Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport VS vol met kritiek op Boeing en toezichthouder na crashes

Rapport VS vol met kritiek op Boeing en toezichthouder na crashes

WASHINGTON (ANP) - Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag een vernietigend rapport uitgebracht over de ontwikkelingen rond de 737 MAX-toestellen van Boeing. Niet alleen de vliegtuigbouwer krijgt ervan langs, ook de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA moet het ontgelden.

Het rapport van 250 pagina's is tot stand gekomen na een 18 maanden durend onderzoek door de commissie Transport en Infrastructuur. "Boeing faalde in het ontwerp en de ontwikkeling van de MAX en de FAA faalde in het toezicht op Boeing en de certificering van het toestel", luidt de conclusie.

De 737 MAX was het best verkopende vliegtuig van Boeing, totdat eind 2018 en begin 2019 twee toestellen kort na elkaar crashten. Dit kwam door problemen met het besturingssysteem.

Gebrek aan transparantie

Maar volgens de commissie waren de ongelukken niet het gevolg van een enkele fout. "Ze waren de afschuwelijke opeenstapeling van een reeks foutieve technische aannames door ingenieurs van Boeing, een gebrek aan transparantie aan de kant van het bestuur van Boeing, en zwaar onvoldoende toezicht door de FAA."

Volgens het rapport deed Boeing "onjuiste aannames over het ontwerp en de prestaties" van de toestellen en in het bijzonder van het veiligheidssysteem MCAS dat moest zorgen dat het vliegtuig niet te steil steeg.

Informatie achtergehouden

De onderzoekers beschuldigen Boeing ervan "cruciale informatie" voor de FAA te hebben achtergehouden en piloten niet te hebben geïnformeerd over überhaupt het bestaan van MCAS. Zo stond er niks over in de handleiding voor de bemanningsleden. De FAA op zijn beurt heeft de veiligheid van reizigers niet kunnen garanderen.

Boeing zegt in een verklaring dat het als bedrijf "harde lessen" heeft geleerd van de ongelukken en fouten die zijn gemaakt. "Zoals dit rapport aangeeft, hebben we als gevolg fundamentele veranderingen in ons bedrijf doorgevoerd en blijven we zoeken naar manieren om te verbeteren."

Maatregelen

De FAA geeft aan samen te gaan werken met de volksvertegenwoordigers "om verbeteringen te implementeren die in het rapport zijn aangekaart". Ook zegt de luchtvaartautoriteit gefocust te zijn op "het bevorderen van de algehele luchtvaartveiligheid door onze organisatie, processen en cultuur te verbeteren."

"Dit is een tragedie die nooit had mogen gebeuren", reageert commissievoorzitter Peter DeFazio. "We gaan maatregelen nemen in onze wetgeving om ervoor te zorgen dat dit nooit weer gebeurt terwijl we het systeem veranderen."

De 737 MAX-toestellen worden sinds de crashes, waarbij in totaal 346 doden vielen, aan de grond gehouden. Boeing werkt met de autoriteiten voor toestemming om het model weer te laten vliegen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland neemt flink toe

BERLIJN (ANP/RTR) - Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in Duitsland is vastgesteld in het laatste etmaal is tot boven de tweeduizend gestegen, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM. Woensdag werden er nog 1769 gevallen gemeld, een lichte afname ten opzichte van dinsdag.

46 minuten geleden
Nieuwe Japanse premier Suga zoekt toenadering tot Zuid-Korea

TOKIO (ANP/RTR) - De nieuwe Japanse premier Yoshihide Suga heeft donderdag tegen zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in gezegd dat de twee landen hun beschadigde betrekkingen moeten repareren. Suga zei dat Zuid-Korea een belangrijke partner voor Japan is in het tegengaan van de dreiging van het stalinistische Noord-Korea.

1 uur geleden
Agent neergeschoten bij demonstratie in Louisville

RACISMELOUISVILLE (ANP/RTR/AFP) - Een agent is neergeschoten en gewond geraakt bij een demonstratie in het Amerikaanse Louisville, melden lokale media. Demonstranten zijn in meerdere steden in de Verenigde Staten de straat opgegaan uit ongenoegen over het besluit om maar één van de drie politieagenten te vervolgen die betrokken waren bij de dood van Breonna Taylor (26).

3 uur geleden
Honderden bewijzen laatste eer aan hoge rechter Bader Ginsburg

GINSBURGWASHINGTON (ANP/RTR) - Honderden rouwende Amerikanen hebben woensdag een laatste eer bewezen aan de vrijdag overleden hoge rechter Ruth Bader Ginsburg. Zij trokken stilletjes langs de kist voor het witmarmeren gebouw van het Hooggerechtshof in Washington. Ginsburg, die in 1993 werd beëdigd, geldt als een liberaal en progressief boegbeeld en heeft onder meer veel betekend voor de rechten van vrouwen en lhbt'ers in de Verenigde Staten.

4 uur geleden
Trump: geen Cubaanse rum, sigaren en hotels meer voor Amerikanen

VERKIEZINGEN VSWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn burgers woensdag verboden om nog langer Cubaanse rum of sigaren te importeren of om in Cubaanse hotels die in staatshanden zijn te verblijven. Met de nieuwe maatregelen tegen Cuba hoopt Trump de fel anticommunistische Cubaans-Amerikaanse gemeenschap in Florida, een cruciale staat bij de komende verkiezingen, voor zich te winnen. Sinds Trump aan de macht is, is er een ommekeer gekomen in de toenadering die de Verenigde Staten onder president Barack Obama zochten met voormalige koudeoorlogsvijand Cuba.

4 uur geleden
Trump: verkiezingen worden waarschijnlijk zaak Hooggerechtshof

GINSBURG - VERKIEZINGEN VSWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump denkt dat de presidentsverkiezingen in november waarschijnlijk eindigen in een rechtszaak voor het Hooggerechtshof. Om die reden is het volgens hem belangrijk dat alle negen zetels van het hof weer snel gevuld zijn. Momenteel is een zetel vacant nadat de progressieve opperrechter Ruth Bader Ginsburg vrijdag overleed. Over de benoeming van haar opvolger is veel discussie. De hoogste gerechtelijke instantie van het land boog zich in 2000 eerder over de presidentsverkiezingen.

5 uur geleden
Israël vanaf vrijdag twee weken in 'complete lockdown'

TEL AVIV (ANP/DPA) - Israël gaat vanaf komende vrijdag voor twee weken in een "complete lockdown", maakte premier Benjamin Netanyahu woensdagavond bekend in een videoboodschap. De opschaling van de reeds aangescherpte lockdown die sinds vrijdag van kracht is, komt nadat in Israël recordaantallen aan coronabesmettingen zijn vastgesteld.

7 uur geleden