Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport parlementaire enquête fraudebeleid komt eind februari

Rapport parlementaire enquête fraudebeleid komt eind februari

DEN HAAG (ANP) - Het rapport van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek heeft gedaan naar dertig jaar fraudebeleid en dienstverlening van de overheid, wordt op 26 februari gepresenteerd. Het is een vervolg op de parlementaire ondervraging naar de toeslagenaffaire. Het derde kabinet-Rutte trad af om de kwestie.

De commissie heeft twee jaar onderzoek gedaan om inzicht in het fraudebeleid van de overheid te krijgen. Er is onder meer gekeken naar het gebruik van discriminerende risicoprofielen, het uitwisselen van informatie en gegevens van burgers tussen overheidsorganisaties en de rol van de Tweede Kamer.

In het najaar hoorde de commissie tientallen betrokkenen in het openbaar, onder wie gedupeerden en (oud-)bewindslieden. Van de oorspronkelijke achtkoppige enquêtecommissie zijn na de verkiezingen maar drie leden in de Tweede Kamer teruggekeerd.

Meer uit Politiek

Dat ook NSC om stukken vroeg, vond Schoof buitengewoon verrassend

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof vond het "buitengewoon verrassend" dat ook tijdelijk NSC-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven zich aansloot bij het verzoek van de oppositie om adviezen over het asielnoodrecht te vragen. "Maar goed, iedereen maakt zijn eigen afweging", voegde de premier toe in zijn wekelijkse persconferentie.

10 uur geleden
Uitermark: besluit over noodwet is 'deels ook politieke afweging'

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal niet uitsluitend op basis van juridische adviezen van ambtenaren beslissen of er een grond is voor noodwetgeving om de asielinstroom te beteugelen. "Dat is voor een deel een juridische afweging, maar voor een deel ook een politieke afweging", zei minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken).

11 uur geleden
Keijzer (BBB) schrok van NSC-grap over motie van wantrouwen

DEN HAAG (ANP) - De opmerking van NSC-vicefractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven over het naar huis sturen van het kabinet viel niet goed bij Mona Keijzer, vicepremier van de BoerBurgerBeweging. "Daar schrok ik wel van", zei Keijzer na de ministerraad op vrijdag. "Zo licht moet je niet over het zwaarste instrument van de Kamer spreken."

12 uur geleden
Staat verwacht dit jaar minder te hoeven lenen dan voorspeld

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat hoeft dit jaar waarschijnlijk miljarden euro's minder te lenen dan eerder voorspeld. Dat komt vooral doordat de overheid niet alle uitgaven kan doen die gepland stonden, meldt het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën. Daarnaast leveren belastingen de schatkist waarschijnlijk meer op dan verwacht.

12 uur geleden
Oppositie komt met motie om asielingreep via spoedwet te regelen

DEN HAAG (ANP) - De oppositie wil met een breed gesteunde motie komen om het kabinet ertoe aan te zetten de asielingrepen niet via een noodwet, maar via een spoedwet te regelen. Verschillende partijen opperden dat eerder al, en uit vrijgegeven stukken blijkt dat ambtenaren adviseren een spoedwet in te zetten, omdat het noodrecht in deze situatie juridisch niet te rechtvaardigen is.

1 dag geleden
Irritatie in kabinet over rol Van Vroonhoven in beschouwingen

DEN HAAG (ANP) - Verschillende bewindslieden zijn geïrriteerd over de rol die interim-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven (NSC) speelde tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Dat zeggen bronnen rondom het kabinet.

1 dag geleden
Schoof: 'volstrekt logisch' dat noodwet in regeerprogramma staat

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof vindt het "volstrekt logisch" dat het gebruik van noodwetgeving om asielzoekers te weren in het regeerprogramma staat. Dat middel is immers ook in het hoofdlijnenakkoord vastgelegd, en daar is het programma van zijn kabinet op gebaseerd, redeneert hij. "Het was merkwaardig geweest als het er niet in had gestaan."

1 dag geleden