdieping staat vol rook. Niemand is gewond geraakt.

1 uur geleden
Gaskraan in Groningen dichtgedraaid

GRONINGEN (ANP) - De gaskraan in Groningen is zondag om 06.00 uur in het kantoor van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) dichtgedraaid, meldt een ANP-fotograaf die ter plaatse is. Daarmee stopt de gaswinning in de noordelijke provincie na zestig jaar.

1 uur geleden
Gaswinning stopt na zestig jaar, maar nog geen feest in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Na zestig jaar stopt zondag de gaswinning in Groningen, vanwege de aardbevingsrisico's en het leed dat de inwoners is aangedaan. Maar omdat in uitzonderlijke gevallen de kans bestaat dat de gaskraan komend jaar toch weer wordt opengezet, vinden velen in de provincie het nog geen tijd voor een feestje.

4 uur geleden
Duizenden mensen willen stoppen met roken in tiende Stoptober

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen gaan de komende vier weken proberen om van hun verslaving aan sigaretten af te komen. Ze doen mee aan Stoptober, dat voor de tiende keer wordt gehouden.

4 uur geleden
Grote brand in schuur op Texel onder controle

OOSTEREND (ANP) - In een schuur in Oosterend op het eiland Texel heeft in de nacht van zaterdag op zondag urenlang een grote brand gewoed. Even na 03.30 uur was de brand onder controle, meldt de veiligheidsregio.

5 uur geleden