Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rechtbank Amsterdam wil uitleg van Europees hof over derdelanders

Rechtbank Amsterdam wil uitleg van Europees hof over derdelanders

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam weet niet of uit Oekraïne gevluchte derdelanders in Nederland mogen blijven. De rechters hebben daarom uitleg gevraagd aan het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg, de hoogste Europese rechter.

De rechtbank behandelt de zaak van een man uit Nigeria, die met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne woonde toen Rusland het land binnenviel. De man vluchtte naar Nederland en kreeg hier bescherming, net als alle andere vluchtelingen uit Oekraïne.

Het ministerie wil de opvang van die groep derdelanders beëindigen en kreeg begin dit jaar gelijk van de Raad van State, de hoogste rechter. Sinds 4 maart hebben de derdelanders geen recht meer op verblijf. Ze kregen daarna vier weken de tijd om Nederland te verlaten. Deze termijn eindigt volgende week.

'Voldoende aanleiding'

Dat laatste blijft zover nu bekend onveranderd, zegt een woordvoerder van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Ze houdt wel nog een slag om de arm, want hier wordt vrijdag nog over overlegd op het ministerie.

De rechtbank in Amsterdam twijfelt aan de uitspraak. Er is "voldoende aanleiding voor een andere uitleg" van Europese regels, waardoor de derdelanders alsnog zouden mogen blijven. Om daar duidelijkheid over te krijgen, heeft de rechtbank het Europese hof om verduidelijking gevraagd.

Raad van State

Derdelanders zijn in het hele land naar de rechter gestapt om alsnog te mogen blijven. De rechtbanken in Den Haag, Rotterdam, Zwolle, Utrecht en Arnhem hebben in de afgelopen dagen geoordeeld dat deze groep geen recht op bescherming meer heeft. Maar de rechtbanken in Haarlem, Roermond en Den Bosch bepaalden juist dat de derdelanders in Nederland mogen blijven zolang dat geldt voor Oekraïners.

Omdat de rechtbanken elkaar tegenspreken, komen de zaken uiteindelijk waarschijnlijk weer terecht bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter.

Meer uit Binnenland

Verdacht pakketje in centrum van Zutphen was een explosief

ZUTPHEN (ANP) - Het verdachte pakketje dat zondagmiddag werd aangetroffen in de Marspoortstraat in het centrum van Zutphen was een knuffeltje waaraan illegaal vuurwerk en een gasflesje waren getapet. Dat meldt de politie op X. Het pakketje wordt op een speciale locatie in Lochem vernietigd door de Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD).

2 uur geleden
Rotterdammers aangehouden om grote brand in Berkel en Rodenrijs

BERKEL EN RODENRIJS (ANP) - In het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs is zondagmiddag een grote brand uitgebroken. De politie zegt op X rekening te houden met brandstichting. Twee Rotterdammers zijn aangehouden. Volgens de veiligheidsregio raakte niemand gewond.

4 uur geleden
Verdacht pakketje aangetroffen in centrum van Zutphen

ZUTPHEN (ANP) - In de Marspoortstraat in het centrum van Zutphen is zondagmiddag een verdacht pakketje aangetroffen. Dat bevestigt de politie na berichtgeving door Omroep Gelderland. Volgens een woordvoerster gaat het om "iets dat zou lijken op een mogelijk explosief".

4 uur geleden
Vuurwerk naar politie gegooid bij opstootje in Baarn

BAARN (ANP) - Bij een opstootje tussen een groepje jongeren en de politie is in de nacht van zaterdag op zondag in Baarn vuurwerk naar de politie gegooid. Dat bevestigt de politie na berichtgeving in plaatselijke media. In een park in de Utrechtse plaats weigerde de groep rond middernacht naar huis te gaan en ontstond even een grimmige sfeer. Niemand raakte gewond.

8 uur geleden
Code geel aan noordwestelijke kust om zware windstoten

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft code geel uitgeroepen in het noordwestelijk kustgebied in verband met zware windstoten. Dat geldt vanaf het einde van de middag. Later op de avond neemt de wind weer af.

9 uur geleden
Afval in Amsterdam weer opgeruimd na Koningsdag

AMSTERDAM (ANP) - Het grootste deel van het afval dat in Amsterdam is blijven liggen na Koningsdag is weer opgehaald. Ruim 700 schoonmakers zijn daar vanaf zaterdagavond mee bezig geweest. Ook burgemeester Femke Halsema hielp een paar uur mee.

9 uur geleden
Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondagochtend. In totaal werden ongeveer 130 demonstranten aangehouden bij de blokkade van de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor.

10 uur geleden