Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recessievrees terug op Wall Street na kortstondig herstel

Recessievrees terug op Wall Street na kortstondig herstel

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gaven woensdag een groot deel van de winsten van een dag eerder weer uit handen. De recessievrees keerde terug op Wall Street nadat grote Amerikaanse banken als Goldman Sachs en Citigroup aangaven de kans op een economische krimp hoger in te schatten.

Daarnaast verwerken de markten de verklaring die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve voor het Amerikaanse Congres geeft over het beleid van de centrale bank. In zijn al gepubliceerde speech staat dat de Fed zal doorgaan met het verhogen van de rente, maar dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om dat aan te kunnen.

Vorige week verhoogde de Fed de rente in het hoogste tempo in bijna dertig jaar om zo de hoge inflatie te bestrijden. De sterk stijgende rente en de vrees voor een recessie zorgen de afgelopen tijd voor flinke onrust bij beleggers.

Koersverlies

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 1 procent lager op 30.225 punten. De brede S&P 500 daalde ook 1 procent, tot 3727 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 0,9 procent tot 10.975 punten. Dinsdag wonnen de Amerikaanse graadmeters nog ruim 2 procent.

Vorige week kende Wall Street de slechtste week in tijden. De S&P 500, die bestaat uit de vijfhonderd grootste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten, koerst daarnaast af op het grootste koersverlies in de eerste zes maanden van een jaar in ruim vijftig jaar. De index is sinds het begin van 2022 met 21 procent gedaald en de laatste keer dat een dergelijk verlies werd geleden was in 1970, toen Richard Nixon president was van de VS.

Olieprijzen

De olieproducenten ExxonMobil en Chevron daalden 3,8 en 4,8 procent, na een forse daling van de olieprijzen. De olieprijzen staan onder druk door de vrees voor een afnemende vraag als gevolg van een mogelijke recessie. Ook roept president Joe Biden het Congres op de federale belasting op benzine op te schorten om de hoge prijzen aan de pomp te drukken. Een vat Amerikaanse olie kostte 6,9 procent minder op 102 dollar. De prijs van Brentolie zakte 6,4 procent tot 107,30 dollar per vat.

Revlon zette de opmars voort en won ruim een kwart aan beurswaarde. Het cosmeticabedrijf heeft vorige week uitstel van betaling aangevraagd. Beleggers lijken echter te gokken op een doorstart van het bedrijf of een overname van het concern. Woningverhuurplatform Airbnb zakte ruim 2 procent na een adviesverlaging door analisten van JMP Securities.

De euro was 1,0545 dollar waard, tegen 1,0549 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

21 minuten geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

3 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

5 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

7 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden