
Rapport WEF: desinformatie door AI grootste risico in wereld
DAVOS (ANP) - Desinformatie door middel van kunstmatige intelligentie (AI) is volgens een jaarlijkse studie van het World Economic Forum (WEF) het grootste wereldwijde risico voor de korte termijn. Het WEF stelt dat experts verwachten dat buitenlandse en binnenlandse partijen AI-gegenereerde desinformatie zullen gebruiken om maatschappelijke en politieke verschillen verder te vergroten.
Voor het Global Risk Report 2024 werden wereldwijd meer dan 1400 risico-experts om hun mening gevraagd. Het rapport stelt dat bijna 3 miljard mensen in economieën zoals Bangladesh, India, Indonesië, Mexico, Pakistan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in de komende twee jaar naar de stembus gaan. "Daarbij kan het wijdverspreide gebruik van valse informatie de geloofwaardigheid van nieuw verkozen regeringen ondermijnen. Dit kan leiden tot onrust, variërend van gewelddadige protesten en haatmisdrijven tot burgerlijke confrontaties en terrorisme."
De experts maken zich ook zorgen over de toenemende polarisatie in de wereld. Er is volgens de kenners een groeiende kloof tussen verschillende machtsblokken en tussen het mondiale noorden en zuiden in de wereld waardoor internationale samenwerking verstoord dreigt te worden. Ook zijn er zorgen over extreme weersomstandigheden.
Nederland
Als wordt gekeken naar Nederland is het grote tekort aan arbeidskrachten het grootste risico, samen met economische neergang, gebrek aan sociale cohesie en cybercriminaliteit, aldus het WEF-rapport.
Volgende week begint in het Zwitserse Davos het economisch forum van het WEF.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Als Nederland wat minder strikt met de regels omgaat, kan de aanpak van het woningtekort sneller en goedkoper. Met die boodschap komt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) na nieuwe berekeningen. Zo zou een hogere stikstofgrens, zoals landbouwminister Femke Wiersma (BBB) heeft voorgesteld, tot 2030 leiden tot 23.000 extra woningen, met minimale impact op de natuur.
13 minuten geledenDUBLIN (ANP) - De Ierse toezichthouder Data Protection Commission (DPC) opent een nieuw onderzoek naar TikTok wegens het opslaan van persoonlijke gegevens in China. In mei kreeg de filmpjesapp een boete van 530 miljoen euro omdat medewerkers in China toegang hadden tot deze data van inwoners van de Europese Unie, wat tegen Europese privacyregels ingaat.
46 minuten geledenBERLIJN (ANP/RTR) - Duitse exportbedrijven willen niet dat de Europese Commissie tegen "elke prijs" een handelsdeal sluit met de Verenigde Staten. Volgens belangenorganisatie BGA moet er een deal komen die eerlijk is voor heel Europa. Momenteel lopen er onderhandelingen tussen Brussel en Washington over een handelsovereenkomst met een deadline op 1 augustus.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft donderdag een zogeheten gedragscode voor AI-systemen gepubliceerd. De gedragscode is "bedoeld om de industrie te helpen voldoen aan de regels van de AI-wet" die op 2 augustus ingaat, stelt de Commissie. Brussel stelt het niet verplicht voor AI-bedrijven en ontwikkelaars om zich aan de gedragscode te houden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie staat er nog altijd goed voor, maar onzekerheid over met name de geopolitieke situatie remt investeringen af. Het Centraal Planbureau (CPB) gaat in een nieuwe raming uit van een economische groei van 1,7 procent dit jaar en 1,3 procent in 2026. Dat is iets gematigder dan in een eerdere raming in februari.
2 uur geledenMÜNCHEN (ANP) - Het Duitse autoconcern BMW heeft in het tweede kwartaal iets meer auto's verkocht dan een jaar eerder, maar kampte net als andere Duitse autofabrikanten wel met zwakte op de Chinese markt. Volgens het bedrijf uit München werden er in de afgelopen periode wereldwijd 621.271 auto's verkocht, inclusief de dochtermerken MINI en Rolls-Royce. Dat is een stijging van 0,4 procent.
2 uur geledenASSEN (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) keert in totaal 3 miljard euro uit aan de eigenaren Shell en het Amerikaanse ExxonMobil, blijkt uit de jaarrekening over 2024. Het is de eerste uitkering aan de twee aandeelhouders sinds 2017. Beide ontvangen 1,5 miljard euro.
3 uur geleden