Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: onze oude kleding veroorzaakt plasticvervuiling in Kenia

Rapport: onze oude kleding veroorzaakt plasticvervuiling in Kenia

NAIROBI (ANP) - Een deel van de miljoenen kledingstukken die Nederlanders en andere Europeanen jaarlijks afdanken, veroorzaakt volgens een donderdag verschenen rapport ernstige plasticvervuiling in Kenia. Vuile en beschadigde kleding belandt er onder meer als brandstof in oventjes van pindabranders, op uitpuilende stortplaatsen en in de Nairobi-rivier, schetst de Changing Markets Foundation. De organisatie pleit voor een verbod op deze "afvalstroom onder de radar".

De onderzoekers bekeken onder meer Europese exportgegevens en lieten twee Keniaanse organisaties ter plaatse inspecties uitvoeren. Ze bezochten stortplaatsen, fotografeerden bergen afgedankt textiel in rivierwater en spraken met kledinghandelaren en arbeiders.

In 2021 werden ongeveer 900 miljoen gebruikte kledingstukken naar Kenia verscheept, becijferen de opstellers van het rapport. Op basis van steekproeven en interviews met handelaren stellen ze dat een aanzienlijk deel, mogelijk zelfs de helft, van alle gebruikte kleding die het Afrikaanse land importeert als afval moet worden aangemerkt. Grofweg twee derde daarvan bevat plastic, zoals polyester. Vanuit Nederland werd in het onderzochte jaar ruim een miljoen kilo aan gebruikt textiel naar Kenia geëxporteerd, in totaal zo'n 5,4 miljoen kledingstukken.

De grote hoeveelheden kledingafval worden volgens het rapport dus slecht verwerkt. De onderzoekers wijzen erop dat microplastics uit kleding daardoor grond, lucht en water vervuilen en uiteindelijk ook in de oceaan terechtkomen. De Nairobi-rivier mondt uit in de Indische Oceaan.

Ons land voert ongeveer 8 procent uit van de miljoenen tonnen aan tweedehands textiel die ieder jaar de EU en het Verenigd Koninkrijk verlaten. Duitsland, het land met de meeste inwoners, staat bovenaan de lijst met bijna een kwart van het totaal.

Handelaren in Kenia proberen de beste kledingstukken door te verkopen voor een zacht prijsje. Vodden die overblijven worden uiteindelijk vaak verbrand, bijvoorbeeld door pindabranders, vertelden handelaren aan de onderzoekers.

Door het verbranden van kleding gaan plasticdeeltjes de lucht in en ademen inwoners de rook in. "Dat levert onvermijdelijk gezondheidsrisico's op", schetsen de onderzoekers. Diverse afvalsorteerders vertelden de onderzoekers dat ze astma of andere ademhalingsproblemen hadden.

Naast Kenia zijn Ghana, India, Nigeria en Pakistan grote importeurs van afgedankte kleding. Volgens de opstellers van het rapport is duidelijk dat rijke, noordelijke landen "actie moeten ondernemen om te stoppen met het sturen van textielafval naar het mondiale zuiden". Over de rol van arme landen in de circulaire economie, waarin kleding op een duurzame manier wordt hergebruikt, zouden westerse landen volgens de Changing Markets Foundation in overleg moeten gaan met de landen die de kleding uiteindelijk importeren.

Meer uit Binnenland

Uitermark (BZK): ga kabinetsleden aan basislijn rechtsstaat houden

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark (NSC) is blij dat zij juist op het departement terechtkomt waar "goed bestuur het meeste vorm krijgt". Als bewindspersoon die ook over de democratische rechtsstaat gaat, noemt ze het belangrijk dat de kabinetsleden zich houden aan het coalitieakkoord, "maar ook aan de afspraken die gemaakt zijn over de rechtsstaat". De vier coalitiepartijen hebben hierover een basislijn vastgelegd.

40 minuten geleden
Nieuwe defensieminister: Oekraïne 'op dezelfde wijze' steunen

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de beoogde nieuwe minister van Defensie Ruben Brekelmans ligt, blijft Nederland voortrekker op het gebied van steun aan Oekraïne. Brekelmans (VVD) zegt na zijn gesprek met de formateur en beoogd premier dat hij ervan uitgaat dat het toekomstige kabinet de steun op "militair, financieel en diplomatiek" vlak "op dezelfde wijze" zal voortzetten.

2 uur geleden
Dode door steekpartij op Amsterdamse Lindengracht

AMSTERDAM (ANP) - Op de Lindengracht in de Amsterdamse Jordaan is maandagavond een man overleden door een steekpartij, meldt de politie. Het slachtoffer werd gereanimeerd, maar dit mocht niet meer baten. Er is een 32-jarige verdachte aangehouden in een huis aan de Goudsbloemstraat.

2 uur geleden
Ook Orbán lijkt Rutte als NAVO-chef te accepteren

BRUSSEL (ANP) - De kans dat demissionair premier Mark Rutte de nieuwe NAVO-baas wordt, is weer toegenomen nu de Hongaarse premier Viktor Orbán en Rutte een goed gesprek hebben gehad voor aanvang van de EU-top over Europese topposities.

3 uur geleden
Kabinet-Schoof staat dinsdag 2 juli op het bordes

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet wordt op 2 juli beëdigd. Die dinsdagochtend staat de ministersploeg op het bordes, aldus beoogd premier Dick Schoof. "Dat staat nu vast." De bordesscène wordt niet op maandag 1 juli gehouden, omdat dan Keti Koti wordt gevierd, ter gelegenheid van de afschaffing van de slavernij.

3 uur geleden
Hertellingen leveren Wilders zelf tientallen extra stemmen op

DEN HAAG (ANP) - Weer hebben een paar gemeenten de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement aangepast. Dat deden ze nadat ze de stemmen opnieuw hadden geteld op verzoek van de Kiesraad. Onder meer in Amsterdam en Den Haag is de eindstand veranderd. Dit pakt vooral gunstig uit voor Geert Wilders zelf, lijstduwer van de PVV. Hij kreeg meer voorkeurstemmen.

4 uur geleden
Iets meer uitreizigers naar jihadgebied zijn volgens AIVD overleden

DEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlanders dat de afgelopen jaren in Syrië of Irak is overleden tijdens hun deelname aan de jihadistische strijd, is gestegen naar 115. In de vorige rapportage eind 2023 ging de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) nog uit van 105 doden. Daarnaast meldt demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz in een Kamerbrief dat er 330 kinderen met een Nederlandse link in de strijdgebieden zijn of waren, via hun ouders. Dat zijn er 20 meer dan in de vorige rapportage. Het aantal overleden kinderen blijft staan op 30.

4 uur geleden