Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank Assen weert RTL na opname Ruinerwold

Rechtbank Assen weert RTL na opname Ruinerwold

ASSEN (ANP) - De rechtbank in Assen weert RTL uit de rechtszaal tijdens de zaak Ruinerwold, omdat de omroep de stem van verdachte Josef B. heeft opgenomen tijdens de eerste openbare zitting in de zaak, afgelopen maandag. Er gold een verbod op het opnemen en uitzenden van beeld- en geluidsopnames van de verdachte, omdat de verdachte hiervoor geen toestemming heeft gegeven. De komende drie maanden is RTL ook bij andere zaken in Assen niet welkom, maakt de rechtbank vrijdag bekend.

Tijdens de uitzending van de talkshow van Eva Jinek maandagavond werd toch een geluidsfragment uitgezonden van wat B. in de rechtszaal te zeggen had. Volgens de rechtbank heeft de redactie van Jinek het stemfragment ontvangen van RTL Boulevard, dat verantwoordelijk was voor de opnames in de rechtszaal. Bij veel grote rechtszaken gaat dit via een zogeheten poolregeling, om het aantal camera's in de rechtszaal te beperken. Beeldmateriaal wordt met andere media gedeeld.

De rechtbank vindt dat de privacy van de verdachte moet worden gerespecteerd. Het gerechtsbestuur in Assen noemt het overtreden van het opnameverbod, dat naar zijn smaak met de pers nadrukkelijk is gecommuniceerd, "niet acceptabel".

Advocaat Gerrit Jan van D.

B.'s advocaat Yehudi Moszkowicz zat tijdens de uitzending als gast bij Jinek aan tafel en toonde zich toen verbaasd. "Ik heb na afloop met de redactie van Jinek gesproken", aldus de raadsman vrijdag, "en men heeft mij excuses aangeboden. Daar was het voor mij mee afgedaan. Maar ik kan me voorstellen dat het voor de rechtbank anders is en ik begrijp de genomen beslissing."

De zaak Ruinerwold draait onder meer om de jarenlange vrijheidsberoving van zes kinderen van hoofdverdachte Gerrit Jan van D. in een boerderij nabij het Drentse dorp Ruinerwold.

Meer uit Binnenland

Treinverkeer A'dam rijdt weer, lag vanwege verhuizing ProRail plat

UTRECHT (ANP) - Het treinverkeer rondom Amsterdam rijdt weer volgens dienstregeling. Dat heeft de NS vroeg in de ochtend gemeld, nadat het treinverkeer rond middernacht tijdelijk stil was gelegd vanwege de verhuizing van de Amsterdamse verkeersleidingspost van ProRail. Die was vanwege de grote storing vorig weekend uitgeweken naar Utrecht.

36 minuten geleden
Schade door vuurwerk bij woning in Schiedam

SCHIEDAM (ANP) - Bij een woning in Schiedam is in de nacht van vrijdag op zaterdag vermoedelijk vuurwerk ontploft. De ontploffing heeft lichte schade veroorzaakt aan de brievenbus, meldt de politie. Het incident was aan de Maasdamsestraat in Schiedam-Zuid. De politie roept getuigen op zich te melden.

1 uur geleden
Tropische temperaturen verwacht in Nederland dit weekend

DEN HAAG (ANP) - In Nederland worden tropische temperaturen verwacht. Dit weekend kan het rond de 30 graden worden. Aan het strand en in het noordelijk kustgebied komt de voorspelling uit op rond de 25 graden.

1 uur geleden
Brandweer nog hele nacht bezig met blussen enorme brand Ter Aar

TER AAR (ANP) - De brand in meerdere bedrijfspanden in Ter Aar (Zuid-Holland) is na middernacht nog altijd niet onder controle. Een woordvoerder van de brandweer meldt dat het nog de hele nacht gaat duren om het vuur te blussen. De brand en de rookwolken zijn volgens hem nog altijd niet afgenomen. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.

4 uur geleden
Journalistieke prijzen voor artikelen over gaswinning Groningen

AMSTERDAM (ANP) - De Loep 2022, prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, gaat naar de artikelen van NRC en Dagblad van het Noorden (DVHN) over de gaswinning in Groningen en de parlementaire enquête. De producties hebben in de categorie Controlerende onderzoeksjournalistiek gewonnen. Alle winnaars van de Loep 2022 zijn vrijdag op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek bekendgemaakt.

7 uur geleden
Voorzitter Geel legt functie mensenrechtencollege tijdelijk neer

DEN HAAG (ANP) - Jacobine Geel legt haar functie als voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens (CvRM) tijdelijk neer. Ze doet dat, schrijft ze in een brief aan collega's, omdat ze ze ziek is geworden van de situatie die is ontstaan na een melding van intimidatie, discriminatie en vriendjespolitiek over haar. Ze ervaart de situatie als onveilig.

8 uur geleden
Weer hoogst mogelijke celstraf geëist tegen Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.

11 uur geleden