
Rapport: Nederlandse economie blijft achter op gebied duurzaamheid
AMSTERDAM (ANP) - Nederland heeft een duidelijk bovengemiddeld veerkrachtige, innovatieve en inclusieve economie, maar scoort veel minder goed op het gebied van duurzaamheid. Dat meldt de Universiteit van Amsterdam op basis van een nieuw rapport van het World Economic Forum (WEF) waar de onderzoeksinstelling aan meehielp. In het rapport worden wereldwijde economieën geanalyseerd op basis van deze vier pijlers, in plaats van de harde groeicijfers.
Nederland scoort lager op het gebied van duurzaamheid door de grote overheidssteun aan de fossiele sector, de forse uitstoot van broeikasgassen en de achteruitgang van de biodiversiteit. Qua investeringen in duurzame energie scoort Nederland wel goed, maar de score van 50,6 is alsnog maar goed voor de 36e duurzaamheidsscore van de 107 landen die zijn geanalyseerd. Op het gebied van veerkracht, innovatie en inclusiviteit staat Nederland telkens in de top 10.
Over het algemeen scoren minder ontwikkelde economieën beter op het gebied van duurzaamheid omdat ze in veel mindere mate natuur ten koste laten gaan van economische groei. Maar rijkere landen als Zweden en Finland laten met hun tweede en achtste plaats zien dat ook rijkere landen op het gebied van duurzaamheid goed kunnen scoren.
Om- en bijscholing
Door onder meer de goede om- en bijscholing scoort Nederland veel beter op de pijler veerkracht, waarop het de achtste score ter wereld noteert. Uitdagingen binnen dit criterium zijn volgens het rapport de vergrijzing en polarisatie. Onze economie is qua inclusiviteit de zevende ter wereld, maar heeft daarbij wel onder meer last van de gevolgen van de woningnood.
Nederland scoort het best op het gebied van innovatie, met de zesde plaats. Daarbij profiteert ons land van de goede wetenschap en de bereikbaarheid van het mobiele netwerk. Aandachtspunten voor innovatieve groei blijven volgens UvA-professor Henk Volberda onder meer "de beperkte beschikbaarheid van kenniswerkers en het gebrek aan politieke visie en stabiliteit".
Het nieuwe Future of Growth Report is de opvolger van de Global Competiveness Ranking van het WEF, die tot en met 2019 werd gepubliceerd. Het rapport wordt gepubliceerd in de week dat de wereldwijde politieke en zakelijke elite in het Zwitserse Davos elkaar ontmoet bij de jaarlijkse bijeenkomst van het WEF.
Meer uit Financieel
SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De olieprijzen gingen maandag omlaag na een nieuwe productieverhoging door oliekartel OPEC+. Hierdoor wordt tanken aan de pomp in Nederland binnenkort mogelijk wat goedkoper. De olielanden gaan hun productie in augustus met 548.000 vaten per dag verhogen. Dat is meer dan werd verwacht op de oliemarkt.
48 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft op zijn platform Truth Social laten weten dat de importheffingen voor verschillende landen maandag vanaf 12.00 uur lokale tijd (18.00 uur Nederlandse tijd) per brief bekend worden gemaakt. Trump dreigt ook met aanvullende tarieven van 10 procent voor landen die zich aansluiten bij het "anti-Amerikaanse beleid" van de BRICS.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - TikTok bouwt een nieuwe versie van zijn app voor gebruikers in de Verenigde Staten, voorafgaand aan de geplande verkoop van de app aan een groep investeerders. Dat meldt The Information, een nieuwssite over technologie. Het platform voor korte video's zou de nieuwe app op 5 september in Amerikaanse appstores willen lanceren.
13 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Washington staat op het punt om meerdere handelsakkoorden te sluiten. "We verwachten de komende dagen enkele grote aankondigingen", zei de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent in een gesprek met nieuwszender CNN.
16 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China voert invoerbeperkingen in op medische apparatuur uit de Europese Unie zodra de waarde ervan boven de 45 miljoen yuan (ongeveer 5,4 miljoen euro) uitkomt. De "tegenmaatregel" treedt zondag in werking, maakte het Chinese ministerie van Financiën bekend.
22 uur geledenPARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
1 dag geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
1 dag geleden