Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RCC: supermarkten misleidden consumenten over vrije-uitloopeieren

RCC: supermarkten misleidden consumenten over vrije-uitloopeieren

AMSTERDAM (ANP) - Meerdere supermarkten hebben consumenten misleid door een "onvoldoende genuanceerd beeld" te schetsen van de leefomstandigheden van legkippen tijdens een ophokplicht. Tot dat oordeel komt de Reclame Code Commissie (RCC) in een reeks uitspraken over vrije-uitloopeieren.

Normaal gesproken kunnen hennen die deze eieren leggen naar buiten lopen. De afgelopen jaren kon dat vaak echter niet, omdat de overheid meerdere keren een ophokplicht instelde om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Supermarkten bleven ook toen eieren verkopen met plaatjes erop van rondscharrelende kippen in weilanden en teksten als: "Lekkere verse eieren van onze eigen boerderij waar de kippen vrij in de buitenlucht kunnen rondscharrelen."

Foodwatch ergerde zich daaraan en diende klachten in bij de RCC. Die heeft de organisatie op meerdere punten gelijk gegeven. Albert Heijn, Aldi, Lidl, Plus en Wegman (verkocht bij DekaMarkt) hebben in periodes waarin een ophokplicht gold de reclameregels overtreden, oordeelt de commissie.

Versoepeling

In de zaken bij de RCC ging het niet over de aanduiding 'vrije-uitloopeieren' zelf, maar wel over de overige informatie die bedrijven op de doosjes en bijvoorbeeld hun websites zetten. Ook in die informatie stond geen woord over de ophokplicht. De RCC oordeelt dat als supermarkten uit eigen beweging informatie geven over vrije uitloop, ze consumenten "in enige mate op de mogelijkheid van een ophokplicht dienen te attenderen".

Tot eind vorig jaar mochten eieren niet meer als vrije-uitloopei worden verkocht als een kip langer dan zestien weken binnen had gezeten. De EU besloot echter tot een versoepeling: als de overheid tijdelijke beperkingen oplegt, behouden de eitjes hun status. Daar is onder meer voor gekozen, omdat pluimveehouders investeringen moeten doen voor de vrije uitloop. Die eieren zijn over het algemeen ook duurder dan scharreleieren.

Geen beperkingen

Momenteel gelden overigens geen beperkingen voor pluimveehouders. De laatste ophokplicht werd eind april ingetrokken, omdat het risico op vogelgriep is afgenomen.

Foodwatch noemt de oordelen "een belangrijke stap in de richting van transparantie en eerlijkheid voor consumenten".

Meer uit Binnenland

Uitspraak in zaak tegen psycholoog die middel X verspreidde

DEN BOSCH (ANP) - Psycholoog Wim van Dijk (80) hoort dinsdag of hij de gevangenis in moet voor illegale handel in antibraakmiddelen. Die leverde hij aan mensen in combinatie met het dodelijke 'middel X'. De rechtbank in Den Bosch doet uitspraak in zijn zaak. Die gaat alleen over het overtreden van de geneesmiddelenwet met de antibraakmedicijnen, dus niet over hulp bij zelfdoding. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

45 minuten geleden
COA tegen Westerwolde: we sprinten al, er zit geen rek meer in

GRONINGEN (ANP) - De gemeente Westerwolde vindt dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te weinig doet om te zorgen dat het aanmeldcentrum in Ter Apel niet overvol raakt. "Ze lopen hard, maar we menen dat er af en toe een sprint bijgetrokken kan worden", aldus de gemeenteadvocaat tijdens het kort geding in Groningen maandag. Het COA zegt al alles te doen om zich aan de afspraak te houden niet meer dan 2000 asielzoekers op het terrein te hebben. "We zitten in volle sprint, er zit geen rek meer in."

10 uur geleden
Schoof had 'constructief' gesprek met Wilders over asielplannen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof had maandag "een prettig en constructief gesprek" over de asielplannen van het kabinet met PVV-leider Geert Wilders, meldt de RVD maandagmiddag in een korte verklaring. Ook heeft Schoof gesproken met de fractievoorzitters van de andere coalitiepartijen. Hij zou naast het voornemen om over te gaan tot noodwetgeving ook "diverse opties" hebben besproken om recht te doen aan het hoofdlijnenakkoord.

10 uur geleden
Aantal asielzoekers in Ter Apel voor rechtszaak onder 2000

TER APEL (ANP) - De twee nachten voordat een nieuw kort geding dient van de gemeente Westerwolde tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), sliepen er minder dan 2000 asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dit onderwerp stond maandag centraal in de rechtbank in Groningen. Om druk en overlast in en om het terrein te beperken en goede opvang voor asielzoekers te verzorgen, wil Westerwolde, de gemeente waarbinnen het centrum ligt, dat er niet meer dan het maximum afgesproken aantal mensen op het terrein zijn. Die limiet wordt vaak overschreden, omdat er te weinig opvangplekken zijn waar het COA mensen naartoe kan brengen.

11 uur geleden
Bijna 3 miljoen euro opgehaald voor slachtoffers Midden-Oosten

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft al bijna 3 miljoen euro gedoneerd op Giro555 voor slachtoffers van het conflict in het Midden-Oosten. Het geld is bedoeld voor noodhulp in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië. De actie van Giro555 werd vorige week donderdag bekendgemaakt.

11 uur geleden
Vernieuwing IT-systemen fiscus vertraagd door box 3-uitspraken

DEN HAAG (ANP) - Recente uitspraken over belasting in box 3 leiden ertoe dat de IT-systemen van de Belastingdienst later worden vernieuwd. In juni keurde de Hoge Raad de voorgestelde herstelwet af die onrechtmatigheden in de vermogensrendementsbelasting moest repareren.

12 uur geleden
Kabinet steekt 2,6 miljard euro in lucht- en raketverdediging

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet steekt afgerond 2,6 miljard euro in lanceersystemen die aanvallen uit de lucht kunnen afslaan, meldt staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie) in een Kamerbrief. Het gaat om systemen voor vier eenheden voor de korte afstand (Short Range Air Defense, Shorad) en zes eenheden voor de middellange afstand (Medium Range Air Defense, MRAD).

12 uur geleden