Rapport: kabinet hield belastinguitstel om corona te lang gelden
DEN HAAG (ANP) - Het bijzondere belastinguitstel heeft in het eerste jaar van de coronapandemie (2020) goed gewerkt als maatregel om onnodige faillissementen tegen te gaan. Maar na dat jaar nam de effectiviteit van de maatregel flink af, en in 2022 was de ingreep "niet doeltreffend in het voorkomen van opheffingen en/of faillissementen", blijkt uit een evaluatie van de regeling in opdracht van het ministerie van Financiën.
Onderzoekers voegen daaraan toe dat het bijzondere uitstel vanaf het tweede coronajaar geen doelmatige besteding van belastinggeld was, "omdat toen duidelijk was dat de economie voldoende weerbaar was". Bedrijven die bijzonder uitstel aanvroegen, stonden er slechter voor dan bedrijven die dat niet deden.
Zo'n 900 miljoen euro aan schulden is tot nu toe oninbaar. De "grove schatting" is dat straks 4,5 miljard euro aan "belastingschulden met hoog risico" blijven openstaan. Een deel van de bedrijven zal het geld nooit (volledig) terugbetalen.
Ondoelmatig besluit
Zelfs met het huidige kostenplaatje gaat het om een investering van zo'n 370.000 euro per voorkomen opheffing, becijferden onderzoekers van Significant Ape en Technopolis. "Dat is een fors bedrag en dat bedrag zal nog verder oplopen", schrijven de onderzoekers. Het bedrag staat niet in verhouding tot de uiteindelijke vermindering van het aantal faillissementen of opheffingen.
De ingreep bracht wel rust in de economie, maar had tijdig gestopt moeten worden. De invorderings- en betalingsrentes werden verlaagd. Een ondoelmatig besluit, vinden de onderzoekers, omdat de kosten voor de overheid opliepen en de regeling minder gericht werd ingezet op levensvatbare bedrijven die alleen door de coronamaatregelen in de knel kwamen.
Meer uit Binnenland
SCHIPHOL (ANP) - Het wrakingsverzoek van de advocaten van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag afgewezen. De strafzaak tegen hem kan dus doorgaan, er zijn geen nieuwe rechters nodig om de zaak over te nemen. Volgens de wrakingskamer hadden de advocaten geen grond voor de wraking, dat kan namelijk in principe niet bij rechterlijke tussenbeslissingen waar de verdediging het niet mee eens is.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Rond de honderd snelwegviaducten en -bruggen hebben mogelijk een verzwakte constructie, waardoor ze een risico vormen voor het verkeer. Dat komt naar voren uit onderzoek van Rijkswaterstaat, bevestigde een woordvoerder na berichtgeving vrijdag van De Telegraaf. Deze viaducten en bruggen hebben een zogeheten tand-nokconstructie, een bepaalde manier om betondelen met elkaar te verbinden. Door de inwerking van strooizout en een probleem met de stalen wapening in het beton zijn ze sneller verzwakt dan gepland.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De voorzorgsmaatregelen tegen mond-en-klauwzeer (MKZ), die eerder deze maand werden ingesteld na een besmetting onder waterbuffels in het oosten van Duitsland, kunnen worden afgeschaald. Tests bij enkele duizenden runderen op Nederlandse veehouderijen hebben geen besmettingen aan het licht gebracht. Dat meldt landbouwminister Femke Wiersma aan de Tweede Kamer.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In 2023 ging 72 procent van de 0- tot 3-jarige kinderen in Nederland tenminste 1 uur per week naar de formele kinderopvang. Daarmee is Nederland Europees koploper. In de 27 lidstaten van de EU was dit gemiddeld 37 procent. Dat blijkt uit een vergelijking door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van cijfers uit Landelijke Jeugdmonitor met cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een wolf in schaapskleren. Zo noemt voorzitter Kim Putters van de Sociaal Economische Raad (SER) het voorstel van NSC voor het aanpassen van de pensioenwet. Die partij pleit met coalitiegenoot BBB voor referenda waarbij deelnemers kunnen aangeven of hun pensioenfonds moet overstappen op het nieuwe pensioenstelsel of niet.
6 uur geledenARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van 25 jaar geëist tegen vier mannen die worden verdacht van de moord op de 28-jarige Roshin in Apeldoorn uit eerwraak.
19 uur geledenKEULEN (ANP) - Bij een politieactie van Nederland en Duitsland zijn zeker 23 mensen gearresteerd omdat ze betrokken zouden zijn bij een geweldsgolf in Duitsland. Na een drugsconflict in Duitsland zou een gedupeerde bende Nederlandse criminelen hebben ingehuurd om wraak te nemen op zijn rivalen. Dat leidde tot een reeks aanvallen met explosieven en enkele ernstige ontvoeringen, meldt de Europese politiedienst Europol.
20 uur geleden