
Rapport: stroombehoefte industrie stijgt enorm door verduurzaming
DEN HAAG (ANP) - De extra hoeveelheid elektriciteit die de Nederlandse industrie op lange termijn nodig zal hebben om te verduurzamen, is volgens een donderdag verschenen rapport mogelijk nog hoger dan het huidige stroomgebruik van heel het land. Tegen 2050 zou onze industrie klimaatneutraal moeten zijn volgens het Nederlandse Klimaatakkoord. Om dat doel te bereiken, moet de industrie af van fossiele brandstoffen als aardgas en overstappen op schone energiebronnen, zoals hernieuwbare stroom en duurzaam geproduceerde waterstof.
Een werkgroep die betrokken is bij het Klimaatakkoord heeft diverse onderzoeksbureaus een zogeheten routekaart laten opstellen. Daarin wordt ingegaan op de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om de industrie op grote schaal te elektrificeren. Een van de belangrijkste punten is dat veel meer groene stroom nodig zal zijn dan er nu is. "Als we de CO2-uitstoot van de Nederlandse industrie drastisch willen verlagen door te elektrificeren, dan is er enorm veel extra opwekcapaciteit nodig", klinkt het. Die extra stroombehoefte zou kunnen oplopen tot 130 terawattuur in 2050. Ter vergelijking: volgens CBS-cijfers verbruikte Nederland vorig jaar in totaal 111 terawattuur aan stroom.
Die extra stroom moet wel CO2-vrij zijn om zoden aan de dijk te zetten. De opstellers van het rapport pleiten ervoor om de komende jaren nog veel windmolens op de Noordzee te bouwen. Ook meer omstreden energiebronnen als kernenergie en biomassa worden genoemd als CO2-vrije bronnen die van pas kunnen komen.
Gunstig gelegen
Volgens de routekaart zou de industrie voor 2030 al voor minimaal 30 terawattuur moeten elektrificeren. Daarvoor zouden de subsidiepotten voor verduurzaming meer ruimte moeten gaan bieden, stellen de onderzoekers. Ook aan de netwerken voor stroom en waterstof moet volgens hen snel worden gewerkt: "Uiterlijk in 2022 zijn beslissingen nodig over aanvullende grootschalige verzwaring van de elektriciteitsnetten en verdere versterking van de landelijke waterstofinfrastructuur".
De opstellers vinden dat Nederland wel "goed is gepositioneerd" om de industrie te laten overstappen op elektriciteit. Zo is ons land gunstig gelegen, want op zee is veel plek voor windturbines. Onder de grond ligt al een uitgebreid aardgasnetwerk, dat ook voor waterstof kan worden gebruikt. "Nederland heeft daarmee een unieke kans om voorop te lopen, waarbij het gebruikmaakt van zijn hoogopgeleide beroepsbevolking, hoogwaardige kennisbasis en grote innovatiekracht op het terrein van energie en industrie", aldus de onderzoekers.
Het advies is opgesteld door TKI Energie en Industrie, DNV en TNO en donderdag overhandigd aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Meer uit Financieel
HOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.
26 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.
29 minuten geledenRIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorige maand meer olie opgepompt dan afgesproken in de productiequota van olieverbond OPEC+, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Gedurende de aanvallen over en weer tussen Israël en Iran maakten de Saudi's mogelijk haast met het exporteren van olie via de Perzische Golf om eventuele blokkades voor te zijn.
32 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
2 uur geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
2 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
3 uur geleden