Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reactor Petten wordt weer opgestart na oplossing lekkage

Reactor Petten wordt weer opgestart na oplossing lekkage

PETTEN (ANP) - De kernreactor in Petten (Noord-Holland) wordt donderdag weer opgestart en uitgebreid getest. De reactor, die als hij in bedrijf is de grootste hoeveelheid medische isotopen ter wereld produceert, lag de afgelopen tijd stil vanwege een lekkage in een koelsysteem. Dat probleem is verholpen door een soort bypass aan te leggen, laat een woordvoerster van eigenaar NRG weten.

Het lek werd eind januari ontdekt. Gevaren heeft het volgens NRG niet opgeleverd, maar doordat de reactor kwam stil te liggen, konden diverse ziekenhuizen niet alle scans uitvoeren die ze zouden willen doen. De medische isotopen die uit de zogeheten Hoge Flux Reactor in Petten komen, zijn radioactieve stoffen die worden gebruikt voor de diagnose en behandeling van kanker. Aangezien Petten normaal zo'n 40 procent van de wereldwijde hoeveelheid produceert, was dat niet zomaar op te vangen door andere reactoren.

Op gecontroleerde wijze zet NRG de systemen donderdag weer aan. "Het is altijd wel spannend om weer op te starten na zo'n aanpassing", vertelt de woordvoerster. Ze hoopt dat aan het einde van de dag duidelijk is of de reactor weer gewoon kan gaan draaien.

Petten produceert ook isotopen die in de industrie worden gebruikt. Orders in die categorie zijn toegenomen. Die toegenomen vraag komt volgens de woordvoerster door de economische sancties die Europa tegen Rusland heeft ingesteld vanwege de invasie van buurland Oekraïne. Die raken ook de Russische nucleaire sector.

Meer uit Binnenland

RVD en Rutte willen niet reageren op onthullingen over Bernhard

DEN HAAG (ANP) - De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) en demissionair premier Mark Rutte willen niet reageren op de onthullingen over prins Bernhard en zijn lidmaatschap van de NSDAP, de partij van Adolf Hitler. Dat laat een woordvoerder van de RVD woensdag weten. Een nadere toelichting op het besluit om geen reactie te geven, gaan de RVD en Rutte ook niet geven.

1 uur geleden
Elektronisch afval belandt nog te vaak in kliko, aldus stichting

ZOETERMEER (ANP) - Te veel elektrisch afval belandt bij het huisvuil, terwijl dit eigenlijk apart ingezameld moet worden, meldt Stichting OPEN woensdag. Als apparaten in de kliko gegooid worden, kunnen waardevolle stoffen hieruit verloren gaan. Ook is het mogelijk dat gevaarlijke stoffen daardoor in het milieu terechtkomen, waarschuwt de stichting die namens producenten recycling wil bevorderen.

2 uur geleden
Organisaties: kabinet moet druk zetten op EU voor treinreizen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet druk uitoefenen op Europa om het voor consumenten makkelijker te maken om internationale treinreizen te zoeken en te boeken. Dat vinden belangenorganisatie ANVR, reizigersvereniging Rover en de Consumentenbond.

2 uur geleden
Politie zoekt met sonarboot naar vermisten bootongeluk Volkerak

DINTELOORD (ANP) - De politie zoekt woensdag met een sonarboot naar de twee nog vermiste opvarenden van de boot die dinsdagmiddag omsloeg in het Volkerak. De zoektocht is om 07.00 uur begonnen, laat een woordvoerder van de politie weten. De twee vermisten zijn waarschijnlijk overleden, meldde de veiligheidsregio eerder. Dinsdagavond kwam het Landelijk Team Onderwaterzoekingen (LTOZ) van de politie al ter plaatse om te ondersteunen bij de bergingsactie.

3 uur geleden
Ceremonie eerherstel Curaçaose held Tula woensdagavond voortgezet

DEN HAAG (ANP) - De ceremonie waarbij de Curaçaose verzetsheld Tula eerherstel krijgt, wordt woensdagavond om 23.30 uur Nederlandse tijd alsnog voortgezet. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, na berichtgeving door de NOS.

3 uur geleden
Treinen rondom Schiphol rijden weer volgens planning na storing

SCHIPHOL (ANP) - Het treinverkeer rond Schiphol rijdt woensdagochtend weer volgens de dienstregeling na een storing dinsdagavond. "Het kan wel zo zijn dat her en der een trein korter is dan gepland, maar er is vannacht hard gewerkt om de treinen weer via de dienstregeling te laten rijden", aldus een woordvoerder van NS.

4 uur geleden
Verdachte schietpartijen Rotterdam voorgeleid voor rechter

ROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de schietpartijen in Rotterdam vorige week, wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam. De 32-jarige man werd vorige week opgepakt. De onderzoeksrechter beoordeelt of de man veertien dagen langer in voorarrest moet blijven.

7 uur geleden