Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recessievrees houdt beurzen in greep, AEX licht lager

Recessievrees houdt beurzen in greep, AEX licht lager

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak liet vrijdag een klein verlies zien, na de koersdreun die volgde op de renteverhogingen van de centrale banken. De Europese Centrale Bank, de Federal Reserve en de Bank of England schroefden deze week allemaal hun rentetarieven op in de strijd tegen de hoge inflatie.

De centrale bankiers gaven daarbij aan nog niet klaar te zijn met het verhogen van de rentes. Dat wakkerde de vrees aan dat de centrale banken daarmee een recessie zullen veroorzaken. Hogere rentetarieven remmen namelijk niet alleen de inflatie af maar zetten ook een rem op de economie.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent in de min op 704,11 punten. Een dag eerder raakte de hoofdindex al ruim 3 procent kwijt. De MidKap zakte 0,7 procent tot 930,83 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,5 procent. De Londense FTSE-index daalde 0,3 procent, na een onverwachte daling van de Britse winkelverkopen in november.

Philips

Philips was de grootste daler in de AEX met een min van ruim 1 procent. Het zorgtechnologiebedrijf zag dit jaar al ruim de helft van zijn beurswaarde verdampen vanwege de problemen met zijn beademingsapparatuur. Verzekeraar NN Group ging op kop, met een plus van 0,5 procent.

Just Eat Takeaway verloor 1 procent. De maaltijdbezorger is een samenwerking aangegaan met de supermarktketen Co-op voor de levering van boodschappen in het Verenigd Koninkrijk. Klanten kunnen hun boodschappen bij Co-op bestellen via de app en op de website van Just Eat Takeaway.

Unilever en Ben & Jerry's

Unilever daalde een fractie. Het levensmiddelenconcern liet weten dat een juridisch conflict met dochterbedrijf Ben & Jerry is opgelost. De twee partijen lagen overhoop over de verkoop van de Israëlische activiteiten van Ben & Jerry's en het recht van de Amerikaanse ijsmaker om zelf zeggenschap te hebben over ethische kwesties.

In de MidKap zakte Aalberts dik 3 procent. De industrieel toeleverancier kondigde aan dat topman Wim Pelsma in de tweede helft van 2023 vertrekt bij het bedrijf. Pelsma begon in 1999 bij Aalberts en werd in 2012 benoemd tot topman. Het bedrijf is al gestart met de zoektocht naar een nieuwe bestuursvoorzitter.

Ebusco en euro- en oliekoers

Ebusco daalde 0,6 procent bij de kleinere bedrijven. De fabrikant van elektrische bussen onthult vrijdag zijn eerste lichtgewicht bus van 18 meter met een bereik van tot 700 kilometer.

De euro was 1,0637 dollar waard, tegen 1,0634 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent in prijs tot 75,53 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 80,76 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Federal Reserve komt vermoedelijk met kleine renteverhoging

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Federal Reserve zal naar verwachting later op woensdag de rente opnieuw verhogen in de strijd tegen de inflatie. Dat zou de negende renteverhoging op rij zijn. Wel wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente wat minder agressief zal opvoeren dan eerder werd voorzien. Dat komt door de recente onrust in de bankensector. Die werd veroorzaakt door het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank.

1 uur geleden
Koopwoningen in februari goedkoper dan jaar eerder

DEN HAAG (ANP) - Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

4 uur geleden
Koopwoningen in februari goedkoper dan jaar eerder

DEN HAAG (ANP) - Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

4 uur geleden
IMF en Oekraïne akkoord over ruim 15 miljard aan noodfinanciering

WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een voorlopig akkoord bereikt met Oekraïne over noodkredieten van omgerekend 15,6 miljard dollar voor een periode van vier jaar. Het Oost-Europese land vecht een oorlog uit met Rusland, dat ruim een jaar geleden Oekraïne binnenviel. Dat heeft grote schade aan de economie veroorzaakt en daarom is Oekraïne hard op zoek naar financiële hulp. Het uitvoerend bestuur van het IMF moet de overeenkomst nog goedkeuren.

6 uur geleden
Afgeprijsde sportkleding zet winst Nike onder druk

BEAVERTON (ANP) - Sportkledingfabrikant Nike heeft afgelopen kwartaal een lagere winst behaald dan een jaar eerder. Het bedrijf probeert overtollige voorraden weg te werken en prijst veel artikelen daarom af. In combinatie met gestegen marketing-, materiaal- en vervoerskosten zette dat de winstmarges onder druk. De omzet steeg wel, dankzij goede verkoopcijfers in onder andere Noord-Amerika en Europa.

6 uur geleden
Beurzen New York boeken winst na opluchting over bankensector

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met aanzienlijke winsten gesloten, waarbij vooral kleinere banken herstel toonden na eerdere zorgen over hun financiële stabiliteit. Zo schoot het aandeel First Republic 30 procent omhoog nadat de zorgen van beleggers iets naar de achtergrond waren verdwenen.

7 uur geleden
TotalEnergies scherpt CO2-doelen aan, milieuorganisaties kritisch

PARIJS (ANP/AFP) - Olie- en gasconcern TotalEnergies heeft zijn doelen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen aangescherpt. De uitstoot van alle verkochte olieproducten moet over twee jaar met 30 procent zijn gedaald ten opzichte van 2015. Eerder gold die doelstelling nog voor 2030. Milieuorganisatie Greenpeace blijft sceptisch.

7 uur geleden