Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: veel meer slachtoffers van moderne slavernij in wereld

Rapport: veel meer slachtoffers van moderne slavernij in wereld

SYDNEY (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het aantal slachtoffers van moderne slavernij in de wereld is in de afgelopen jaren sterk toegenomen tot 50 miljoen mensen. Dat meldt de Australische mensenrechtenorganisatie Walk Free in haar Global Slavery Index. Daarmee is het aantal slachtoffers van moderne slavernij wereldwijd met 10 miljoen gestegen in vijf jaar tijd.

Bij moderne slavernij worden mensen bijvoorbeeld met dreiging van geweld gedwongen tot werk onder zeer slechte omstandigheden, waar ze dan ook nauwelijks of helemaal niet voor betaald krijgen. Volgens de onderzoekers lopen vooral mensen die huis en haard moeten verlaten vanwege extreme weersomstandigheden en conflicten risico om slachtoffer te worden. Maar ook inperkingen van vrouwenrechten en de gevolgen van de coronapandemie hebben de situatie verergerd.

De meeste moderne slavernij komt voor in landen als Noord-Korea, Eritrea, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Rusland en Afghanistan. Maar ook in de Verenigde Staten, Turkije, China en India komt uitbuiting door moderne slavernij voor.

Risico-producten

De onderzoekers stellen verder dat ook de wereldwijde handel in bijvoorbeeld palmolie, kleding, zonnepanelen en elektronica bijdraagt aan moderne slavernij. Het rapport spreekt hier van zogenaamde risico-producten. Met de invoer van die producten door G20-landen is jaarlijks een bedrag gemoeid van 468 miljard dollar, omgerekend 434 miljard euro, aldus de studie.

"Moderne slavernij doordringt elk aspect van onze samenleving. Het is verweven in onze kleding, verlicht onze elektronica en brengt ons eten op smaak", zegt Walk Free-oprichter Grace Forrest in het rapport.

Duurzame projecten en onderwijs

De mensenrechtenorganisatie roept overheden onder meer op om de bestrijding van moderne slavernij beter mee te nemen bij beleid rond ontwikkelingshulp en duurzame projecten. Ook moet beter worden gelet op moderne slavernij in toeleveringsketens en zouden kinderen, met name meisjes, beter moeten worden beschermd via onderwijs en het voorkomen van gedwongen huwelijken.

Meer uit Financieel

Grootste koerssprong in meer dan 40 jaar voor maker Post-It

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse industrieconcern 3M, bekend van Post-it-notitiebriefjes en Scotch-tape, beleefde vrijdag zijn grootste koerssprong op Wall Street in meer dan veertig jaar. Beleggers zetten het aandeel 23 procent hoger na een sterk kwartaalbericht en een belofte van de dit jaar aangetreden topman om de fabrikant nieuw leven in te blazen. Zeker sinds 1980 heeft 3M niet meer zo'n grote dagwinst laten zien.

6 uur geleden
Gebruikers van X kunnen berichten afschermen van chatbot Grok

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk heeft gebruikers een manier gegeven om te voorkomen dat hun berichten en activiteit op X helpen bij het trainen van zijn chatbot Grok. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf, voorheen bekend als Twitter, vrijdag aangekondigd.

6 uur geleden
Gamingwebsite: staking stemacteurs brengt GTA VI niet in gevaar

NEW YORK (ANP) - De staking onder stemacteurs van videogames heeft geen gevolgen voor de nieuwe versie van Grand Theft Auto (GTA), die voor volgend jaar gepland staat. Volgens gamingwebsite Kotaku geldt de staking alleen voor games die sinds een jaar in ontwikkeling zijn.

9 uur geleden
Hongarije vreest na zomer brandstoftekort zonder Russische olie

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Hongarije krijgt vanaf september te maken met brandstoftekorten als de Russische olieaanvoer niet wordt hersteld. Dat heeft een hoge Hongaarse regeringsfunctionaris vrijdag gezegd.

10 uur geleden
Basic-Fit en Heijmans na cijfers grote winnaars op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Fitnessketen Basic-Fit en bouwconcern Heijmans waren vrijdag de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden opgewekt op de cijfers die de ondernemingen naar buiten brachten en zetten hun aandelen fors hoger. Verlichtingsbedrijf Signify en flitshandelaar Flow Traders kwamen ook met resultaten. Zij stelden juist flink teleur en hun beurskoersen gingen fors omlaag.

10 uur geleden
Inspectie ziet bijna 200 overtredingen flitsbezorgers in 1,5 maand

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in anderhalve maand tijd meer dan 180 overtredingen geconstateerd bij flitsbezorgers Getir en Flink en een platform waarvan zij gebruikmaakten. Volgens een woordvoerder gaat het om een "opvallend hoog" aantal. In bijna alle gevallen was sprake van illegale arbeid.

10 uur geleden
Storingen in 97 procent computers verholpen, meldt CrowdStrike

AUSTIN (ANP) - Een week nadat een automatische update van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike een wereldwijde computerstoring veroorzaakte, is 97 procent van de systemen weer hersteld. Dat meldt CrowdStrike-topman George Kurtz op LinkedIn.

10 uur geleden