Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: schril contrast opvang Oekraïners en andere vluchtelingen

Rapport: schril contrast opvang Oekraïners en andere vluchtelingen

STRAATSBURG (ANP) - Er is een schril contrast in Europa tussen de warme ontvangst van Oekraïense vluchtelingen en andere vluchtelingen die internationale bescherming verdienen. Dat stelt het laatste jaarverslag van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) vast.

Terwijl eigenlijk volgens de verdragen van de Raad van Europa alle vluchtelingen voor een oorlog bescherming en steun moeten krijgen, ongeacht hun nationaliteit, godsdienst of kleur.

Bij de perspresentatie van het rapport stelde ECRI-voorzitter Bertil Cottier vast dat het duidelijk is dat "als mensen ongeveer zijn zoals jijzelf" de integratie gemakkelijker verloopt. Oekraïners zijn "cultureel gezien Europeanen" en vinden dus makkelijker hun weg, maar worden andersom ook makkelijker geaccepteerd.

Taal

Om een warme ontvangst en goede integratie van alle vluchtelingen te krijgen moet de inspanning van twee kanten komen, aldus de opstellers van het rapport. Onderwijs is belangrijk, zodat mensen in het gastland meer weten over landen waar oorlogen woeden of over bijvoorbeeld de islam. Andersom mag best van vluchtelingen verwacht worden dat zij de taal en cultuur leren begrijpen van het gastland.

Maar zodra er sprake is van kwaadsprekerij over bijvoorbeeld moslims of Joden als groep, moeten publieke figuren en overheden daar ook echt tegen optreden. Ze moeten het voor deze groepen opnemen of bijvoorbeeld rechtszaken beginnen. "Zwijgen is de slechtste optie".

Diverse samenleving

Tegen mensen die zeggen dat Europa islamiseert is het beste antwoord dat de realiteit is dat Europa altijd al een diverse samenleving is geweest, aldus de samenstellers van het rapport.

De Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie stelt periodiek ook landenrapporten op van elk van de 46 Europese landen van de Raad van Europa. Nederland was voor het laatst in 2022 aan de beurt. Het nieuwe jaarverslag verwijst niet naar landen, maar enkel naar Europese trends van het afgelopen jaar. De Raad van Europa staat los van de Europese Unie, maar de EU heeft wel de mensenrechtenverdragen van de Raad van Europa omarmd.

Meer uit Binnenland

Wateroverlast door zware buien van zaterdagavond

DEN HAAG (ANP) - De hevige buien van zaterdagavond hebben op verschillende plaatsen in Nederland tot wateroverlast geleid, blijkt uit een rondje op sociale media. Vooral het zuiden van het land kreeg veel water te verduren.

20 minuten geleden
Actie 125-jarig Staatsbosbeheer: geboorteboom voor geboortekaart

AMERSFOORT (ANP) - Staatsbosbeheer viert zondag zijn 125e verjaardag. De natuurbeheerder stelt daarom zogenoemde geboortebomen beschikbaar voor gezinnen die op 21 juli of daarna een baby krijgen. De eerste 125 mensen die een geboortekaartje van hun baby naar Staatsbosbeheer sturen, ontvangen een tegoedbon.

1 uur geleden
Vijf gewonden bij vechtpartij en steekincident in Amersfoort

AMERSFOORT (ANP) - Vijf mensen zijn zaterdagavond gewond geraakt tijdens een vechtpartij op de Velduil in de Amersfoortse wijk Liendert. Daarbij is ook gestoken. De politie heeft vier personen aangehouden.

10 uur geleden
Team in Frankrijk zoekt zondag verder naar Nederlandse vrouw

VACQUIERES (ANP) - Stichting Reddingshonden RHWW gaat zondag in het zuiden van Frankrijk verder met zoeken naar een sinds vorige week vermiste Nederlandse vrouw van 73 jaar. Een woordvoerder van het zoekteam laat weten dat de zoektocht zaterdag niets heeft opgeleverd.

11 uur geleden
Ontsnapte serval in Lexmond is weer gevangen

LEXMOND (ANP) - De serval die in de nacht van vrijdag op zaterdag ontsnapte in het Utrechtse Lexmond is weer gevangen. Dat meldt de Dierenambulance Vianen en omstreken. Volgens RTV Utrecht is de katachtige gevonden in de tuin van de achterburen en wordt het dier nu overgebracht naar Culemborg.

11 uur geleden
Computersystemen UWV werken weer, cliënten kunnen inloggen

AMSTERDAM (ANP) - De computersystemen van het UWV zijn weer volledig operationeel nadat ze vrijdag getroffen waren door de wereldwijde computerstoring. Cliënten kunnen ook weer inloggen op de website van de organisatie, zegt een woordvoerder zaterdagmiddag.

17 uur geleden
Koningspaar en Beatrix herdenken Engelandvaarder Ellis Brandon

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix hebben gereageerd op het overlijden van Engelandvaarder Ellis Brandon. Ze laten weten dat ze de op 101-jarige leeftijd overleden Brandon "met groot respect" gedenken.

18 uur geleden