Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapporteur: weinig zicht op seksueel misbruik

Rapporteur: weinig zicht op seksueel misbruik

DEN HAAG (ANP) - De overheden hebben onvoldoende zicht op kinderen die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Er is onvoldoende aandacht voor het probleem en de co├Ârdinatie in de aanpak ontbreekt. Dat constateert de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Herman Bolhaar, in zijn monitor over 2017 en 2018.

De bestrijding van seksueel geweld tegen kinderen is te versnipperd, stelt Bolhaar. Zo houdt het meldpunt Veilig Thuis zich vooral bezig met verschillende vormen van geweld binnen gezinssituaties en zijn de data die het meldpunt bijhoudt onvoldoende betrouwbaar.

Landelijk is vorig jaar het programma Geweld hoort Nergens Thuis gelanceerd, maar Bolhaar ziet geen concrete acties tegen seksueel geweld tegen kinderen. Bovendien gebeurt dergelijk misbruik niet altijd binnen een relatie waarin het kind afhankelijk is van een volwassene. Ook leeftijdsgenoten kunnen zich er schuldig aan maken, of een kind kan online worden misbruikt.

Decentralisatie

De regio's, die sinds de decentralisatie van 2015 deels verantwoordelijk zijn voor de aanpak van seksueel misbruik, nemen die verantwoordelijkheid onvoldoende. Ze pakken het onderwerp "slechts in beperkte mate" op en slechts een zesde van de regio's heeft ├╝berhaupt specifieke kennis over seksueel geweld tegen kinderen. Bovendien hebben veel instellingen wachtlijsten of capaciteitsgebrek, waardoor slachtoffers lang niet altijd snel kunnen worden geholpen, zelfs niet als er ernstige zorgen over hun veiligheid zijn.

Bolhaar pleit er in de monitor ook voor om kinderen te leren om te gaan met onthullingen over misbruik. De meeste kinderen wenden zich eerder tot een vriendje of vriendinnetje dan tot volwassenen en de eerste reactie is belangrijk in de manier waarop ze het trauma van seksueel geweld verwerken.

Meer uit Binnenland

Weer te veel asielzoekers in aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - De afgelopen twee nachten hebben opnieuw te veel mensen de nacht doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de nacht van zaterdag op zondag ging het om 2295 asielzoekers, de nacht ervoor om 2264, meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag.

3 uur geleden
Actie XR in Rotterdamse haven tegen cruiseschiptoerisme

ROTTERDAM (ANP) - Activisten van Extinction Rebellion (XR) hebben zondagochtend geprotesteerd tegen cruisetoerisme in Rotterdam. Ze wilden de aanleg verhinderen van cruiseschip Nieuw Statendam in Rotterdam. Een woordvoerder van het havenbedrijf zegt dat ze de aanleg enkele minuten hebben vertraagd, maar dat het schip daarna kon aanmeren.

6 uur geleden
Marineschip Karel Doorman op weg naar EU-missie in Rode Zee

DEN HELDER (ANP) - Het marineschip Zr. Ms. Karel Doorman vertrekt zondagmiddag naar de Rode Zee om daar deel te nemen aan de EU-missie Aspides. Aan boord zijn meer dan 250 bemanningsleden. De Europese missie is bedoeld om het internationale scheepvaartverkeer in de regio te beschermen. De Karel Doorman gaat vooral andere schepen van brandstof voorzien.

9 uur geleden
Schietpartij vanuit auto op ander voertuig in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam is op zaterdagavond rond 23.20 uur een auto beschoten vanuit een ander voertuig, meldt de politie. De schietpartij vond plaats op de Slinge in de wijk Charlois. Beide voertuigen zijn na de schietpartij weggereden volgens de politie, die vooralsnog geen melding maakt van gewonden.

11 uur geleden
Wilders wil aangifte doen tegen Timmermans

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders zegt aangifte te gaan doen tegen Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA. Hij doet dat naar aanleiding van de speech die Timmermans gaf op het congres van de linkse combinatie.

12 uur geleden
Bussen, trams, treinen en metro's staan drie minuten stil

DEN HAAG (ANP) - Door heel Nederland hebben treinen, stads- en streekbussen, metro's en trams zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgestaan. Winkels op stations sloten ook de deuren. Daarmee werd geprotesteerd tegen het geweld dat regelmatig tegen ov-personeel wordt gebruikt.

14 uur geleden
Hamburg wil geen Oranjecamping op paardenrenbaan

HAMBURG (ANP) - De autoriteiten in Hamburg willen niet dat de paardenrenbaan in de Duitse stad tijdens het komende EK voetbal een camping wordt voor Nederlandse supporters. Ze vinden het niet veilig, laat het stadsdeel Mitte zaterdag weten aan de regionale omroep NDR.

15 uur geleden