
Rapport: winning fossiele brandstof moet halveren voor klimaatdoel
STOCKHOLM (ANP) - De hoeveelheid olie, gas en steenkool die landen wereldwijd uit de grond willen halen, is volgens een groot internationaal onderzoek nog veel te groot om de klimaatdoelen te halen. Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad, zal niet alleen het gebruik van fossiele brandstoffen, maar ook de winning ervan fors omlaag moeten, benadrukken de opstellers van het zogeheten Production Gap Report. De geplande productie voor 2030 zou volgens hen meer dan gehalveerd moeten worden.
Het rapport is opgesteld onder leiding van het Stockholm Environment Institute (SEI). Ook het VN-milieuprogramma (UNEP) en andere instituten werkten eraan mee. Ze zien nog een groot gat tussen de toezeggingen die landen doen op klimaatgebied en de plannen die ze maken voor de winning van fossiele brandstoffen.
Als alle plannen voor de winning van fossiele brandstoffen daadwerkelijk worden uitgevoerd, ligt de productie volgens het rapport 110 procent hoger dan wat maximaal kan worden verstookt om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad te houden. Als wordt uitgegaan van maximaal 2 graden opwarming, de minder ambitieuze limiet uit het Klimaatakkoord van Parijs (2015), dan ligt de productie volgens de berekeningen nog altijd 69 procent te hoog.
Drijvende kracht
Fossiele brandstoffen veroorzaken tegen de 90 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, becijferen de onderzoekers. Daarmee zijn ze een drijvende kracht achter de opwarming van de aarde. Toch zijn er internationaal nog amper afspraken gemaakt over het verminderen ervan. Het 'gat' dat in het rapport wordt becijferd, is sinds 2019 "grotendeels ongewijzigd" gebleven, schrijven de onderzoekers.
Op de klimaattop in Glasgow werden landen het in 2021 voor het eerst eens over een algemene oproep om de uitstoot door steenkoolgebruik te verminderen en "inefficiënte" subsidies op fossiele brandstoffen "af te bouwen". Die passage laat veel ruimte voor interpretatie. Het was wel de eerste keer dat in een slotverklaring van een klimaattop überhaupt iets over fossiele brandstoffen stond. Landen die daar grote belangen in hebben, hielden dat jarenlang tegen.
Op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh werd vorig jaar geen zichtbare vooruitgang geboekt. Op de aankomende top in Dubai, die 30 november begint, gaat de EU pleiten voor meer ambitie. De man die dat moet gaan doen is de onlangs als Eurocommissaris aangestelde Wopke Hoekstra.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Energieproducenten hadden het afgelopen halfjaar vaker te maken met negatieve stroomprijzen, meldt Energieopwek.nl. Daarbij moeten ze zelf betalen om stroom kwijt te kunnen. Het aantal zonnepanelen en windmolens in Nederland is gegroeid en ze leverden door de felle zon en harde wind vaak meer elektriciteit op dan op dat moment nodig was.
42 minuten geledenVELSEN-NOORD (ANP) - Tata Steel Nederland heeft zijn raad van bestuur ingekrompen van vijf naar vier functies. De stap maakt deel uit van een bredere reorganisatie. De staalfabrikant kondigde dat "transformatieprogramma" in april aan en zei daarbij ook veel banen te schrappen om winstgevender te worden.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is woensdag licht hoger geopend, na de kleine min een dag eerder. Beleggers blijven de ontwikkelingen rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump volgen. Hij zei dinsdagavond niet na te denken over een mogelijke verlenging van de pauze die hij heeft ingesteld op hogere importheffingen voor tientallen handelspartners.
3 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - KLM wil in gesprek met de vakbonden om een staking van grondpersoneel te voorkomen, voordat een eventueel kort geding wordt aangespannen, zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. Eerder gaf zij aan dat KLM naar de rechter gaat om de staking volgende week woensdag te verbieden, maar dit klopt niet. "We overwegen een kort geding te starten."
3 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Het grondpersoneel van KLM gaat volgende week woensdag alsnog staken, meldt CNV. De staking gaat acht uur duren, van 14.00 tot 22.00 uur. "We willen dat KLM met iets concreets komt voor het grondpersoneel. Voor vage toezeggingen kopen we niets", stelt de vakbond. Een woordvoerster van KLM kon nog niet direct inhoudelijk reageren.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Deurverkopers lappen gedragsregels massaal aan hun laars, meldt de Consumentenbond na onderzoek. Ze negeren nee-stickers, dringen aan wanneer iemand geen interesse toont en proberen met leugens bij mensen binnen te komen.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar volgens ABN AMRO sterker dan verwacht. De bank heeft haar verwachting bijgesteld naar een stijging van 8 procent, ten opzichte van de eerdere 7 procent. "De prijsgroei wordt vooral gedreven door inkomensgroei en aanbodtekort", aldus de economen.
8 uur geleden