Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: ruim helft van wereldbevolking in 2035 (veel) te zwaar

Rapport: ruim helft van wereldbevolking in 2035 (veel) te zwaar

LONDEN (REUTERS/ANP) - Zonder maatregelen zal ruim de helft van de wereldbevolking over twaalf jaar te zwaar en deels zelfs gevaarlijk te zwaar (obees) zijn. Dat valt op te maken uit de Atlas 2023 van de World Obesity Federation. De federatie zegt dat 51 procent van de wereldburgers, dus circa 4 miljard mensen, dan overgewicht zal hebben opgebouwd.

Het probleem van ernstig overgewicht neemt vooral toe onder kinderen en in landen met lagere inkomens, zo staat in het rapport te lezen. Louise Baur, voorzitter van de World Obesity Federation, stelt dat beleidsmakers nu moeten handelen om de schade te beperken.

Risicovol overgewicht kan bij kinderen meer dan verdubbelen vergeleken met 2020: tot bij 208 miljoen jongens en 175 miljoen meisjes over twaalf jaar. De kosten voor de samenleving kunnen daardoor kolossaal worden, becijfert de federatie: meer dan 4 biljoen dollar jaarlijks vanaf 2035.

16 procent Nederlandse kinderen te zwaar

De opstellers wijzen erop dat het niet zozeer de mensen zelf moet worden verweten, maar dat het ligt aan maatschappelijke, ecologische en biologische factoren.

In Nederland heeft al de helft van de volwassenen overgewicht. Bij 14 procent gaat het om een riskante vorm. Van de kinderen is 16 procent te zwaar, van wie 3,5 procent ernstig. In het zogenoemde Preventieakkoord hebben tal van partijen afspraken gemaakt om het probleem te bestrijden.

Meer uit Gezond

Aantal boosterprikken corona stijgt tot ruim 2 miljoen

BILTHOVEN (ANP) - Meer dan 2 miljoen mensen hebben inmiddels een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus gehaald. Het aantal gevaccineerde mensen is vorige week met 242.401 gestegen tot 2.086.828. Het priktempo neemt daarmee wel iets af. De vaccinatieronde loopt nog tot en met 22 december.

4 uur geleden
Apothekersfonds krijgt boetes voor overnames zonder toestemming

DEN HAAG (ANP) - Een fonds voor apothekers krijgt een boete van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), omdat het vestigingen heeft overgenomen zonder goedkeuring van de toezichthouder. Die toestemming is wettelijk verplicht.

8 uur geleden
WHO: ziektes kunnen in Gaza meer levens kosten dan bommen

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat ziektes in de Gazastrook op termijn meer levens kunnen kosten dan bombardementen. Zo'n scenario kan zich voltrekken als het gezondheidssysteem in het kustgebied niet wordt hersteld, zegt een WHO-woordvoerster.

8 uur geleden
Frankrijk maakt stranden, parken en bossen rookvrij

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk breidt het aantal zones in het land uit waar niet gerookt mag worden. Stranden, openbare parken, bossen en de omgeving van scholen worden aan de lijst toegevoegd. De Franse minister van Gezondheid Aurélien Rousseau heeft dit dinsdag bekendgemaakt en stelt dat "rookvrije zones de norm zullen zijn".

8 uur geleden
VN onderzoekt rol Nederlandse overheid in PFAS-zaak Chemours

GENÈVE (ANP) - De Verenigde Naties onderzoeken de rol van de Nederlandse overheid in het PFAS-schandaal rond de chemische fabriek Chemours. VN-rapporteur Marcos Orellana, die gaat over giftige stoffen en mensenrechten, heeft Nederland per brief om opheldering gevraagd over het transport van afvalwater uit de fabriek in Dordrecht naar de Chemours-vestiging in het Amerikaanse Fayetteville (North Carolina). Daar zouden mensenrechten worden geschonden van omwonenden van het bedrijf, omdat hun gezondheid in gevaar wordt gebracht.

1 dag geleden
RIVM: verband piek longontstekingen en uitbraak China onduidelijk

BILTHOVEN (ANP) - Het is niet duidelijk of de recente toename van het aantal longontstekingen onder kinderen in Nederland verband houdt met een uitbraak van luchtweginfecties bij kinderen in China. "Dat is nu nog niet te zeggen. We weten het niet. Maar we gaan er niet van uit", laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten. Volgens het instituut is het in deze tijd van het jaar te verwachten dat meer mensen een infectie aan de luchtwegen oplopen.

4 dagen geleden
Kookadvies voor drinkwater in Assen en Rolde om E. colibacterie

ASSEN (ANP) - Drinkwaterbedrijf WMD adviseert klanten in het Drentse Assen en Rolde en omgeving drinkwater voor consumptie drie minuten te koken. In het water is een E. colibacterie aangetroffen, meldt WMD. Bij mensen met een verzwakte weerstand is er een kleine kans dat deze bacterie, ook wel poepbacterie genoemd, tot lichte maag- en darmklachten kan leiden.

4 dagen geleden