Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RDA: vreedzaam samenleven met wolf vergt nog jaren

RDA: vreedzaam samenleven met wolf vergt nog jaren

DEN HAAG (ANP) - Vreedzaam samenleven met de wolf in Nederland, op welke manier dan ook, is een proces dat nog jaren zal vergen. Het is een ingewikkelde opgave en er is nog veel onduidelijk. Zowel voor- als tegenstanders hebben behoefte aan eenduidige feitenkennis over de roofdieren, over hun gedrag en over hoe mensen veilig met wolven kunnen samenleven. Dat schrijft de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) in een tussenrapportage aan de demissionaire ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).

Van der Wal vroeg de RDA vorig jaar om een maatschappelijke dialoog te organiseren over de wolf en de verschillende standpunten om verdere verharding van de discussie te voorkomen. De dialoog moet dit voorjaar een advies opleveren over het samenleven van mensen en wolven.

Volgens de RDA lopen de gevoelens over de komst van wolven naar Nederland uiteen van boosheid en verdriet tot aan verrukking. Er zijn zorgen over bijvoorbeeld kruisingen van wolven met honden (hybriden). Velen vragen zich af wat de wolf bijdraagt aan de biodiversiteit in Nederland. Deskundigen en overheden zouden hun eigen onzekerheden duidelijker moeten benoemen.

Debat

Van der Wal wil aan de hand van het advies van de RDA bezien wat er kan worden gedaan om het samenleven met de wolf makkelijker te maken en of de beschermde status van de wolf heroverwogen moet worden. De beschermde wolf mag nu niet verstoord, verjaagd of beschoten worden. De Europese Commissie wil de status van de wolf in het Verdrag van Bern (internationaal verdrag over behoud en bescherming van wilde planten- en diersoorten) aanpassen van strikt beschermd naar beschermd.

In de Tweede Kamer ging het deze woensdag ook over de omgang met de wolf tijdens een debat over de landbouwbegroting. Dion Graus (PVV) sprak van een "roodkapjessyndroom" waarbij mensen de wolf zien als "akelig beestje", en pleitte voor meer begrip. "Waarom mag een wolf geen schaap eten, en wij wel?" Volgens Graus kan de wolf juist worden ingezet om overlast van andere dieren tegen te gaan.

André Flach (SGP) en Caroline van der Plas (BBB) konden zich daar niet in vinden. "Graus kiest dus voor de wolf en laat het schaap aan zijn lot over", zei Flach. Van der Plas: "Wolven laten schapen lijdend achter in de wei, soms met de darmen eruit."

Meer uit Binnenland

Amersfoort: Poederbrief was reclamepost met meel en koekjesrecept

AMERSFOORT (ANP) - De poederbrief die woensdag aan ongeveer tweehonderd gemeenten is verstuurd, was een reclame-actie. Er zat meel in "en een recept voor koekjes", laat de gemeente Amersfoort weten. Die is een van de ontvangers.

19 minuten geleden
Poederbrief bij 200 gemeenten, in ieder geval 1 bevatte meel

VRIES (ANP) - In totaal tweehonderd gemeenten hebben een poederbrief ontvangen. Dat meldt de gemeente Tynaarlo woensdag, die ook een brief ontving. In de envelop die de Drentse gemeente binnenkreeg, bleek na onderzoek meel te zitten.

52 minuten geleden
Nabestaanden MH17: uitspraak enorme steun in de rug

DEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.

2 uur geleden
Ruim 100.000 reiskostenclaims na NS-staking, oordeel duurt langer

UTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.

2 uur geleden
Claim stichting tegen 'buitensporige winst' op medicijn afgewezen

AMSTERDAM (ANP) - De rechter doet geen uitspraak over de "buitensporige winsten" die de Amerikaanse farmaceut AbbVie zou hebben gemaakt met het reumamedicijn Humira. Een eis van de stichting Farma ter Verantwoording is woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de organisatie niet ontvankelijk en daarom komt er geen inhoudelijk oordeel. De stichting denkt nog na over volgende stappen.

3 uur geleden
Mensenrechtenhof: Rusland schond mensenrechten met neerhalen MH17

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat Rusland verantwoordelijk is voor het neerhalen van vlucht MH17 en daarmee mensenrechten heeft geschonden. Onder andere het recht op leven, vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is volgens het Hof geschonden.

3 uur geleden
Franse en Spaanse snelwegen weer open na bosbranden

DEN HAAG (ANP) - De snelwegen in Frankrijk en Spanje die dicht waren door bosbranden zijn sinds woensdagochtend vroeg weer open. Volgens de verkeersdienst van de ANWB moet het verkeer er nog wel rekening mee houden dat het vuur kan oplaaien.

4 uur geleden