Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recessievrees terug op Wall Street na kortstondig herstel

Recessievrees terug op Wall Street na kortstondig herstel

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gaven woensdag een groot deel van de winsten van een dag eerder weer uit handen. De recessievrees keerde terug op Wall Street nadat grote Amerikaanse banken als Goldman Sachs en Citigroup aangaven de kans op een economische krimp hoger in te schatten.

Daarnaast verwerken de markten de verklaring die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve voor het Amerikaanse Congres geeft over het beleid van de centrale bank. In zijn al gepubliceerde speech staat dat de Fed zal doorgaan met het verhogen van de rente, maar dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om dat aan te kunnen.

Vorige week verhoogde de Fed de rente in het hoogste tempo in bijna dertig jaar om zo de hoge inflatie te bestrijden. De sterk stijgende rente en de vrees voor een recessie zorgen de afgelopen tijd voor flinke onrust bij beleggers.

Koersverlies

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 1 procent lager op 30.225 punten. De brede S&P 500 daalde ook 1 procent, tot 3727 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 0,9 procent tot 10.975 punten. Dinsdag wonnen de Amerikaanse graadmeters nog ruim 2 procent.

Vorige week kende Wall Street de slechtste week in tijden. De S&P 500, die bestaat uit de vijfhonderd grootste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten, koerst daarnaast af op het grootste koersverlies in de eerste zes maanden van een jaar in ruim vijftig jaar. De index is sinds het begin van 2022 met 21 procent gedaald en de laatste keer dat een dergelijk verlies werd geleden was in 1970, toen Richard Nixon president was van de VS.

Olieprijzen

De olieproducenten ExxonMobil en Chevron daalden 3,8 en 4,8 procent, na een forse daling van de olieprijzen. De olieprijzen staan onder druk door de vrees voor een afnemende vraag als gevolg van een mogelijke recessie. Ook roept president Joe Biden het Congres op de federale belasting op benzine op te schorten om de hoge prijzen aan de pomp te drukken. Een vat Amerikaanse olie kostte 6,9 procent minder op 102 dollar. De prijs van Brentolie zakte 6,4 procent tot 107,30 dollar per vat.

Revlon zette de opmars voort en won ruim een kwart aan beurswaarde. Het cosmeticabedrijf heeft vorige week uitstel van betaling aangevraagd. Beleggers lijken echter te gokken op een doorstart van het bedrijf of een overname van het concern. Woningverhuurplatform Airbnb zakte ruim 2 procent na een adviesverlaging door analisten van JMP Securities.

De euro was 1,0545 dollar waard, tegen 1,0549 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Consumentenbond: grootschalige prijsmisleiding vakantieaanbieders

DEN HAAG (ANP) - Reisaanbieders misleiden consumenten op grote schaal met lokkertjes, concludeert de Consumentenbond na onderzoek. Zo'n 83 procent van de reizen die de organisatie bekeek, was niet voor de aanbiedingsprijs te boeken. De Consumentenbond heeft klachten ingediend bij de Reclame Code Commissie en vraagt concurrentiewaakhond ACM in te grijpen.

3 minuten geleden
Musk: Twitter beperkt zichtbaarheid niet-abonnees

SAN FRANCISCO (ANP) - Twitter gaat de zichtbaarheid van niet betalende abonnees beperken. Zij kunnen vanaf midden volgende maand niet meer worden aangeraden als interessant in Twitters 'For You'-lijst, maakte eigenaar Elon Musk bekend in een reeks tweets. Die lijst wordt door Twitters algoritmes samengesteld uit tweets en Twitter-gebruikers die lijken op degene die een gebruiker al volgt en die populair zijn.

19 minuten geleden
Banken stijgen op Aziatische beurzen na overname SVB

TOKIO (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen lieten dinsdag overwegend winsten zien. Vooral de banken in de regio veerden op na de koerswinsten van de Europese en Amerikaanse banksectoren. De zorgen over de financiële stabiliteit in de sector namen af door de overname van de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) door zijn Amerikaanse branchegenoot First Citizens Bank. Ook een koersherstel van Deutsche Bank, die eerder nog het volgende slachtoffer dreigde te worden van de onrust in de sector, zorgde voor opluchting.

40 minuten geleden
Amerikaanse steden klagen Hyundai en Kia aan om autodiefstallen

ST. LOUIS (ANP/RTR) - Verschillende Amerikaanse steden stappen naar de rechter wegens een groot aantal diefstallen van auto's van de merken Kia en Hyundai. St. Louis, in Missouri, liet maandag weten de twee merken aan te klagen in navolging van Amerikaanse steden als Cleveland, San Diego, Milwaukee, Columbus en Seattle. Sinds op TikTok filmpjes zijn verschenen worden de wagens massaal gehackt en gestolen.

1 uur geleden
UWV biedt werkgevers oplossingen voor ‘zeer krappe' arbeidsmarkt

AMSTERDAM (ANP) - Ondanks een lichte daling van het aantal vacatures was de arbeidsmarkt eind vorig jaar "zeer krap". Dat meldt uitkeringsinstantie UWV, die verwacht dat bedrijven ook dit jaar nog moeite zullen hebben met het werven van nieuw personeel. Daarom heeft het UWV een aantal mogelijke oplossingen in kaart gebracht waar werkgevers mee aan de slag kunnen.

1 uur geleden
Nederlanders geven 11 miljard euro uit aan verduurzamen huis

DEN BOSCH (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar 11,3 miljard euro uitgegeven aan het verduurzamen van hun huis, meer dan het jaar daarvoor. Volgens marktonderzoeksbureau Multiscope willen huishoudens energiekosten besparen, vooral mensen in een huis met een laag energielabel. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen of hun woning te isoleren.

2 uur geleden
Meer patenten aangevraagd vanwege behoefte aan duurzame energie

RIJSWIJK (ANP) - Organisaties over de hele wereld vroegen afgelopen jaar meer patenten aan. Het gaat om het eigendomsrecht op de uitvinding van een nieuw product of proces. De stijging is te danken aan nieuwe technologieën die worden ontwikkeld om de verschuiving naar duurzame energiebronnen zoals waterstof mogelijk te maken, meldt het Europees Octrooibureau (EOB), de organisatie die octrooiaanvragen afhandelt.

7 uur geleden