Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: topfunctionarissen verantwoordelijk voor 'partygate'

Rapport: topfunctionarissen verantwoordelijk voor 'partygate'

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Britse politiek leiderschap en hoge functionarissen moeten de verantwoordelijkheid dragen voor de illegale lockdownfeestjes die werden georganiseerd in Downing Street 10, de ambtswoning van premier Boris Johnson. Dat concludeert topambtenaar Sue Gray in haar rapport over 'partygate', het schandaal rond de overheidsfeestjes en -borrels tijdens coronalockdowns waar ook Johnson voor beboet is.

Volgens het rapport hadden veel van de feestjes die tussen mei 2020 en april 2021 werden georganiseerd niet mogen plaatsvinden. Engeland had gedurende die periode te maken met strenge coronamaatregelen. "Het publiek heeft het recht om op dergelijke plaatsen de allerhoogste gedragsnormen te verwachten en het is duidelijk dat wat er is gebeurd hier niet aan voldoet", stelt Gray in het onderzoek.

De topambtenaar onderzocht zestien gebeurtenissen en publiceerde in januari al haar kritische bevindingen, waarin ze wees op "falend leiderschap en beoordelingsvermogen". Maar het volledige rapport werd achtergehouden vanwege het toen nog lopende politieonderzoek.

Premier Johnson legt later op woensdag in het Lagerhuis een verklaring af over de bevindingen in het rapport. Volgens de BBC gaat hij onder meer zeggen "de volledige verantwoordelijkheid" te dragen voor zijn misstappen in het partygate-dossier en biedt hij zijn excuses aan.

Meer uit Buitenland

Twee doden bij schietpartij in Zwitserland, politie zoekt dader

SION (ANP/RTR) - De Zwitserse politie is op zoek naar een man die twee mensen heeft doodgeschoten in de Zwitserse plaats Sion. Een derde raakte gewond, aldus de politie.

8 minuten geleden
VN-chef hamert op klimaattop op het belang van uitfasering en geld

DUBAI (ANP) - VN-chef António Guterres is maandag speciaal ingevlogen op de klimaattop in Dubai om politici en onderhandelaars aan te moedigen snel tot een overeenkomst te komen. De onderhandelende partijen moeten het nog eens worden over óf fossiele brandstoffen uitgefaseerd gaan worden en over het geld dat daarvoor nodig is.

47 minuten geleden
Hooggerechtshof geeft Modi gelijk in kwestie Jammu en Kashmir

NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - Het Indiase hooggerechtshof heeft de regering van premier Modi gelijk gegeven in het ontnemen van de gedeeltelijke autonomie van Jammu en Kashmir in het noorden van India. In 2019 zei de Indiase regering dat het gebied onder het centrale bestuur van New Delhi moest vallen en maakte het grondwettelijke recht op autonomie van Jammu en Kashmir ongedaan.

1 uur geleden
Moskou: meerdere terroristische aanvallen voorkomen op de Krim

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische veiligheidsdienst FSB zegt dit jaar achttien "terroristische aanvallen" te hebben voorkomen op de door Rusland geannexeerde Krim. Het zou onder andere gaan om moordpogingen en pogingen tot sabotage.

2 uur geleden
Amerikaanse F-16 crasht in Zuid-Korea, piloot gered op zee

SEOUL (ANP/RTR) - Een Amerikaanse F-16 is tijdens een routinevlucht gecrasht in Zuid-Korea. De piloot kon worden gered uit de Gele Zee, tussen het Koreaanse schiereiland en China.

2 uur geleden
VN op klimaattop: stop met tactische blokkades

DUBAI (ANP) - Stop met de "tactische blokkades" tijdens de onderhandelingen op de klimaattop in Dubai. Dat is de oproep van Simon Stiell, baas van VN-klimaatorganisatie UNFCCC. "Elke strategisch geplaatste landmijn" kan volgens hem een goede uitkomst opblazen.

3 uur geleden
Israël bombardeert Zuid-Gaza na waarschuwing over gijzelaars

KHAN YOUNIS (ANP/AFP) - Israël heeft maandag de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza gebombardeerd nadat Hamas had gewaarschuwd dat geen enkele Israëlische gijzelaar het gebied levend zou verlaten, tenzij gevangenen werden vrijgelaten.

5 uur geleden