Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport over oversterfte corona aangepast om rekenfout

Rapport over oversterfte corona aangepast om rekenfout

UTRECHT (ANP) - Een veelbesproken rapport over oversterfte tijdens de coronacrisis is dinsdag opnieuw gepubliceerd, ongeveer een week nadat het was ingetrokken en ongeveer een maand nadat de eerste versie was gepubliceerd. Onderzoeksinstituut Nivel nam het uitzonderlijke besluit om het onderzoek terug te trekken omdat er een rekenfout was gemaakt.

Nivel concludeerde dat er tijdens de coronapandemie meer sterfgevallen dan verwacht waren onder mensen die zich niet hadden laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat wordt oversterfte genoemd. Er was juist ondersterfte onder mensen die wel gevaccineerd waren, daar stierven minder mensen dan verwacht. Die conclusie "blijft ongewijzigd", laat Nivel weten.

Het probleem was dat sommige mensen hun vaccinatie niet hebben laten registreren. Zij werden meegeteld bij de ongevaccineerden. Nivel spreekt nu van "ongevaccineerden/ongeregistreerden". Ook zijn er naar verhouding veel meer ongeregistreerden dan in de eerste versie van het rapport stond. Het gaat niet om 3 procent van de ongevaccineerden/ongeregistreerden, maar om 25 procent. Verder zijn een paar zinnen voorzichtiger opgeschreven.

Nivel noemt het "heel vervelend dat de oorspronkelijke versie van ons rapport een rekenfout bevatte".

Meer uit Gezond

NU'91: skip volledige naam zorgmedewerker om veiligheid

UTRECHT (ANP) - Beroepsorganisatie voor zorgpersoneel NU'91 wil dat mensen die met name in verpleegtehuizen en thuiszorg actief zijn, tijdens hun werk daar niet langer hun volledige naam hoeven te gebruiken, bijvoorbeeld op hun werkkleding. Ook moeten collega's die niet op vaste plekken werken, zoals die in de thuiszorg, een goed werkende alarmknop meekrijgen voor als er iets mis is. De club wil met deze maatregelen "de toenemende fysieke en digitale agressie, waar veel zorgprofessionals bijna op dagelijkse basis mee te maken krijgen, een halt toe te roepen".

1 dag geleden
Minder deeltjes coronavirus in riool, maar nog steeds hoog niveau

BILTHOVEN (ANP) - In het rioolwater zijn afgelopen week iets minder deeltjes van het coronavirus aangetroffen dan in de week ervoor. De circulatie is "niet verder toegenomen", maar zit nog altijd op "een relatief hoog niveau", aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

2 dagen geleden
UNRWA: moet stoppen met levensreddende diensten in Noord-Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - VN-hulporganisatie UNRWA meldt dat ze in het noorden van de Gazastrook "genoodzaakt" is levensreddende diensten stop te zetten na de "intensivering van militaire operaties". Ook de Gazaanse autoriteiten melden problemen bij de levering van hulp.

3 dagen geleden
Zorgverzekeraar krijgt week extra voor brief met nieuwe premie

DEN HAAG (ANP) - Zorgverzekeraars krijgen een week extra de tijd om in het najaar hun nieuwe premies bekend te maken aan mensen die deze informatie graag per post willen ontvangen. Daarmee wordt een concurrentienadeel weggenomen voor verzekeraars die relatief veel verzekerden hebben die hechten aan een brief, meldt zorgminister Fleur Agema aan de Tweede Kamer.

3 dagen geleden
Apotheekmedewerkers in Noord-Holland nemen estafettestaking over

AMSTERDAM (ANP) - Honderden medewerkers van in totaal 106 apotheken in Noord-Holland leggen woensdag hun werk neer om hun cao-eisen kracht bij te zetten. Het gaat om een vervolg van een estafettestaking.

3 dagen geleden
Inspectie meldt meer registraties van gedwongen zorg

UTRECHT (ANP) - Zorgaanbieders registreren de laatste jaren vaker een geval van gedwongen of onvrijwillige zorg: gedwongen opname, vrijheidsbeperkingen, insluiting, vasthouden, het onder dwang geven van medicijnen of iemand verzorgen die dat niet wil. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) .

3 dagen geleden
Prik tegen RS-virus volgend jaar in Rijksvaccinatieprogramma

DEN HAAG (ANP) - Kinderen kunnen vanaf het najaar van 2025 in hun eerste levensjaar worden ingeënt tegen het RS-virus, dat met name bij baby's gevaarlijke infecties aan de luchtwegen veroorzaakt. De prik tegen deze ziekte wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat meldt staatssecretaris Vincent Karremans (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

4 dagen geleden