Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Recessievrees centraal op nieuwe handelsdag in Amsterdam

Recessievrees centraal op nieuwe handelsdag in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De handel op de aandelenbeurzen in Europa staat woensdag in het teken van de vrees voor een recessie en de oplopende spanningen op de gasmarkt. Door alle onzekerheid vluchten beleggers op de valutamarkten naar de veilig geachte dollar, waardoor veel andere munten aan waarde verliezen. In Amsterdam kwamen supermarktconcern Ahold Delhaize, biotechnoloog Pharming en vastgoedinvesteerder Wereldhave met nieuws.

Ahold Delhaize wil topman Frans Muller herbenoemen voor een nieuwe termijn als hoogste leidinggevende van het concern. Hij trad in 2018 aan als topman van het moederbedrijf van Albert Heijn.

Biotechbedrijf Pharming meldde dat de Amerikaanse waren- en geneesmiddelenautoriteit FDA het registratiedossier voor het geneesmiddel leniolisib versneld gaat beoordelen. Dat zou een tweede medicijn op de markt dichterbij brengen voor de Leidse onderneming.

Wereldhave verklaarde dat de door het kabinet voorgestelde aanpassingen aan de belastingen voor investeringen in vastgoed een negatief effect zullen hebben op de winst. Het gaat in een grove schatting, omdat de fiscale details nog niet bekend zijn, om een impact van 3 miljoen tot 4 miljoen euro.

Gas- en olieconcerns komen mogelijk in beweging door nieuws rond de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Drie lekkages aan die onderzeese leidingen tussen Rusland en Duitsland zijn volgens veel instanties het resultaat van sabotage. Dat wakkert de vrees aan dat ook andere gaspijpleidingen het doelwit kunnen worden van opzettelijke vernielingen.

Dinsdag steeg de gasprijs bovendien erg hard doordat Rusland dreigt met sancties tegen het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz. Dat zou als gevolg hebben dat er geen Russisch gas meer door Oekraïne naar andere Europese landen kan.

In Parijs is er aandacht voor Airbus. De Hongkongse luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific is volgens bronnen van persbureau Bloomberg in gesprek met de Europese vliegtuigfabrikant en rivaal Boeing over de vernieuwing van zijn vloot.

De blik is ook weer gericht op het Britse pond. Kredietbeoordelaar Moody's heeft gewaarschuwd dat de forse belastingverlagingen die het Verenigd Koninkrijk vrijdag aankondigde slecht zijn voor de kredietwaardigheid van het land.

De belangrijkste beurzen in Azië en Australië leden woensdagochtend grote verliezen door de sterke dollar en angst voor een recessie. Dinsdag sloot de Amsterdamse AEX 0,4 procent hoger op 642,72 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 854,66 punten. In New York sloten de Dow-Jonesindex en de brede S&P 500 beide met kleine minnen, maar techbeurs Nasdaq eindigde licht hoger.

Meer uit Financieel

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van "een gezellige drukte", in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

59 minuten geleden
FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen "de inkomenscrisis" in Nederland, voor een "rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen" voor de geldproblemen van Nederlanders. Er kwamen sprekers uit verschillende sectoren voorbij. FNV-voorzitter Tuur Elzinga sloot de manifestatie af met de inzet van de vakbond voor het aankomende jaar.

1 uur geleden
Nederlanders deden online recordaantal Black Friday-aankopen

AMSTERDAM (ANP) - Black Friday heeft ondanks de inflatie geleid tot een recordaantal onlineverkopen. Niet alleen sloegen consumenten hun slag op vrijdag, ook gedurende de week wisten retailers al te profiteren van meer klandizie. Dat melden betalingsdienstverlener Klarna, creditcarduitgever ICS en Betaalvereniging Nederland.

5 uur geleden
Onderzoek: Duitsers halen broekriem steeds verder aan om inflatie

FRANKFURT (ANP/DPA) - De stijgende prijzen in Duitsland leiden ertoe dat steeds meer Duitsers letten op hun koopgedrag, merkt marktonderzoeker NielsenIQ op basis van onderzoek onder ruim 10.000 mensen. Als gevolg daarvan kopen mensen minder luxe producten of gaan ze minder vaak uit eten.

6 uur geleden
Seoul experimenteert met zelfrijdende bus, eigen route in centrum

SEOUL (ANP/AFP) - De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul heeft sinds vrijdag een busroute waar geen buschauffeur aan te pas komt. De route is onderdeel van een experiment om mensen zich op hun gemak te laten voelen met zelfrijdende voertuigen op de weg.

7 uur geleden
Amerikanen gaven online recordbedrag uit tijdens Black Friday

SAN JOSE (ANP/RTR) - Amerikanen hebben tijdens Black Friday niet eerder zoveel geld uitgegeven in webshops, verwacht marktonderzoeker Adobe Analytics.

7 uur geleden
Amper oranjekoorts onder winkelend publiek

DEN HAAG (ANP) - De oranjekoorts is tijdens het lopende wereldkampioenschap in Qatar voetbal duidelijk minder hevig bij het winkelend publiek dan bij andere WK's en EK's. Sommige winkeliers hebben hun assortiment aan oranje artikelen tot een minimum beperkt en bij andere gaan de oranje vlaggetjes, petjes of kerstballen maar mondjesmaat over de toonbank.

8 uur geleden