Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rebellen Tigray akkoord met 'humanitaire wapenstilstand'

Rebellen Tigray akkoord met 'humanitaire wapenstilstand'

ADDIS ABEBA (ANP/AFP) - De rebellen in Tigray, in het noorden van Ethiopië, zijn vrijdag akkoord gegaan met een wapenstilstand die de Ethiopische regering donderdag afgekondigde om noodhulp toe te laten in de afvallige regio. Het staakt-het-vuren is een belangrijke wending in het conflict dat al ruim zestien maanden duurt.

De regering kwam met het voorstel voor een "humanitaire wapenstilstand" zonder einddatum in de hoop dat er meer voedselhulp naar Tigray kan worden gestuurd. In de regio lijden bijna alle 5,5 miljoen inwoners honger door het conflict tussen de regering en de rebellen uit Tigray (TPLF).

"Om het succes van de wapenstilstand te vergroten roepen we de rebellen in Tigray op om af te zien van agressie en zich terug te trekken uit de gebieden in nabijgelegen regio's die ze controleren", stelde de regering donderdag. In een verklaring aan het Franse persbureau AFP laten de rebellen vrijdag weten "de vijandelijkheden met onmiddellijke ingang te staken".

Sinds november 2020 is een bloedig conflict aan de gang in Ethiopië. Premier Abiy Ahmed zond toen troepen naar Tigray in een poging de macht te breken van het TPLF, dat zich weinig aantrok van de centrale regering. Van 1991 tot 2018 regeerde de beweging nog het hele land, maar sinds de verkiezingen van 2018 is premier Ahmed aan de macht.

Meer uit Buitenland

Duitse Europarlementariër mishandeld en ernstig gewond

DRESDEN (ANP/DPA) - De Duitse Europarlementariër Matthias Ecke is in Dresden mishandeld en ernstig gewond geraakt. Dat gebeurde toen hij vrijdagavond verkiezingsposters aan het ophangen was, zegt de politie. De politicus van de linkse partij SPD van bondskanselier Olaf Scholz is overgebracht naar het ziekenhuis en zal geopereerd moeten worden.

4 minuten geleden
Duizenden besloten meetings Duits leger maandenlang online

BERLIJN (ANP) - Duizenden besloten vergaderingen van het Duitse leger waren maandenlang voor iedereen te vinden op het internet. FOCUS Online en Die Zeit schrijven dat de links nogal makkelijk vrij toegankelijk waren voor het publiek.

30 minuten geleden
Nu ook pro-Palestijns protestkamp bij universiteit Dublin

DUBLIN (ANP/RTR) - Studenten bij Trinity College in Dublin hebben een tentenkamp opgezet op het universiteitscomplex. Ze willen daarmee protesteren tegen de Israëlische oorlog in de Gazastrook.

1 uur geleden
Delegatie Hamas aangekomen in Egypte voor overleg over bestand

CAIRO (ANP/AFP) - Onderhandelaars van Hamas zijn zaterdag gearriveerd in Egypte, berichten Egyptische media. In dat land wordt onderhandeld over een nieuw bestand in de Gazastrook. Hamas moet nog laten weten of het instemt met een voorstel dat nu op tafel ligt. Dat voorziet in een tijdelijk staakt-het-vuren en de vrijlating van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen.

3 uur geleden
Kevin Spacey reageert op beschuldigingen in nieuwe documentaire

LONDEN (ANP) - Kevin Spacey heeft gereageerd op beschuldigingen van misbruik die tegen hem gedaan worden in de nog te verschijnen documentaire Spacey Unmasked. In die tweedelige docu, die op 6 en 7 mei verschijnt in het Verenigd Koninkrijk, beschuldigen tien mannen de 64-jarige acteur van seksueel geweld. In een interview met Dan Wootton, getiteld Right of Reply, zegt Spacey: "Ik heb niets meer te verbergen."

5 uur geleden
Rusland meldt nieuwe raketaanval op de Krim

KYIV (ANP/DPA/RTR) - Het Russische ministerie van Defensie meldt meerdere raketten te hebben onderschept die op de Krim waren afgevuurd. De luchtverdediging heeft volgens een verklaring vier ATACMS-projectielen neergehaald. Die worden door de Verenigde Staten geleverd aan Oekraïne.

5 uur geleden
Blinken: Hamas enige obstakel voor staakt-het-vuren in Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP) - Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is Hamas nog het enige obstakel voor een staakt-het-vuren in Gaza. Dat zei hij vrijdag tijdens een bijeenkomst in de Amerikaanse staat Arizona, voorafgaand aan de geplande aankomst van een Hamas-delegatie in de Egyptische hoofdstad Caïro op zaterdag voor gesprekken over zo'n gevechtsstop.

7 uur geleden