Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recessievrees centraal op nieuwe handelsdag in Amsterdam

Recessievrees centraal op nieuwe handelsdag in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De handel op de aandelenbeurzen in Europa staat woensdag in het teken van de vrees voor een recessie en de oplopende spanningen op de gasmarkt. Door alle onzekerheid vluchten beleggers op de valutamarkten naar de veilig geachte dollar, waardoor veel andere munten aan waarde verliezen. In Amsterdam kwamen supermarktconcern Ahold Delhaize, biotechnoloog Pharming en vastgoedinvesteerder Wereldhave met nieuws.

Ahold Delhaize wil topman Frans Muller herbenoemen voor een nieuwe termijn als hoogste leidinggevende van het concern. Hij trad in 2018 aan als topman van het moederbedrijf van Albert Heijn.

Biotechbedrijf Pharming meldde dat de Amerikaanse waren- en geneesmiddelenautoriteit FDA het registratiedossier voor het geneesmiddel leniolisib versneld gaat beoordelen. Dat zou een tweede medicijn op de markt dichterbij brengen voor de Leidse onderneming.

Wereldhave verklaarde dat de door het kabinet voorgestelde aanpassingen aan de belastingen voor investeringen in vastgoed een negatief effect zullen hebben op de winst. Het gaat in een grove schatting, omdat de fiscale details nog niet bekend zijn, om een impact van 3 miljoen tot 4 miljoen euro.

Gas- en olieconcerns komen mogelijk in beweging door nieuws rond de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Drie lekkages aan die onderzeese leidingen tussen Rusland en Duitsland zijn volgens veel instanties het resultaat van sabotage. Dat wakkert de vrees aan dat ook andere gaspijpleidingen het doelwit kunnen worden van opzettelijke vernielingen.

Dinsdag steeg de gasprijs bovendien erg hard doordat Rusland dreigt met sancties tegen het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz. Dat zou als gevolg hebben dat er geen Russisch gas meer door Oekraïne naar andere Europese landen kan.

In Parijs is er aandacht voor Airbus. De Hongkongse luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific is volgens bronnen van persbureau Bloomberg in gesprek met de Europese vliegtuigfabrikant en rivaal Boeing over de vernieuwing van zijn vloot.

De blik is ook weer gericht op het Britse pond. Kredietbeoordelaar Moody's heeft gewaarschuwd dat de forse belastingverlagingen die het Verenigd Koninkrijk vrijdag aankondigde slecht zijn voor de kredietwaardigheid van het land.

De belangrijkste beurzen in Azië en Australië leden woensdagochtend grote verliezen door de sterke dollar en angst voor een recessie. Dinsdag sloot de Amsterdamse AEX 0,4 procent hoger op 642,72 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 854,66 punten. In New York sloten de Dow-Jonesindex en de brede S&P 500 beide met kleine minnen, maar techbeurs Nasdaq eindigde licht hoger.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

11 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

14 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

15 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

17 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

18 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden