Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapporteur: weinig zicht op seksueel misbruik

Rapporteur: weinig zicht op seksueel misbruik

DEN HAAG (ANP) - De overheden hebben onvoldoende zicht op kinderen die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Er is onvoldoende aandacht voor het probleem en de coördinatie in de aanpak ontbreekt. Dat constateert de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Herman Bolhaar, in zijn monitor over 2017 en 2018.

De bestrijding van seksueel geweld tegen kinderen is te versnipperd, stelt Bolhaar. Zo houdt het meldpunt Veilig Thuis zich vooral bezig met verschillende vormen van geweld binnen gezinssituaties en zijn de data die het meldpunt bijhoudt onvoldoende betrouwbaar.

Landelijk is vorig jaar het programma Geweld hoort Nergens Thuis gelanceerd, maar Bolhaar ziet geen concrete acties tegen seksueel geweld tegen kinderen. Bovendien gebeurt dergelijk misbruik niet altijd binnen een relatie waarin het kind afhankelijk is van een volwassene. Ook leeftijdsgenoten kunnen zich er schuldig aan maken, of een kind kan online worden misbruikt.

Decentralisatie

De regio's, die sinds de decentralisatie van 2015 deels verantwoordelijk zijn voor de aanpak van seksueel misbruik, nemen die verantwoordelijkheid onvoldoende. Ze pakken het onderwerp "slechts in beperkte mate" op en slechts een zesde van de regio's heeft überhaupt specifieke kennis over seksueel geweld tegen kinderen. Bovendien hebben veel instellingen wachtlijsten of capaciteitsgebrek, waardoor slachtoffers lang niet altijd snel kunnen worden geholpen, zelfs niet als er ernstige zorgen over hun veiligheid zijn.

Bolhaar pleit er in de monitor ook voor om kinderen te leren om te gaan met onthullingen over misbruik. De meeste kinderen wenden zich eerder tot een vriendje of vriendinnetje dan tot volwassenen en de eerste reactie is belangrijk in de manier waarop ze het trauma van seksueel geweld verwerken.

Meer uit Binnenland

Woningen ontruimd om grote brand in Rotterdam, zeker één gewonde

ROTTERDAM (ANP) - Vanwege een grote brand in een pand aan de Professor Poelslaan in Rotterdam zijn in de nacht van maandag op dinsdag meerdere woningen ontruimd, meldt de veiligheidsregio. Zo'n twintig bewoners zijn tijdelijk opgevangen in een nabijgelegen gebouw. Zeker één persoon is gewond geraakt.

32 minuten geleden
Korpschef politie wil hooligans bij eerstvolgende uitduel weren

AMSTERDAM (ANP) - Uitfans moeten bij het eerstvolgende uitduel geweerd worden als ze zich niet volgens de regels gedragen bij voetbalwedstrijden. Dat zegt korpschef Frank Paauw van de nationale politie dinsdag in De Telegraaf.

33 minuten geleden
CBS: kinderen in bijstandsgezin minder kans op goede ontwikkeling

DEN HAAG (ANP) - Kinderen die opgroeien in een bijstandsgezin hebben minder kans op een goede ontwikkeling in het leven dan andere kinderen, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ze lopen vaker meerdere 'hulpbronnen' mis vergeleken met leeftijdsgenoten die niet in een bijstandsgezin opgroeien.

5 uur geleden
Steunbetuiging met tractoren bij gevangenis voor shovelchauffeur

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Een groep demonstranten heeft maandagavond met tractoren actie gevoerd bij de gevangenis in Alphen aan den Rijn. De actie was bedoeld als steunbetuiging aan shovelbestuurder Johan R. die daar zou verblijven. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Alphen aan den Rijn na berichten van Studio Alphen en Omroep West.

6 uur geleden
Automobilist overleden door aanrijding met vrachtauto Grijpskerke

GRIJPSKERKE (ANP) - Een 39-jarige automobilist uit Veere is maandag overleden door een frontale aanrijding met een vrachtauto op de Hondegemsweg in Grijpskerke (Zeeland). De vrachtauto, geladen met zand, kwam op de rijbaan voor tegemoetkomend verkeer terecht doordat hij moest uitwijken voor een stilstaande vrachtwagen. Daar botste de wagen met zand op de personenauto. Beiden belandden daarop in de sloot.

7 uur geleden
Hoofdkwartier innovatiefonds NAVO komt in Nederland

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Het hoofdkwartier van een nieuw innovatiefonds van de NAVO (NIF) komt in Nederland te staan. Dat heeft het bondgenootschap maandag bekendgemaakt. Waar het investeringskantoor wordt gevestigd en hoeveel mensen er komen te werken, is nog niet bekend.

8 uur geleden
Kwart miljoen voor gouden tip verdwijning Maria van der Zanden

PUTTEN (ANP) - De Peter R. de Vries Foundation looft een beloning van 250.000 euro uit voor de tip in de zaak van de verdwenen Maria van der Zanden. De destijds 22-jarige vrouw vertrok op 6 augustus 1994 vanuit haar ouderlijk huis in Putten (Gelderland) op haar racefiets voor een fietstocht maar keerde nooit meer terug.

10 uur geleden