
Rapport: grens van 500.000 laadpunten in Nederland gepasseerd
DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft de grens van 500.000 laadpunten voor elektrische auto's gepasseerd. Dat stelt de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) in een voortgangsrapportage die aan de Tweede Kamer is aangeboden. "We liggen goed op koers. Nederland behoort tot de koplopers van Europa als het gaat om laadinfrastructuur. Maar er zijn ook uitdagingen", zegt NAL-voorzitter Gerben-Jan Gerbrandy in het rapport.
Volgens de NAL waren er per eind april 518.000 laadpunten in Nederland. Het gaat om private punten, (semi-) publieke punten bij onder meer kantoren, op bedrijventerreinen en bij supermarkten en snellaadpunten langs bijvoorbeeld snelwegen. Het overgrote deel (384.200) zijn private punten aan huis, aldus de NAL dat naar eigen zeggen "als opgave heeft om voldoende laadinfrastructuur te realiseren zodat een snelle transitie naar elektrisch vervoer mogelijk wordt gemaakt".
Maar er zijn dus nog wel uitdagingen. "De groei van elektrisch vervoer neemt elk jaar toe. Met name bij de uitrol van snelladers en laadmogelijkheden voor zwaar vervoer is voldoende capaciteit een zorg. Er wordt landelijk en regionaal door overheden en netbeheerders veel gedaan om de capaciteit slimmer te benutten en uit te breiden. Die belangen voor mobiliteit zouden steviger verankerd moeten worden in de besluitvorming", stelt Gerbrandy.
Versnelling plaatsingstempo
De organisatie wijst op knelpunten zoals de noodzaak van een versnelling van het plaatsingstempo. Maar ook de netcongestie, ofwel krapte rond vraag en aanbod op het stroomnetwerk, is een knelpunt voor het realiseren van een landelijk dekkend netwerk van laadpunten in 2025, aldus de NAL.
De NAL wijst verder ook op de kosten, want elektrisch rijden is door de energiecrisis economisch gezien minder aantrekkelijk geworden dan het rijden in een brandstofauto. De organisatie stelt dat elektrisch rijden financieel aantrekkelijker moet zijn dan rijden op benzine of diesel en vraagt het kabinet hier maatregelen voor te nemen.
Twee tot drie keer duurder
"Door de energiecrisis is het laden van een auto soms wel twee tot driemaal duurder geworden. Het wegvallen van fiscale stimulering na 2025 en de hogere motorrijtuigenbelasting vanwege het hogere gewicht van elektrische auto’s zullen dat effect verder verergeren. Zonder maatregelen die de elektrische auto in verhouding tot de fossiele brandstofmotor financieel aantrekkelijker maken, kunnen de klimaatdoelen van het kabinet ten aanzien van mobiliteit ernstig in gevaar komen", zegt Gerbrandy.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil de financieringsinstellingen Invest-NL en Invest International onder één dak brengen. De samenvoeging, waar al op werd voorgesorteerd in het regeerprogramma, moet een organisatie opleveren met meer schaalgrootte en slagvaardigheid. Dat schrijven de ministers Eelco Heinen (Financiën, VVD), Vincent Karremans (Economische Zaken, VVD) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) en staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) aan de Tweede Kamer.
36 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Schiphol waarschuwt dat de aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel komende woensdag tot "onaanvaardbare risico's" leidt. Volgens een advocaat van Schiphol heeft de luchthaven de plannen van de vakbonden geanalyseerd. Daaruit is onder meer naar voren gekomen dat de parkeerplekken voor vliegtuigen aan de gates kunnen vollopen.
1 uur geledenWENEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC+ gaat zaterdag waarschijnlijk besluiten de olieproductie in augustus opnieuw te verhogen, met 411.000 vaten per dag. Dat meldden bronnen bij de OPEC+ aan persbureau Reuters. Die onlinevergadering zou eigenlijk op zondag plaatsvinden, maar zou zijn vervroegd naar zaterdag.
1 uur geledenBOEDAPEST (ANP/RTR) - De scheepvaart op de Donau heeft last van een lage waterstand door de grote hitte in onder meer Hongarije deze week. Daardoor kunnen binnenvaartschepen minder lading vervoeren. Het Hongaarse bureau voor watermanagement noemt het opmerkelijk dat de Donau nu al een lage waterstand heeft. Normaal komt dat het vaakst voor in augustus.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vakbonden FNV en CNV vinden dat de rechter niet ook de tweede door hen aangekondigde staking van KLM-grondpersoneel kan verbieden. Advocaten van de bonden hebben de rechter in Amsterdam vrijdag uitgelegd dat er voor de nieuwe stakingsaanzegging overleg over de veiligheid heeft plaatsgevonden met KLM en ook speciale veiligheidsmaatregelen zijn genomen.
2 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Nederlandse zeevissers hebben vorig jaar onder de streep winst behaald, maar het is niet genoeg om de vlootvernieuwing te bekostigen die hard nodig is. Dat stelt Wageningen University Research (WUR), dat jaarlijks cijfers over de visserijsector presenteert.
2 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Nederlandse zeevissers hebben vorig jaar onder de streep winst behaald, maar het is niet genoeg om de vlootvernieuwing te bekostigen die hard nodig is. Dat stelt Wageningen University Research (WUR), dat jaarlijks cijfers over de visserijsector presenteert.
2 uur geleden