Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: politie Londen racistisch, homofoob en vrouwonvriendelijk

Rapport: politie Londen racistisch, homofoob en vrouwonvriendelijk

LONDEN (ANP) - Het grootste politiekorps van Groot-Brittannië, de Met Police, die verantwoordelijk is voor Londen, is een "mannenbolwerk". Een dinsdagochtend verschenen rapport stelt dat de Londense politie schuldig is aan racisme, homofobie en vrouwenhaat. Het korps kan er volgens parlementariër Louise Casey, die het rapport schreef, "niet langer vanuit gaan dat de bevolking van Londen vertrouwen heeft in fatsoenlijk politiewerk".

Het onderzoek naar het functioneren van de Met, zoals het Londense politiekorps ook wel genoemd wordt, werd ingesteld na de moord op Sarah Everard in 2021. Deze jonge Londense vrouw werd door een Britse politieagent die deed alsof hij haar wilde arresteren, verkracht, vermoord en daarna verbrand. De dader ging levenslang de cel in. De moord leidde tot grote onrust over de veiligheid van vrouwen op straat.

Volgens Casey heeft een meerderheid van de Londenaren geen vertrouwen meer in de politie. Het korps is gebroken en van binnenuit rot, staat in het 363 pagina's tellende rapport. Vrouwelijke medewerkers bij de politie worden voortdurend gediscrimineerd, er werken racistische agenten bij het korps en er heerst een diepgewortelde homofobie in de organisatie. De top van het korps zou hierover "in ontkenning" zijn, stelt Casey.

De Met is er niet in geslaagd de bevolking te beschermen tegen agenten die vrouwen misbruiken, concludeert Casey. Als er geen verbetering komt, kan het Londense politiekorps, met ruim 43.000 medewerkers, beter ontmanteld worden.

Korpschef Mark Rowley biedt Londenaren in een reactie op het rapport bij de BBC zijn excuses aan. "Het is afschuwelijk", aldus Rowley, die zegt dat het rapport een hele reeks emoties bij hem teweeg bracht. "Woede, frustratie en schaamte", aldus de Londense politiebaas.

Meer uit Buitenland

Aanhoudingen in Berlijn bij zoektocht voortvluchtige RAF-leden

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse politie heeft twee aanhoudingen verricht bij de zoektocht naar voortvluchtige leden van terreurorganisatie Rote Armee Fraktion (RAF). Over de identiteit van de arrestanten is nog niets bekendgemaakt.

34 minuten geleden
Gesprekken over bestand Gaza verwacht in Caïro

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - In Caïro worden zondag naar verwachting de gesprekken hervat over een bestand in de Gazastrook. Een delegatie van de Hamasbeweging zou inmiddels zijn gearriveerd in de Egyptische hoofdstad.

44 minuten geleden
Roep om nieuw onderzoek bij herdenking verdwenen vlucht MH370

KUALA LUMPUR (ANP/AFP) - Nabestaanden van passagiers van een verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines zijn ongeveer tien jaar na de ramp bijeengekomen in Maleisië. Daar klonk de roep om een nieuw onderzoek naar de verdwijning van vlucht MH370.

1 uur geleden
Lancering nieuwe ISS-bemanning uitgesteld om slecht weer

CAPE CANAVERAL (ANP) - De lancering van de nieuwe bemanning naar het internationale ruimtestation ISS is met een dag uitgesteld. De drie Amerikanen en een Rus zouden zondagochtend vertrekken, maar door de weersomstandigheden wordt dat maandagochtend, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA via X bekendgemaakt.

4 uur geleden
Sneeuwstorm teistert Californië en Nevada in VS

SACRAMENTO (ANP) - Een enorme sneeuwstorm raast over delen van de Amerikaanse staten Californië en Nevada. Tienduizenden mensen zitten zonder stroom, belangrijke wegen zijn afgesloten en skigebieden op slot gedraaid. In de bergachtige regio van de Sierra Nevada worden windstoten gemeten van ruim 300 kilometer per uur, melden Amerikaanse media.

6 uur geleden
Israël voert weer aanvallen uit op Hezbollah in Libanon

TEL AVIV/BEIROET (ANP) - Het Israëlische leger heeft opnieuw stellingen van Hezbollah in Zuid-Libanon aangevallen. Vliegtuigen hebben twee militaire installaties van de door Iran gesteunde militie bestookt, meldt het Israëlische leger zaterdagavond. De afgelopen 48 uur zouden "in totaal tien terroristen" zijn gedood, onder wie een commandant, meldt een legerwoordvoerder.

8 uur geleden
Trump wint ook voorverkiezingen in Idaho en Missouri

WASHINGTON (ANP) - Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staten Idaho en Missouri gewonnen, meldt peilingbureau Edison Research. Eerder zaterdag schaarde een ruime meerderheid van de stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in Michigan zich ook al achter de oud-president.

8 uur geleden