Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen

Rapport: fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen

AMSTERDAM (ANP) - Het verbouwen van bestaande panden kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan het oplossen van het woningtekort in Nederland. Tot eind 2030 moet het met de huidige regelgeving mogelijk zijn om zo 100.000 tot 120.000 extra woningen te realiseren, schat het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een onderzoek. Dat potentieel kan nog met circa een kwart worden vergroot door verbouwingen te stimuleren met gerichte subsidies en regels die nu in de weg zitten aan te passen.

Het EIB noemt drie manieren waarop bestaande gebouwen gebruikt kunnen worden voor nieuwe woningen: splitsen, optoppen en transformeren. Bij het splitsen van woningen wordt een grote woning in kleinere woningen opgedeeld. Optoppen betekent het toevoegen van extra verdiepingen op bestaande gebouwen. Met transformeren bedoelen de onderzoekers dat voormalige kantoren, scholen en andere panden worden omgevormd tot woningen. In alle drie de categorieƫn is er volgens de studie nog veel onbenut potentieel. Optoppen gebeurt bijvoorbeeld nog nauwelijks, terwijl daar wel volop mogelijkheden voor zijn.

Opdrachtgever voor het onderzoek was Natuur & Milieu. De milieuorganisatie is positief over het verbouwen van bestaande panden, omdat dit niet alleen extra woonruimte oplevert, maar ook relatief duurzaam is. Zo is geen extra grond nodig en ligt het materiaalgebruik veel lager dan bij nieuwbouw. De CO2-uitstoot die samenhangt met de productie van materialen, ligt volgens het rapport 50 tot 85 procent lager bij het verbouwen van panden dan bij nieuwbouw.

Subsidies

Volgens directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu heeft de overheid nog te weinig aandacht voor de voordelen van dit soort verbouwingen en ligt de focus nog "te eenzijdig" op nieuwbouw. "Met slim beleid kunnen er op korte termijn heel wat woningzoekenden blij worden gemaakt", concludeert zij.

De overheid wil dat er tot en met 2030 ruim 900.000 woningen bijkomen. Nieuwbouw vormt daarvan de hoofdmoot. Volgens CBS-cijfers werden vorig jaar ruim 73.000 nieuwe woningen gebouwd. Door onder meer transformatie en splitsing kwamen er bijna 15.000 woningen bij. Dat kunnen er volgens het EIB en Natuur & Milieu een stuk meer worden als de overheid het aantrekkelijker maakt. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door subsidies die nu voor nieuwbouw bestaan ook open te stellen voor het ombouwen of uitbouwen van bestaande panden. Of door regels die het splitsen van woningen ontmoedigen voor bepaalde wijken te versoepelen.

Meer uit Binnenland

OM roept verdachten moord Peter R. de Vries op: verklaar alsnog

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie roept verdachten in het hoger beroep in de moordzaak van Peter R. de Vries op om alsnog verklaringen af te leggen. Tijdens het proces bij de rechtbank hebben veel verdachten gebruikgemaakt van hun zwijgrecht. "Dat mag, maar hoeft niet, er is geen plicht om te zwijgen", zei de aanklager woensdag bij de start van het hoger beroep. Ze wees erop dat nog veel vragen onbeantwoord zijn. "Waarom is Peter R. de Vries vermoord, wie gaf de opdracht en wie waren er nog meer bij betrokken?"

15 minuten geleden
Hof: te veel kinderen niet naar school om overtuiging ouders

AMSTERDAM (ANP) - Steeds meer kinderen hoeven niet naar school te gaan om de overtuigingen van hun ouders. Die hebben een vrijstelling van de leerplicht gekregen, en het gerechtshof in Amsterdam maakt zich daar zorgen over. De rechters zeggen dat het niet duidelijk is of de kinderen thuis goed onderwijs krijgen. Ze roepen daarom op strenger te controleren op de leerplicht.

24 minuten geleden
Eerste asielzoekers in nachtnoodopvang Ugchelen

APELDOORN (ANP) - De nachtnoodopvang voor asielzoekers in Ugchelen is in de nacht van dinsdag op woensdag voor het eerst gebruikt. Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn, waaronder Ugchelen valt, heeft berichtgeving hierover van Omroep Gelderland bevestigd. Tegen de opvang was weerstand. Bij de locatie vond twee weken terug een explosie plaats.

3 uur geleden
Kwart gemeenten scheidt afval pas later

DEN HAAG (ANP) - Bij een kwart van de gemeenten scheiden inwoners niet zelf hun afval, maar gebeurt dat pas na de inzameling. Dat meldt het CBS, dat daarover voor het eerst cijfers verzamelde. Plastic flessen, metaalverpakkingen en drankkartons kunnen worden hergebruikt, onder meer als kunststof en biogranulaat.

4 uur geleden
Adviseur kabinet pleit voor snelle erkenning Palestijnse staat

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet zijn beleid ten aanzien van het Palestijns-Israƫlische conflict volledig omgooien, vindt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). In een nieuw rapport worden kabinet en parlement aangeraden snel over te gaan tot erkenning van de Palestijnse staat.

9 uur geleden
Explosie bij advocatenkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een advocatenkantoor aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag is een explosie geweest, meldt de politie. Na de ontploffing ontstond voor korte tijd een brand. Niemand raakte gewond, wel is er schade aan het pand. Hoe groot die schade is, kon een politiewoordvoerder niet zeggen. Ook is het onbekend of er mensen in het kantoor aanwezig waren tijdens de ontploffing.

12 uur geleden
Bij ruim de helft van explosies geen link met criminaliteit

DEN HAAG (ANP) - Het idee dat bij de meeste aanslagen met explosieven sprake is van een conflict in het criminele milieu, is volgens de politie inmiddels achterhaald. Jos van der Stap, programmamanager High Impact Crime bij de politie, meldt dat naar schatting bij ruim de helft van de explosies geen link is met criminaliteit maar met ruzies.

16 uur geleden