Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank: asielzoeker mag langer dan 24 weken per jaar werken

Rechtbank: asielzoeker mag langer dan 24 weken per jaar werken

ARNHEM (ANP) - Een asielzoeker in bezit van een werkvergunning mag langer dan de maximaal toegestane 24 weken per jaar werken in Nederland. Zo luidt het oordeel van de rechtbank in Arnhem, in een bodemprocedure die werd aangespannen tegen uitkeringsinstantie UWV. Het UWV wees eerder nog een aanvraag voor een nieuwe werkvergunning af, omdat de 24 weken daarmee zouden worden overschreden. Maar dat is volgens de rechter in strijd met Europees recht.

De rechtszaak had betrekking op een Nederlandse werkgever en een uit Nigeria afkomstige asielzoeker die graag met elkaar verder wilden na het verstrijken van het dienstverband. Maar omdat de medewerker al 24 weken voor zijn werkgever had gewerkt, kreeg hij geen nieuwe werkvergunning. Hij wachtte daarom 28 weken alvorens opnieuw een aanvraag te doen. Het UWV keurde die aanvraag goed, maar na 24 weken werd hem opnieuw de toegang tot de arbeidsmarkt ontzegd.

Dat had het UWV volgens de rechter niet mogen doen, omdat daarmee de toegang tot de arbeidsmarkt "onnodig wordt beperkt". Daarmee is het handelen van het UWV in strijd met de Europese opvangrichtlijn. Die stelt dat lidstaten van de Europese Unie ervoor moeten zorgen dat asielzoekers 'daadwerkelijk toegang' tot de arbeidsmarkt hebben, uiterlijk negen maanden nadat zij een asielverzoek hebben gedaan. De rechter is van oordeel dat deze daadwerkelijke toegang kan worden uitgelegd als 'effectieve toegang'. En juist daarin werd de asielzoeker door het UWV beperkt.

Motivatie voor uitspraak rechtbank

Het UWV meende dat meer werken een signaal kan afgeven dat "permanent verblijf in Nederland mogelijk is". Maar daar gaat de rechtbank niet in mee. "Wanneer de asielzoeker tijdens de asielprocedure werkzaamheden verricht, zal dit de integratie in Nederland bevorderen", aldus de rechter.

Ook het argument dat terugkeer naar het land van herkomst moeilijker is wanneer de medewerker zijn arbeidsrelatie met de werkgever verder ontwikkelt, hield geen stand. Zo is een van de voorwaarden voor een werkvergunning dat de werknemer rechtmatig in Nederland verblijft. Als een asielaanvraag wordt afgewezen, is daar niet langer sprake van. De rechter vindt dan ook dat er geen sprake is van een belemmering als het gaat om terugkeren naar het land van herkomst.

Reactie minister

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) kan nog niet inhoudelijk reageren. Vorige week bleek uit onderzoek dat zij had laten uitvoeren, dat het veel voordelen oplevert als asielzoekers een langere periode mogen werken. Maar binnen de coalitie wordt hier verschillend over gedacht. VVD en CDA zijn terughoudend, maar D66 komt binnenkort juist met een voorstel om asielzoekers toe te staan langer dan 24 weken per jaar te werken.

Meer uit Financieel

AEX hoger ondanks koersval ABN AMRO, InPost winnaar in MidKap

AMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen op het Damrak, is woensdag hoger gesloten, ondanks een koersval van zwaargewicht ABN AMRO. Het bankconcern verloor 6,1 procent na de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal.

1 uur geleden
Eigenaar Olympique Marseille wil Amerikaans deel TikTok kopen

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse zakenman Frank McCourt, eigenaar van voetbalclub Olympique Marseille, heeft plannen voor de overname van de activiteiten van TikTok in de Verenigde Staten. Het Witte Huis voerde onlangs een wet in die TikTok verplicht zijn Amerikaanse bezittingen te verkopen, op straffe van een verbod op de populaire filmpjesapp van het Chinese techconcern ByteDance.

3 uur geleden
Aandelenbeurzen in New York op winst na nieuwe inflatiecijfers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag omhoog na Amerikaanse inflatiecijfers die grotendeels in lijn waren met de verwachtingen. De voor centrale bankiers belangrijke kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen van energie en voeding niet worden meegenomen, daalde voor het eerst in zes maanden.

3 uur geleden
Verkoop PlayStation 5 stuwt Nederlandse gameomzet

AMSTERDAM (ANP) - De totale omzet van de Nederlandse videogamebranche is vorig jaar met 20 procent gestegen tot 1,5 miljard euro. Deze sterke groei komt vooral door de toenemende verkoop van PlayStation 5-consoles. Dat meldt Videogames Federatie Nederland (VGFN), een brancheorganisatie van Nederlandse videogame-uitgevers.

4 uur geleden
DNB financiert projecten voor bewustzijn slavernij op Aruba en Saba

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) geeft 570.000 euro aan Aruba voor de restauratie van museum Fort Zoutman, als bijdrage aan het bewustzijn over het slavernijverleden. "In het museum wordt het thema trans-Atlantische slavernij verder uitgewerkt", meldt de centrale bank. Daarnaast maakt DNB 500.000 euro over aan Saba, voor projecten op het gebied van het slavernijverleden op het eiland.

4 uur geleden
Duitse luchthavens verwachten 2 miljoen reizigers voor EK voetbal

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse luchthavens maken zich op voor grote drukte door het Europees kampioenschap voetbal dat in juni begint in Duitsland. Vliegveldbrancheorganisatie ADV verwacht 2 miljoen reizigers die voor het EK naar het land komen. Om die voetbalfans te vervoeren worden ruim vijfhonderd extra vluchten uitgevoerd.

5 uur geleden
China fel in verzet na 'pesterijen' van de VS met tariefverhoging

BEIJING (ANP/RTR) - De Chinezen uiten steeds feller kritiek op de Verenigde Staten, na de bekendmaking van Amerikaanse importheffingen op een groot aantal Chinese producten dinsdag. "Dit bewijst dat sommigen in de VS hun verstand beginnen te verliezen", stelt de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. "Het verhogen van de Amerikaanse tarieven op Chinese goederen toont zwakte, geen kracht. Het is de typischte vorm van pesten in de wereld van vandaag", voegt hij eraan toe.

6 uur geleden