
Rapport: niet-stemmers Rotterdam weinig vertrouwen in politiek
ROTTERDAM (ANP) - Rotterdammers die vorig jaar niet gingen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, deden dat niet omdat ze zijn afgehaakt in de maatschappij, maar om allerlei andere redenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Utrecht onder stemmers en niet-stemmers.
In Rotterdam nam 38,9 procent van de stemgerechtigden de moeite om hun stem uit te brengen voor de gemeenteraad. Dat is het laagste cijfer in Nederland. In sommige wijken in Rotterdam-Zuid, zoals Carnisse-Zuiderpark, ging minder dan een kwart van de mensen stemmen.
"Wel of niet stemmen zegt weinig over burgerparticipatie in bredere zin", schrijven de onderzoekers in het rapport. Sommige bewoners zijn "politiek nooit 'aangehaakt' geweest". De lagere opkomst verbaast de onderzoekers niet. "Jongeren, praktisch opgeleiden en mensen met een migratieachtergrond stemmen minder. Relatief veel Rotterdammers hebben die achtergrondkenmerken."
Advies
Als reden om niet te gaan stemmen gaven de 1100 ondervraagden op weinig of geen vertrouwen in de politiek te hebben. "Er verandert toch niks", hoorden de onderzoekers. Een andere reden is dat veel ondervraagden zich niet verdiept hebben in de verkiezingen en lokale politiek minder belangrijk vinden. Bij een deel van de niet-stemmers heerste er een gebrek aan urgentie. Ze hadden weinig aanleiding om ontevreden te zijn. Ook kwam een deel niet stemmen, omdat ze de Nederlandse taal niet voldoende machtig zijn en er bij hen onduidelijkheid is over hun stemrecht.
Wel hebben de stemmers en niet-stemmers advies aan de politici. "Luister, wees eerlijk en lever resultaat. Weet wat er speelt in de wijk, kom met echte oplossingen, betrek de bewoners en vertel het eerlijke verhaal."
Vorige maand bij de Tweede Kamerverkiezingen (64,3 procent) en afgelopen maart bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten (42,6 procent) behoorde Rotterdam ook tot de gemeenten met het laagste opkomstcijfer.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma trekt 2,2 miljard euro uit voor een startpakket aan stikstofmaatregelen. Het kabinet begint met een regionale aanpak rondom natuurgebieden de Veluwe en De Peel.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht niet snel een vredesdeal tussen Oekraïne en Rusland waar de VS op aandringen. "Ik voorzie niet op heel korte termijn een uitkomst", zei hij vrijdag. President Donald Trump dreigt zich terug te trekken uit de onderhandelingen als er niet snel een akkoord komt.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nicolien van Vroonhoven ziet zichzelf wel lijsttrekker worden van NSC bij de eerstvolgende verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat heeft de opvolger van Pieter Omtzigt als fractievoorzitter en politiek leider van de regeringspartij gezegd in het televisieprogramma Bar Laat.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het geld dat asielzoekers onterecht hebben gekregen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor taxiritten moet worden teruggevorderd als het aan asielminister Marjolein Faber (PVV) ligt. Maar ze wil eerst uitzoeken of en hoe dat mogelijk is en probeert de Tweede Kamer daarover voor de zomer te informeren, liet de bewindsvrouw weten tijdens een debat.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber (PVV) moet duidelijk laten zien dat ze gemeentebestuurders steunt bij protesten over asielzoekerscentra (azc's), vindt Queeny Rajkowski van coalitiepartij VVD. Het hoort volgens het liberale Kamerlid bij de taak van de minister om haar gezicht te laten zien bij vergaderingen in bijvoorbeeld de gemeenteraad of de wijk. De afgelopen maanden liepen bijeenkomsten over azc's uit de hand in meerdere gemeenten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Reclame gericht op kinderen tot achttien jaar moet verboden worden, vinden CDA en NSC. Kamerlid Harmen Krul (CDA) bevestigt na berichtgeving van RTL dat de twee partijen daar donderdag voor zullen pleiten in een debat.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Migratieminister Marjolein Faber (PVV) vindt het "goed nieuws" dat de opvang van de ongeveer 1700 'derdelanders' uit Oekraïne mag worden beëindigd van de Raad van State, meldt haar woordvoerder. Deze mensen die zijn gevlucht toen Rusland het land binnenviel in 2022, maar niet beschikken over de Oekraïense nationaliteit, kregen tot nu toe dezelfde bescherming als Oekraïners.
2 dagen geleden