Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: zes opties transitie naar e-truck ondanks vol stroomnet

Rapport: zes opties transitie naar e-truck ondanks vol stroomnet

DEN HAAG (ANP) - Slim laden en collectieve laadpleinen zijn enkele mogelijke oplossingen voor bedrijven in de logistieke sector die willen overstappen op elektrisch vervoer ondanks de krapte op het stroomnet, meldt onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft in een rapport. Daarnaast worden nog een aantal opties gegeven.

Bedrijven actief in de logistiek moeten de overstap maken naar elektrisch vervoer omdat steeds meer gemeenten reguliere vrachtwagens en bestelbussen uit hun binnensteden gaan weren. Dat is zo afgesproken in het nationale Klimaatakkoord. Omdat het huidige energienetwerk tegen beperkingen aanloopt, kunnen bedrijven soms niet worden aangesloten. Een uitbreiding van de netwerkcapaciteit is volgens de onderzoekers een mogelijkheid, "maar kost veel tijd".

Een alternatief, aldus de onderzoekers, is slim laden. Dat komt erop neer dat bedrijven inventariseren hoe vaak, wanneer en welke elektrische vrachtwagen of bestelbus per dag moet worden opgeladen. Vervolgens wordt dit afgestemd op de aanwezige netcapaciteit. Daarnaast kan een batterij worden gebruikt om energie in op te slaan voor gebruik op een later moment.

Laadpleinen

Ook collectieve laadpleinen kunnen soelaas bieden, omdat deze door verschillende bedrijven gebruikt kunnen worden en daarmee efficiënter kunnen worden ingezet. Daarnaast zijn ze financieel aantrekkelijk omdat de investering gedeeld wordt met andere ondernemingen.

Een optie die erop lijkt is het instellen van een zogenoemde energiehub, waarbij bedrijven collectief een energieaansluiting nemen en hun energievraag op elkaar afstemmen. Een minder duurzame oplossing is het inzetten van een tijdelijke aggregaat, waarmee brandstof omgezet wordt in elektriciteit.

Dalmomenten

Wat nu nog niet mogelijk is, maar wellicht in de toekomst, is een zogenoemde 'ongegarandeerde aansluiting', die netbeheerders nu ontwikkelen. Het idee erachter is dat bedrijven extra vermogen mogen gebruiken op dalmomenten, waarop andere gebruikers minder verbruiken.

CE Delft schreef het rapport in opdracht van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur, een samenwerkingsverband van onder meer ministeries en netbeheerders.

Meer uit Financieel

Inspectie en Heineken steggelen over statiegeldblikjes

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en bierbrouwer Heineken ruziën over het na 1 april nog op de markt brengen van blikjes zonder statiegeldlogo. Heineken wil die namelijk blijven maken totdat het de laatste van zijn merken begin mei aanpast, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD. Maar de inspectie zegt dat vanaf zaterdag alleen nog maar statiegeldblikjes mogen worden verkocht die voor 1 april zijn gemaakt.

13 minuten geleden
NCSC waarschuwt voor aanval hackers op softwarepakket 3CX

DEN HAAG (ANP) - Gebruikers van het softwarepakket 3CX dienen dat volledig van hun systemen te verwijderen. Dat adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) nadat cybersecuritybedrijf CrowdStrike donderdag gemeld had dat er een digitale aanval plaatsvond. Het softwarepakket waarmee via internet gebeld kan worden, wordt onder meer gebruikt in telefooncentrales.

59 minuten geleden
Pensioenfonds PME mogelijk getroffen door datalek onderzoeksbureau

DEN HAAG (ANP) - Ook pensioenfonds PME is mogelijk getroffen door een datalek bij een onderzoeksbureau, meldt het fonds donderdag. Van hoeveel mensen mogelijk gegevens zijn buitgemaakt, meldt PME niet. Het pensioenfonds zegt daar nog onderzoek naar te doen en meer te melden zodra dat duidelijk is. PME beheert de pensioenen van bijna 350.000 werknemers en oud-werknemers uit de metaal- en technologische industrie.

1 uur geleden
Uitgeverij WPG wil af van Vrij Nederland en uitgever lesboeken

AMSTERDAM (ANP) - Uitgeverij WPG wil verder zonder tijdschrift Vrij Nederland en lesboekentak Uitgeverij Zwijsen. Die laatste wil het Amsterdamse bedrijf verkopen aan het Duitse Klett Group. Vrij Nederland onderzoekt of het zelfstandig verder kan gaan.

1 uur geleden
TenneT steekt 23 miljard euro in aansluiting windparken op zee

ARNHEM (ANP) - Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft zo'n 23 miljard euro aan contracten vergeven voor het aansluiten van windparken op zee op het stroomnet. In totaal worden er elf zogeheten converterstations in de Noordzee geplaatst. Acht daarvan zijn bedoeld om windstroom te ontsluiten voor het Nederlandse stroomnet. De andere drie zijn voor het Duitse stroomnet. TenneT heeft ook een deel van het Duitse net in handen.

3 uur geleden
Beleggers enthousiaster over Philips na uitlatingen topman

AMSTERDAM (ANP) - Philips is donderdag flink vooruitgegaan op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden enthousiast op opmerkingen van topman Roy Jakobs. Hij verklaarde dit jaar waarschijnlijk een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door de apneu-affaire.

4 uur geleden
De Unie roept werknemers ING Amsterdam op volgende week te staken

AMSTERDAM (ANP) - Werknemers van ING in de regio Amsterdam worden opgeroepen om volgende week voor een dag het werk neer te leggen, zegt Inge de Vries, bestuurder bij De Unie. Hoewel het nog niet zeker is, gaan zij waarschijnlijk dinsdag staken.

6 uur geleden