Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ratingbureau S&P negatiever over Turkse financiën

Ratingbureau S&P negatiever over Turkse financiën

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global is negatiever geworden over de financiële gezondheid van Turkije. Onder president Recep Tayyip Erdogan is de centrale bank vooral bezig de rentes laag te houden om de economie te laten groeien, terwijl de inflatie torenhoog is. Dit heeft voor een vrije val van de Turkse lira gezorgd.

S&P Global is bang dat dit beleid ongewijzigd blijft in de aanloop naar de parlementsverkiezingen volgend jaar, waardoor de financiële stabiliteit in het geding komt. Ze verlagen hun oordeel over de kredietwaardigheid van Turkije daarom van B+ naar B, wat betekent dat de financiën van het land kwetsbaar zijn. Schuldeisers lopen niet direct het gevaar dat ze hun geld niet krijgen, maar bij aanhoudende problemen dreigt Turkije zijn verplichtingen niet na te kunnen komen.

Ongeveer een jaar geleden begon de centrale bank van Turkije met renteverlagingen, terwijl de inflatie alleen toenam. Doorgaans verhogen centrale banken juist de rente om prijsstijgingen de dempen. Maar Erdogan hangt de onorthodoxe theorie aan dat juist hoge rentes de hoge inflatie veroorzaken. De inflatie is in Turkije inmiddels opgelopen tot 80 procent op jaarbasis.

De lira verloor in een jaar tijd de helft van zijn waarde ten opzichte van de dollar door het ongebruikelijke beleid. Wat ook niet hielp, waren signalen dat de centrale bank niet onafhankelijk van de politiek kon opereren. De lage koers van de Turkse munt is erg ongunstig voor een land dat veel zaken importeert. Daarnaast heeft de Turkse regering steeds meer leningen in dollars afgesloten, die nu duurder worden om af te lossen.

Meer uit Financieel

Staking legt Oostenrijkse spoorwegen maandag plat

WENEN (ANP/DPA) - Werknemers van de Oostenrijkse spoorwegen leggen maandag het werk voor 24 uur neer vanwege het vastlopen van cao-onderhandelingen bij staatsbedrijf Österreichischer Bundesbahn (ÖBB). Daardoor worden ook internationale ritten geraakt. Mogelijk zijn er zondagavond al verstoringen bij het internationale treinverkeer naar Oostenrijk zoals de Nightjet-nachttrein die rijdt van Amsterdam naar Wenen.

48 minuten geleden
Studie: energiecrisis gevaar voor Europese industrie

BERLIJN (ANP/DPA) - De sterk gestegen energieprijzen in Europa door de oorlog in Oekraïne vormen een gevaar voor de Europese industrie. Dat schrijft accountants- en advieskantoor PwC in een studie. Volgens PwC kunnen industriebedrijven namelijk besluiten te vertrekken uit Europa vanwege de hoge kosten voor energie.

2 uur geleden
Duitse minister: ziekenhuizen beschermen tegen dure energie

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering trekt 8 miljard euro uit om ziekenhuizen en zorgklinieken te beschermen tegen de hoge energieprijzen. Dat heeft zorgminister Karl Lauterbach gezegd. Met dat geld moet worden voorkomen dat ziekenhuizen en zorginstellingen de deuren moeten sluiten omdat ze de energiekosten niet kunnen betalen.

4 uur geleden
Musk: recordaantal nieuwe gebruikers bij Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Twitter heeft er in de afgelopen tijd recordaantallen nieuwe gebruikers bijgekregen. Dat meldde topman Elon Musk die sinds enige tijd de nieuwe eigenaar is van het socialemediabedrijf.

4 uur geleden
INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van "een gezellige drukte", in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

22 uur geleden
FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen "de inkomenscrisis" in Nederland, voor een "rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen" voor de geldproblemen van Nederlanders. Er kwamen sprekers uit verschillende sectoren voorbij. FNV-voorzitter Tuur Elzinga sloot de manifestatie af met de inzet van de vakbond voor het aankomende jaar.

22 uur geleden
Nederlanders deden online recordaantal Black Friday-aankopen

AMSTERDAM (ANP) - Black Friday heeft ondanks de inflatie geleid tot een recordaantal onlineverkopen. Niet alleen sloegen consumenten hun slag op vrijdag, ook gedurende de week wisten retailers al te profiteren van meer klandizie. Dat melden betalingsdienstverlener Klarna, creditcarduitgever ICS en Betaalvereniging Nederland.

1 dag geleden