Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RCC: heel veel klachten over billboards CIDI met foto's gijzelaars

RCC: heel veel klachten over billboards CIDI met foto's gijzelaars

DEN HAAG (ANP) - De Reclame Code Commissie heeft "heel veel" klachten ontvangen over de billboards met daarop digitale posters met foto's van mensen die door Hamas zijn ontvoerd. De borden werden een week lang langs twintig snelwegen geplaatst op initiatief van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Dat werkte daarvoor samen met andere Joodse organisaties.

Hoeveel klachten er precies zijn binnengekomen, kan de commissie niet zeggen. Ook over de inhoud worden geen mededelingen gedaan. Het doel van de actie was voorbijgangers "attent maken op de ontvoeringen" en hen bewust maken van "de noodzaak van Israëls operatie in Gaza", liet het CIDI eerder weten.

Omdat veel van de klachten op elkaar lijken, worden drie klachten die "exemplarisch" zijn voorgelegd aan de commissie, aldus een woordvoerder. "Op zich is er hoge mate van vrijheid van meningsuiting, maar reclame-uitingen moeten getoetst worden aan de reclamecode en ook aan de regels van goede smaak en fatsoen."

Oordeel

Het oordeel van de commissie kan ertoe leiden dat een vrijblijvend advies uitgaat naar de adverteerder om de reclame-uiting aan te passen. Doet de adverteerder dat niet, dan verstuurt de commissie de aanbeveling naar de media.

Het CIDI laat in een eerste reactie weten dat ze "naar eer en geweten hebben gehandeld" bij deze campagne. "We geven het feit weer dat mensen ontvoerd zijn. Dat kan ongemakkelijk zijn voor sommige mensen, maar het blijft een feit", zegt Naomi Mestrum, directeur van het CIDI. Behalve met de billboards heeft de organisatie ook met een advertentie in De Telegraaf aandacht gevraagd voor het lot van de gijzelaars.

Over een campagne waarin aandacht gevraagd wordt voor het lot van Palestijnse kinderen op reclameborden kan de Reclame Code Commissie vooralsnog niet zeggen of er klachten waren binnengekomen. Die campagne is afgelopen zaterdag begonnen en bestaat onder meer uit billboards met digitale posters langs de snelwegen A4, A58 en A16. De initiatiefnemer laat weten dat later mogelijk nog een campagne met posters in abri's volgt in grote steden.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden