Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: stroombehoefte industrie stijgt enorm door verduurzaming

Rapport: stroombehoefte industrie stijgt enorm door verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - De extra hoeveelheid elektriciteit die de Nederlandse industrie op lange termijn nodig zal hebben om te verduurzamen, is volgens een donderdag verschenen rapport mogelijk nog hoger dan het huidige stroomgebruik van heel het land. Tegen 2050 zou onze industrie klimaatneutraal moeten zijn volgens het Nederlandse Klimaatakkoord. Om dat doel te bereiken, moet de industrie af van fossiele brandstoffen als aardgas en overstappen op schone energiebronnen, zoals hernieuwbare stroom en duurzaam geproduceerde waterstof.

Een werkgroep die betrokken is bij het Klimaatakkoord heeft diverse onderzoeksbureaus een zogeheten routekaart laten opstellen. Daarin wordt ingegaan op de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om de industrie op grote schaal te elektrificeren. Een van de belangrijkste punten is dat veel meer groene stroom nodig zal zijn dan er nu is. "Als we de CO2-uitstoot van de Nederlandse industrie drastisch willen verlagen door te elektrificeren, dan is er enorm veel extra opwekcapaciteit nodig", klinkt het. Die extra stroombehoefte zou kunnen oplopen tot 130 terawattuur in 2050. Ter vergelijking: volgens CBS-cijfers verbruikte Nederland vorig jaar in totaal 111 terawattuur aan stroom.

Die extra stroom moet wel CO2-vrij zijn om zoden aan de dijk te zetten. De opstellers van het rapport pleiten ervoor om de komende jaren nog veel windmolens op de Noordzee te bouwen. Ook meer omstreden energiebronnen als kernenergie en biomassa worden genoemd als CO2-vrije bronnen die van pas kunnen komen.

Gunstig gelegen

Volgens de routekaart zou de industrie voor 2030 al voor minimaal 30 terawattuur moeten elektrificeren. Daarvoor zouden de subsidiepotten voor verduurzaming meer ruimte moeten gaan bieden, stellen de onderzoekers. Ook aan de netwerken voor stroom en waterstof moet volgens hen snel worden gewerkt: "Uiterlijk in 2022 zijn beslissingen nodig over aanvullende grootschalige verzwaring van de elektriciteitsnetten en verdere versterking van de landelijke waterstofinfrastructuur".

De opstellers vinden dat Nederland wel "goed is gepositioneerd" om de industrie te laten overstappen op elektriciteit. Zo is ons land gunstig gelegen, want op zee is veel plek voor windturbines. Onder de grond ligt al een uitgebreid aardgasnetwerk, dat ook voor waterstof kan worden gebruikt. "Nederland heeft daarmee een unieke kans om voorop te lopen, waarbij het gebruikmaakt van zijn hoogopgeleide beroepsbevolking, hoogwaardige kennisbasis en grote innovatiekracht op het terrein van energie en industrie", aldus de onderzoekers.

Het advies is opgesteld door TKI Energie en Industrie, DNV en TNO en donderdag overhandigd aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Meer uit Financieel

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

HOUSTON (ANP/RTR) - Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak. Geen van de initiatiefvoorstellen, ingediend door het activistische beleggerscollectief Follow This, kreeg meer dan 36 procent van de stemmen.

1 uur geleden
Damrak kleurt rood in aanloop naar stemming schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op Beursplein 5 heeft de handelsdag woensdag met een verlies afgesloten. De algehele stemming op de Europese beursvloeren bleef terughoudend. Beleggers zijn vooral benieuwd of het Amerikaanse Congres de pas gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond zal goedkeuren. Vooral binnen de Amerikaanse Republikeinse partij lijkt het verzet toe te nemen tegen de deal, die naar verwachting vannacht in stemming wordt gebracht.

3 uur geleden
VS en EU ijveren voor gedragscode AI-bedrijven

LULEA (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten en Europese Unie moeten er bij techbedrijven op aandringen dat ze een gedragscode over kunstmatige intelligentie (AI) gaan volgen, zei Eurocommissaris Margrethe Vestager. De EU werkt weliswaar aan wetgeving die de risico's van baanbrekende technologie moet beperken. Maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat bedrijven als OpenAI, Google en Microsoft zichzelf al zouden moeten reguleren om schadelijke maatschappelijke gevolgen van AI tegen te gaan.

4 uur geleden
Staatsagent: KLM schond afspraken, gezag overheid geschaad

DEN HAAG (ANP) - Het gezag van de overheid heeft schade opgelopen doordat KLM, tot dusver ongestraft, de voorwaarden voor staatssteun tijdens de coronacrisis schond. Dat schrijft staatsagent Jeroen Kremers, door het kabinet aangewezen om mee te kijken bij KLM zolang het bedrijf overheidssteun genoot, in zijn vijfde en laatste rapport.

5 uur geleden
Wall Street daalt in afwachting stemming over schuldendeal

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag omlaag. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Vooral binnen de Republikeinse partij lijkt het verzet tegen de deal toe te nemen.

5 uur geleden
Duitse spoorvakbond denkt na over nieuwe stakingen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse vakbond voor spoorpersoneel EVG denkt na over nieuwe stakingen vanwege een slepend arbeidsconflict met Deutsche Bahn. EVG wees dinsdagavond een nieuw cao-voorstel van Deutsche Bahn af. Het staatsspoorbedrijf heeft vervolgens op zijn beurt een uitnodiging van de bond voor verdere onderhandelingen afgewezen.

7 uur geleden
Winning Portugese lithium voor stekkerauto's stap dichterbij

LISSABON (ANP/RTR) - De ontginning van lithium voor stekkerauto's en andere elektrische toepassingen in Portugal is een stap dichterbij gekomen. Het Britse mijnbouwbedrijf Savannah Resources heeft een positief oordeel gekregen van een Portugese toezichthouder over de verwachte impact op het milieu van een lithium-mijn in het noorden van Portugal. Het bedrijf spreekt van "een belangrijke mijlpaal" voor het project in de streek Barroso.

7 uur geleden