
Raymond Knops zwaait teleurgesteld af als staatssecretaris
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops is "in zekere zin" wel teleurgesteld dat hij niet terugkeert in het volgende kabinet. Hij had het graag anders gezien, zei hij vrijdag voorafgaand aan de laatste ministerraad van het demissionaire kabinet-Rutte III.
"Ik had zeker wel door willen gaan", zegt Knops over het feit dat hij niet terugkeert in het nieuwe kabinet. "Zo gaat het soms in het leven." Knops keert overigens wel terug in de Tweede Kamer voor het CDA. Hij werd vorig jaar maart gekozen.
Ook staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) keert niet terug als bewindspersoon, ofschoon hij dat graag wilde. Dat hij door wilde als bewindspersoon "heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken", aldus Blokhuis. "Ik heb het regeerakkoord gelezen, ik dacht 'nou, de suikertaks, die wil ik wel invoeren'. Ik wilde doorgaan. Maar er is gekozen voor verjonging, het is goed." Wat hij nu gaat doen, weet Blokhuis nog niet. "Eerst even niks."
Nieuwe gezichten
Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) was eveneens bereid geweest terug te keren in een nieuw kabinet als hij daarvoor was gevraagd, maar begrijpt ook de behoefte aan nieuwe gezichten. "Ik loop hier nu eenmaal al heel wat jaren rond."
Scheidend onderwijsminister Arie Slob koestert "hele mooie herinneringen" aan zijn jaren in het kabinet. De coronacrisis die de ministersploeg samen het hoofd moest bieden zorgde niet alleen voor spanningen maar ook voor verbinding. "We hebben met elkaar veel meegemaakt. Dat moet je loslaten, maar dat hoort bij het politieke leven."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Na een volle politieke week met Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen houden vier partijen een verkiezingscongres: VVD, CDA, SP en Volt. In de Haagse wandelgangen spreken sommigen over 'superzaterdag'. De leden van de partijen krijgen de kans om de verkiezingsprogramma's bij te schaven. Voor Dilan Yeşilgöz (VVD) en Henri Bontenbal (CDA) is het een belangrijk moment: zij zullen voor de eerste keer als lijsttrekker hun congres toespreken.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een hogere bankenbelasting ondergraaft de concurrentiepositie van Nederlandse banken ten opzichte van branchegenoten in andere Europese landen. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën) tegen zakenkrant Financial Times. Zij spreekt van een verkeerd signaal aan het bedrijfsleven.
17 uur geledenGARMERWOLDE (ANP) - Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf 1 oktober dichtgaat, en volgend jaar het gasveld definitief sluit.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zodra de Tweede Kamer instemt met de begroting van Binnenlandse Zaken, stelt woonminister Hugo de Jonge 119 miljoen euro ter beschikking aan gemeenten. Zij moeten met dat geld de meest kwetsbare woningeigenaren gaan ondersteunen bij maatregelen om energie te besparen zodat de energierekening lager wordt, schrijft de demissionair minister aan de Kamer.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil ervoor zorgen "dat je op korte termijn resultaten ziet" als het gaat om de vergroening bij Tata Steel, zegt vicepremier Karien van Gennip namens het kabinet. Het demissionaire kabinet wil samen met de staalfabriek aan een oplossing werken, in reactie op een RIVM-rapport dat een direct verband duidelijk maakt tussen gezondheidsproblemen in de omgeving en de uitstoot van onder meer fijnstof en stikstofdioxide door Tata Steel. "Dat kan natuurlijk niet heel veel jaren gaan duren."
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer staat achter een compromisvoorstel om de spreidingswet voor asielzoekers eenvoudiger en vooral uitvoerbaar te maken. Daarvoor hebben de 'oude' coalitiepartijen CDA en D66 samengewerkt met onder meer PvdA en GroenLinks. Belangrijkste wijziging is het vereenvoudigen van de methodiek om de benodigde opvangplekken voor asielzoekers eerlijk over gemeenten te verdelen.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gaskraan in Groningen gaat op 1 oktober helemaal dicht. Ook de productielocaties die nu nog uit voorzorg op de waakvlam staan, worden dan uitgezet. Een jaar later gaat het Groningenveld definitief dicht en worden de boorputten afgebroken. Het kabinet kondigde dat voornemen in juni al aan, nu staat het besluit ook echt vast.
22 uur geleden