Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: politie Londen racistisch, homofoob en vrouwonvriendelijk

Rapport: politie Londen racistisch, homofoob en vrouwonvriendelijk

LONDEN (ANP) - Het grootste politiekorps van Groot-Brittannië, de Met Police, die verantwoordelijk is voor Londen, is een "mannenbolwerk". Een dinsdagochtend verschenen rapport stelt dat de Londense politie schuldig is aan racisme, homofobie en vrouwenhaat. Het korps kan er volgens parlementariër Louise Casey, die het rapport schreef, "niet langer vanuit gaan dat de bevolking van Londen vertrouwen heeft in fatsoenlijk politiewerk".

Het onderzoek naar het functioneren van de Met, zoals het Londense politiekorps ook wel genoemd wordt, werd ingesteld na de moord op Sarah Everard in 2021. Deze jonge Londense vrouw werd door een Britse politieagent die deed alsof hij haar wilde arresteren, verkracht, vermoord en daarna verbrand. De dader ging levenslang de cel in. De moord leidde tot grote onrust over de veiligheid van vrouwen op straat.

Volgens Casey heeft een meerderheid van de Londenaren geen vertrouwen meer in de politie. Het korps is gebroken en van binnenuit rot, staat in het 363 pagina's tellende rapport. Vrouwelijke medewerkers bij de politie worden voortdurend gediscrimineerd, er werken racistische agenten bij het korps en er heerst een diepgewortelde homofobie in de organisatie. De top van het korps zou hierover "in ontkenning" zijn, stelt Casey.

De Met is er niet in geslaagd de bevolking te beschermen tegen agenten die vrouwen misbruiken, concludeert Casey. Als er geen verbetering komt, kan het Londense politiekorps, met ruim 43.000 medewerkers, beter ontmanteld worden.

Korpschef Mark Rowley biedt Londenaren in een reactie op het rapport bij de BBC zijn excuses aan. "Het is afschuwelijk", aldus Rowley, die zegt dat het rapport een hele reeks emoties bij hem teweeg bracht. "Woede, frustratie en schaamte", aldus de Londense politiebaas.

Meer uit Buitenland

Gerechtshof VN eist dat Israël voedsel toelaat tot Gaza

DEN HAAG (ANP/RTR) - Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag eist dat Israël alles in het werk stelt om de basisbehoeften aan voedsel in de Gazastrook toe te laten. Dit moet volgens alle rechters van het hof doelmatig en snel gebeuren.

13 minuten geleden
Frankrijk steunt UNRWA dit jaar met 30 miljoen euro

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk steunt de hulporganisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) dit jaar met 30 miljoen euro. Dit gebeurt "op voorwaarde dat de organisatie de missies neutraal uitvoert en zich verre houdt van oproepen tot haat en geweld", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

49 minuten geleden
Vier dodelijke slachtoffers busongeval bij Leipzig zijn vrouwen

LEIPZIG (ANP/DPA) - De vier dodelijke slachtoffers van het busongeval bij het Oost-Duitse Leipzig zijn vrouwen. Het gaat om een Poolse, een Indonesische die in Berlijn woonde en een inwoonster van de deelstaat Beieren. De identiteit van de vierde vrouw kon nog niet worden vastgesteld, meldde de politie.

59 minuten geleden
Rusland: aanslagplegers kregen geld van Oekraïense nationalisten

MOSKOU (ANP/RTR) - Moskou ziet een link tussen de dodelijke aanslag vrijdag bij Moskou en "Oekraïense nationalisten". Volgens een Russische onderzoekscommissie kregen de daders aanzienlijke hoeveelheden cash en cryptogeld uit Oekraïne. Daarvoor zou zelfs bewijs zijn gevonden.

1 uur geleden
Palestijnse Autoriteit stelt nieuwe regering aan

RAMALLAH (ANP/AFP) - De president van de Palestijnse Autoriteit heeft de nieuwe regering goedgekeurd. De 69-jarige econoom Mohammed Mustafa werd twee weken geleden als premier aangesteld en nu is ook zijn ministersploeg compleet.

1 uur geleden
Verdachten aanslag bij Moskou in beroep tegen hechtenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Twee van de verdachten die vastzitten vanwege de aanslag bij Moskou van vorige week zijn in beroep gegaan tegen hun voorlopige hechtenis, schrijft het Russische persbureau RIA Novosti.

2 uur geleden
Polen doet invallen bij Russisch spionnennetwerk

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse veiligheidsdiensten hebben een reeks invallen gedaan bij een Russisch spionnennetwerk. Voor deze actie werkten de Polen samen met Tsjechië, waar woensdag een pro-Russisch propagandanetwerk werd opgerold.

2 uur geleden