Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recessievrees centraal op nieuwe handelsdag in Amsterdam

Recessievrees centraal op nieuwe handelsdag in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De handel op de aandelenbeurzen in Europa staat woensdag in het teken van de vrees voor een recessie en de oplopende spanningen op de gasmarkt. Door alle onzekerheid vluchten beleggers op de valutamarkten naar de veilig geachte dollar, waardoor veel andere munten aan waarde verliezen. In Amsterdam kwamen supermarktconcern Ahold Delhaize, biotechnoloog Pharming en vastgoedinvesteerder Wereldhave met nieuws.

Ahold Delhaize wil topman Frans Muller herbenoemen voor een nieuwe termijn als hoogste leidinggevende van het concern. Hij trad in 2018 aan als topman van het moederbedrijf van Albert Heijn.

Biotechbedrijf Pharming meldde dat de Amerikaanse waren- en geneesmiddelenautoriteit FDA het registratiedossier voor het geneesmiddel leniolisib versneld gaat beoordelen. Dat zou een tweede medicijn op de markt dichterbij brengen voor de Leidse onderneming.

Wereldhave verklaarde dat de door het kabinet voorgestelde aanpassingen aan de belastingen voor investeringen in vastgoed een negatief effect zullen hebben op de winst. Het gaat in een grove schatting, omdat de fiscale details nog niet bekend zijn, om een impact van 3 miljoen tot 4 miljoen euro.

Gas- en olieconcerns komen mogelijk in beweging door nieuws rond de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Drie lekkages aan die onderzeese leidingen tussen Rusland en Duitsland zijn volgens veel instanties het resultaat van sabotage. Dat wakkert de vrees aan dat ook andere gaspijpleidingen het doelwit kunnen worden van opzettelijke vernielingen.

Dinsdag steeg de gasprijs bovendien erg hard doordat Rusland dreigt met sancties tegen het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz. Dat zou als gevolg hebben dat er geen Russisch gas meer door Oekraïne naar andere Europese landen kan.

In Parijs is er aandacht voor Airbus. De Hongkongse luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific is volgens bronnen van persbureau Bloomberg in gesprek met de Europese vliegtuigfabrikant en rivaal Boeing over de vernieuwing van zijn vloot.

De blik is ook weer gericht op het Britse pond. Kredietbeoordelaar Moody's heeft gewaarschuwd dat de forse belastingverlagingen die het Verenigd Koninkrijk vrijdag aankondigde slecht zijn voor de kredietwaardigheid van het land.

De belangrijkste beurzen in Azië en Australië leden woensdagochtend grote verliezen door de sterke dollar en angst voor een recessie. Dinsdag sloot de Amsterdamse AEX 0,4 procent hoger op 642,72 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 854,66 punten. In New York sloten de Dow-Jonesindex en de brede S&P 500 beide met kleine minnen, maar techbeurs Nasdaq eindigde licht hoger.

Meer uit Financieel

Adyen keldert op Damrak, Unilever tussen schaarse stijgers

AMSTERDAM (ANP) - Adyen heeft donderdag op de aandelenbeurs in Amsterdam ruim 18 procent van zijn beurswaarde zien verdampen. Het betaalbedrijf, dat de betaaltransacties afhandelt voor bedrijven als McDonald's en Hennes & Mauritz (H&M), zag het aantal transacties afgelopen kwartaal stijgen. Volgens analisten van investeringsbank Jefferies viel de omzet van het bedrijf echter tegen.

58 minuten geleden
Pfizer en BioNTech in VS aangeklaagd om inbreuk mRNA-patenten

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) heeft biotechnoloog BioNTech en farmaceut Pfizer aangeklaagd in de Verenigde Staten. Volgens GSK hebben de twee bedrijven inbreuk gemaakt op patenten rondom mRNA-technologie, die is gebruikt bij het ontwikkelen van coronavaccins.

1 uur geleden
Aandeelhouders OCI stemmen voor omstreden belastingconstructie

AMSTERDAM (ANP) - Aandeelhouders van OCI hebben voor twee wijzigingen van de statuten gestemd, waarmee het chemieconcern geen dividendbelasting hoeft te betalen. De aandeelhouders steunden deze omstreden constructie donderdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van OCI, meldt het concern.

2 uur geleden
Facebook-moederbedrijf Meta keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De eigenaar van Facebook, WhatsApp en Instagram gaf een tegenvallende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Ook verwacht Meta dit jaar meer kosten te maken door de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het socialemediabedrijf boekte afgelopen kwartaal wel meer winst dan verwacht.

3 uur geleden
Politie heeft begrip voor gebruik bodycams in supermarkt

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft begrip voor het besluit van supermarktketen Dirk om personeel te voorzien van bodycams. Supermarktketen Jumbo zegt ook naar de inzet van bodycams te hebben gekeken.

3 uur geleden
Groei economie VS zwakt sterker af dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk minder sterk gegroeid dan in de voorgaande periode. Dat meldde de Amerikaanse overheid in een voorlopige schatting. De groei viel ook minder sterk uit dan verwacht.

3 uur geleden
Moederbedrijf Douglas verwacht meer op te halen met beursgang

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners verwacht meer op te halen bij de introductie op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is onder andere eigenaar van cosmeticaketen Douglas en horlogemerk Breitling en investeerde in de Franse en Spaanse voetbalcompetities.

4 uur geleden