
RDA: vreedzaam samenleven met wolf vergt nog jaren
DEN HAAG (ANP) - Vreedzaam samenleven met de wolf in Nederland, op welke manier dan ook, is een proces dat nog jaren zal vergen. Het is een ingewikkelde opgave en er is nog veel onduidelijk. Zowel voor- als tegenstanders hebben behoefte aan eenduidige feitenkennis over de roofdieren, over hun gedrag en over hoe mensen veilig met wolven kunnen samenleven. Dat schrijft de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) in een tussenrapportage aan de demissionaire ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit).
Van der Wal vroeg de RDA vorig jaar om een maatschappelijke dialoog te organiseren over de wolf en de verschillende standpunten om verdere verharding van de discussie te voorkomen. De dialoog moet dit voorjaar een advies opleveren over het samenleven van mensen en wolven.
Volgens de RDA lopen de gevoelens over de komst van wolven naar Nederland uiteen van boosheid en verdriet tot aan verrukking. Er zijn zorgen over bijvoorbeeld kruisingen van wolven met honden (hybriden). Velen vragen zich af wat de wolf bijdraagt aan de biodiversiteit in Nederland. Deskundigen en overheden zouden hun eigen onzekerheden duidelijker moeten benoemen.
Debat
Van der Wal wil aan de hand van het advies van de RDA bezien wat er kan worden gedaan om het samenleven met de wolf makkelijker te maken en of de beschermde status van de wolf heroverwogen moet worden. De beschermde wolf mag nu niet verstoord, verjaagd of beschoten worden. De Europese Commissie wil de status van de wolf in het Verdrag van Bern (internationaal verdrag over behoud en bescherming van wilde planten- en diersoorten) aanpassen van strikt beschermd naar beschermd.
In de Tweede Kamer ging het deze woensdag ook over de omgang met de wolf tijdens een debat over de landbouwbegroting. Dion Graus (PVV) sprak van een "roodkapjessyndroom" waarbij mensen de wolf zien als "akelig beestje", en pleitte voor meer begrip. "Waarom mag een wolf geen schaap eten, en wij wel?" Volgens Graus kan de wolf juist worden ingezet om overlast van andere dieren tegen te gaan.
André Flach (SGP) en Caroline van der Plas (BBB) konden zich daar niet in vinden. "Graus kiest dus voor de wolf en laat het schaap aan zijn lot over", zei Flach. Van der Plas: "Wolven laten schapen lijdend achter in de wei, soms met de darmen eruit."
Meer uit Binnenland
ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.
4 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.
9 uur geledenOSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.
10 uur geledenWARSCHAU (ANP) - EU-ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie Caspar Veldkamp, vinden dat de druk op Rusland moet worden opgevoerd om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. "We zien dat Rusland nog geen serieuze plannen heeft tot vrede", zei Veldkamp tegen het ANP, na afloop van een bijeenkomst met de ministers in Warschau. "Ze blijven letterlijk en figuurlijk ook burgerdoelen beschieten."
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag en de politie hadden geen signalen vooraf dat er vorige week rellen konden uitbreken in Den Haag. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen donderdag gezegd. De gemeenteraad vroeg hem om opheldering over de aanpak van de ongeregeldheden.
12 uur geleden