Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: gemeenten weten te weinig over zorgwekkende stoffen

Rapport: gemeenten weten te weinig over zorgwekkende stoffen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en omgevingsdiensten hebben te weinig kennis en gegevens over "zeer zorgwekkende stoffen". En dat terwijl ze wel verantwoordelijk zijn voor de vergunningverlening aan bedrijven die met zulke stoffen werken. Tot die conclusie komen de gemeenten, provincies en omgevingsdiensten zelf in een rapport. Ze stellen dat op diverse fronten "een stevige verbeterslag" nodig is.

Zo bestaat behoefte aan meer technische kennis. Soms ontbreekt zelfs de basiskennis op lokaal niveau. Ook stellen de opstellers van het rapport dat behoefte is aan "breder, meer integraal beleid". De zorgwekkende stoffen waar het over gaat, komen op allerlei verschillende manieren in het milieu terecht. Controles zijn nu vooral gericht op de zware industrie, maar niet op kleinere bedrijven die met de stoffen werken. "Mogelijk wordt de problematiek daarmee niet volledig overzien en zorgen vele kleintjes ook voor een grote emissie", klinkt het.

Zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) zijn stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen en het milieu. "Bijvoorbeeld omdat ze de voortplanting kunnen belemmeren, kankerverwekkend zijn of omdat ze zich in de voedselketen ophopen", aldus het rapport. Op de lijst van deze stoffen staan er nu 1500. Een goed overzicht van waar die allemaal worden gebruikt, ontbreekt. "Stoffen worden geproduceerd, verwerkt, gebruikt en hergebruikt. De huidige gebruiker/verwerker weet vaak niet of er ZZS zijn toegevoegd aan de materialen waarmee wordt gewerkt."

ZZS-pact

Niet alleen de gezondheid en het milieu, maar ook de woningbouw en de economie kunnen schade ondervinden door deze onduidelijkheden. Door vervuiling van de grond met chemicaliën die onder de noemer PFAS vallen kwamen in 2019 bijvoorbeeld veel bouwprojecten in de knel.

Om de problematiek beter aan te pakken, pleiten de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en andere betrokken organisaties voor een "ZZS-pact". Daarin moeten het Rijk, de decentrale overheden en bedrijfsleven en het bedrijfsleven samenwerken om greep te krijgen op de potentieel gevaarlijke stoffen.

Meer uit Binnenland

Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

43 minuten geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

1 uur geleden
Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

3 uur geleden
Groninger opgepakt om maken 'bangalijst' en intimideren advocaat

GRONINGEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto's van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele berichten bij. Ook zou hij hebben geprobeerd een advocaat die slachtoffers bijstond onder druk te zetten, zodat zij haar werk zou stoppen.

3 uur geleden
Burgemeester Bruls over intocht Vierdaagse: uitstekende sfeer

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is erg tevreden met het verloop van de laatste dag van de Vierdaagse. Hij spreekt van een vlekkeloze intocht. "De sfeer is uitstekend", zegt Bruls, terwijl hij wandelaars aanmoedigt tijdens hun laatste meters over de Via Gladiola.

3 uur geleden
KLM noemt storing zo goed als opgelost, vreest meer annuleringen

AMSTERDAM (ANP) - Bij KLM is de computerstoring zo goed als opgelost, waardoor het verkeer van en naar Schiphol wordt hervat. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij, nadat door de storing veel vluchten waren vertraagd en geannuleerd. Maar de dienstregeling is dusdanig verstoord dat KLM waarschuwt voor meer mogelijke annuleringen dit weekend.

3 uur geleden
Waterschap Limburg telt honderden verboden sleuven op boerenland

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren hebben massaal sleuven gegraven om het regenwater op hun land af te voeren naar naastgelegen beken. Het is verboden zulke afwateringskanalen aan te leggen, maar volgens het Waterschap Limburg zijn er na de vele regenval van de afgelopen maanden vele honderden gegraven. "We komen dit normaal ook wel tegen, maar niet in deze omvang", aldus een woordvoerster.

3 uur geleden