Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rebellen Tigray akkoord met 'humanitaire wapenstilstand'

Rebellen Tigray akkoord met 'humanitaire wapenstilstand'

ADDIS ABEBA (ANP/AFP) - De rebellen in Tigray, in het noorden van Ethiopië, zijn vrijdag akkoord gegaan met een wapenstilstand die de Ethiopische regering donderdag afgekondigde om noodhulp toe te laten in de afvallige regio. Het staakt-het-vuren is een belangrijke wending in het conflict dat al ruim zestien maanden duurt.

De regering kwam met het voorstel voor een "humanitaire wapenstilstand" zonder einddatum in de hoop dat er meer voedselhulp naar Tigray kan worden gestuurd. In de regio lijden bijna alle 5,5 miljoen inwoners honger door het conflict tussen de regering en de rebellen uit Tigray (TPLF).

"Om het succes van de wapenstilstand te vergroten roepen we de rebellen in Tigray op om af te zien van agressie en zich terug te trekken uit de gebieden in nabijgelegen regio's die ze controleren", stelde de regering donderdag. In een verklaring aan het Franse persbureau AFP laten de rebellen vrijdag weten "de vijandelijkheden met onmiddellijke ingang te staken".

Sinds november 2020 is een bloedig conflict aan de gang in Ethiopië. Premier Abiy Ahmed zond toen troepen naar Tigray in een poging de macht te breken van het TPLF, dat zich weinig aantrok van de centrale regering. Van 1991 tot 2018 regeerde de beweging nog het hele land, maar sinds de verkiezingen van 2018 is premier Ahmed aan de macht.

Meer uit Buitenland

Vier nieuwe bemanningsleden aangekomen bij ruimtestation ISS

CAPE CANAVERAL (ANP) - Bij het internationale ruimtestation ISS zijn vier nieuwe bemanningsleden gearriveerd. Drie Amerikanen en een Rus vertrokken zondagavond vanuit de Amerikaanse staat Florida met een raket en zijn volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdagochtend aangekomen.

21 minuten geleden
Duitse minister wijt lek uit overleg Oekraïne aan individuele fout

BERLIJN (ANP/AFP/RTR) - Het lek uit een overleg tussen vier hoge Duitse luchtmachtofficieren kwam door een individuele fout, zegt de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius. Er zaten geen gaten in de beveiliging, al wordt die volgens hem wel aangescherpt. Ook heeft het lek volgens hem laten zien dat meer voorzichtigheid is geboden.

27 minuten geleden
Trump wint ook voorverkiezing in North Dakota

BISMARCK (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft ook de Republikeinse voorverkiezingen gewonnen in de staat North Dakota, voorspellen Edison Research en verschillende nieuwszenders.

7 uur geleden
China schroeft defensiebudget verder op en mikt op 5 procent groei

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering gaat zijn defensiebudget dit jaar met 7,2 procent opschroeven. Ook mikt Beijing op een economische groei van 5 procent. Dat heeft de regerende communistische partij bekendgemaakt bij de start van de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres dinsdag.

7 uur geleden
Super Tuesday laatste kans voor Haley om het Trump lastig te maken

WASHINGTON (ANP) - Het is 'Super Tuesday' in de Verenigde Staten, traditioneel de belangrijkste dag in de voorverkiezingen van de presidentsverkiezingen. Amerikanen uit vijftien staten en een overzees gebied mogen dinsdag naar de stembus voor de voorverkiezingen, die dit jaar bij beide partijen nog weinig spanning hebben opgeleverd. Dinsdag wordt gezien als de laatste kans voor de Republikein Nikki Haley om het partijgenoot Donald Trump nog moeilijk te maken in de race om de nominatie.

7 uur geleden
EU en VK gaan samenwerken om migrantenbootjes te stoppen

LONDEN (ANP) - De douaneautoriteiten van een groep EU-landen, waaronder Nederland, en die van het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer samenwerken om de oversteek van migrantenbootjes te verstoren. Dat heeft het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken maandagavond bekendgemaakt.

10 uur geleden
UNRWA: Israëli's hebben gedetineerd personeel gemarteld

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hebben Israëlische autoriteiten enkele UNRWA-medewerkers tijdens ondervragingen gemarteld. De medewerkers werden vastgehouden op verdenking van medewerking aan de Hamas-aanval van 7 oktober.

14 uur geleden