Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: veel meer slachtoffers van moderne slavernij in wereld

Rapport: veel meer slachtoffers van moderne slavernij in wereld

SYDNEY (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het aantal slachtoffers van moderne slavernij in de wereld is in de afgelopen jaren sterk toegenomen tot 50 miljoen mensen. Dat meldt de Australische mensenrechtenorganisatie Walk Free in haar Global Slavery Index. Daarmee is het aantal slachtoffers van moderne slavernij wereldwijd met 10 miljoen gestegen in vijf jaar tijd.

Bij moderne slavernij worden mensen bijvoorbeeld met dreiging van geweld gedwongen tot werk onder zeer slechte omstandigheden, waar ze dan ook nauwelijks of helemaal niet voor betaald krijgen. Volgens de onderzoekers lopen vooral mensen die huis en haard moeten verlaten vanwege extreme weersomstandigheden en conflicten risico om slachtoffer te worden. Maar ook inperkingen van vrouwenrechten en de gevolgen van de coronapandemie hebben de situatie verergerd.

De meeste moderne slavernij komt voor in landen als Noord-Korea, Eritrea, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Rusland en Afghanistan. Maar ook in de Verenigde Staten, Turkije, China en India komt uitbuiting door moderne slavernij voor.

Risico-producten

De onderzoekers stellen verder dat ook de wereldwijde handel in bijvoorbeeld palmolie, kleding, zonnepanelen en elektronica bijdraagt aan moderne slavernij. Het rapport spreekt hier van zogenaamde risico-producten. Met de invoer van die producten door G20-landen is jaarlijks een bedrag gemoeid van 468 miljard dollar, omgerekend 434 miljard euro, aldus de studie.

"Moderne slavernij doordringt elk aspect van onze samenleving. Het is verweven in onze kleding, verlicht onze elektronica en brengt ons eten op smaak", zegt Walk Free-oprichter Grace Forrest in het rapport.

Duurzame projecten en onderwijs

De mensenrechtenorganisatie roept overheden onder meer op om de bestrijding van moderne slavernij beter mee te nemen bij beleid rond ontwikkelingshulp en duurzame projecten. Ook moet beter worden gelet op moderne slavernij in toeleveringsketens en zouden kinderen, met name meisjes, beter moeten worden beschermd via onderwijs en het voorkomen van gedwongen huwelijken.

Meer uit Financieel

Nederland minder groot handelsland dan gedacht, ziet DNB

AMSTERDAM (ANP) - Nederland is een minder groot handelsland dan gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland nog steeds tot de grootste exporteurs van de wereld behoort, is er in de afgelopen jaren minder geëxporteerd dan voorspeld.

6 minuten geleden
Vaste telefoon verdwijnt steeds meer uit Nederland

DEN HAAG (ANP) - De vaste telefoon verdwijnt steeds meer uit het dagelijks leven van Nederlanders. Het aantal aansluitingen daalde in het eerste kwartaal met 0,8 procent naar 4,23 miljoen, volgens de recentste Telecommonitor van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ook belden mensen bijna 5 procent minder via de vaste lijn. In totaal ging het nog wel om 1,16 miljard minuten.

22 minuten geleden
Prosus bij dalers in licht lagere AEX na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Prosus behoorde maandag tot de dalers in de AEX-index op het Damrak. De techinvesteerder behaalde in het afgelopen boekjaar voor het eerst een winst met zijn e-commerceactiviteiten, die bestaan uit een reeks van bedrijven als iFood in Brazilië en PayU in India. Het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, maakt geen deel uit van de e-commercetak van Prosus.

28 minuten geleden
Van Mulligen: gebrek arbeidskrachten grootste probleem industrie

DEN HAAG (ANP) - Het grootste probleem voor de Nederlandse industrie momenteel is een gebrek aan arbeidskrachten. "De industrie heeft niet genoeg mensen om al het werk uit te voeren. Dat is het grootste probleem, meer nog dan een gebrek aan vraag." Dat zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), nu duidelijk is dat de Nederlandse economie begin dit jaar veel sterker is gekrompen dan eerder werd gedacht.

1 uur geleden
Aandacht voor resultaten techinvesteerder Prosus op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Prosus. De techinvesteerder behaalde in het afgelopen boekjaar voor het eerst een winst met zijn e-commerceactiviteiten, die bestaan uit een reeks van bedrijven als iFood in Brazilië en PayU in India. Het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, maakt geen deel uit van de e-commercetak van Prosus.

1 uur geleden
Studie: lagere winst beperkt innovatiekracht kleinere bedrijven

UTRECHT (ANP) - Ruim de helft van de kleinere bedrijven heeft vorig jaar minder winst geboekt dan een jaar eerder. Dat meldt de netwerkorganisatie voor accountants SRA op basis van onderzoek van meer dan 9000 jaarrekeningen. Door die lagere winst staat de innovatiekracht van het mkb onder druk, iets waar de organisatie zich zorgen over maakt.

1 uur geleden
Chinese staatsmedia: EU-heffingen moeten weg voor 4 juli

BEIJING (ANP/RTR) - China wil dat de forse invoerheffingen van de Europese Unie op Chinese elektrische auto's voor 4 juli komen te vervallen en dat verder wordt gepraat over een oplossing voor het conflict. Dat melden Chinese staatsmedia. Die dag zouden de extra tarieven op elektrische auto's van Chinese makelij van kracht moeten worden.

1 uur geleden