Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen

Rapport: fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen

AMSTERDAM (ANP) - Het verbouwen van bestaande panden kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan het oplossen van het woningtekort in Nederland. Tot eind 2030 moet het met de huidige regelgeving mogelijk zijn om zo 100.000 tot 120.000 extra woningen te realiseren, schat het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een onderzoek. Dat potentieel kan nog met circa een kwart worden vergroot door verbouwingen te stimuleren met gerichte subsidies en regels die nu in de weg zitten aan te passen.

Het EIB noemt drie manieren waarop bestaande gebouwen gebruikt kunnen worden voor nieuwe woningen: splitsen, optoppen en transformeren. Bij het splitsen van woningen wordt een grote woning in kleinere woningen opgedeeld. Optoppen betekent het toevoegen van extra verdiepingen op bestaande gebouwen. Met transformeren bedoelen de onderzoekers dat voormalige kantoren, scholen en andere panden worden omgevormd tot woningen. In alle drie de categorieën is er volgens de studie nog veel onbenut potentieel. Optoppen gebeurt bijvoorbeeld nog nauwelijks, terwijl daar wel volop mogelijkheden voor zijn.

Opdrachtgever voor het onderzoek was Natuur & Milieu. De milieuorganisatie is positief over het verbouwen van bestaande panden, omdat dit niet alleen extra woonruimte oplevert, maar ook relatief duurzaam is. Zo is geen extra grond nodig en ligt het materiaalgebruik veel lager dan bij nieuwbouw. De CO2-uitstoot die samenhangt met de productie van materialen, ligt volgens het rapport 50 tot 85 procent lager bij het verbouwen van panden dan bij nieuwbouw.

Subsidies

Volgens directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu heeft de overheid nog te weinig aandacht voor de voordelen van dit soort verbouwingen en ligt de focus nog "te eenzijdig" op nieuwbouw. "Met slim beleid kunnen er op korte termijn heel wat woningzoekenden blij worden gemaakt", concludeert zij.

De overheid wil dat er tot en met 2030 ruim 900.000 woningen bijkomen. Nieuwbouw vormt daarvan de hoofdmoot. Volgens CBS-cijfers werden vorig jaar ruim 73.000 nieuwe woningen gebouwd. Door onder meer transformatie en splitsing kwamen er bijna 15.000 woningen bij. Dat kunnen er volgens het EIB en Natuur & Milieu een stuk meer worden als de overheid het aantrekkelijker maakt. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door subsidies die nu voor nieuwbouw bestaan ook open te stellen voor het ombouwen of uitbouwen van bestaande panden. Of door regels die het splitsen van woningen ontmoedigen voor bepaalde wijken te versoepelen.

Meer uit Binnenland

Twee weken geen treinen tussen Rotterdam en Den Haag

UTRECHT (ANP) - Reizigers kunnen tussen 13 en 25 juli geen gebruik maken van de trein op het traject tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. In die periode voert ProRail werkzaamheden uit aan het spoor, meldt de NS. De extra reistijd tussen Rotterdam en Den Haag is naar schatting een half uur. Reizigers wordt geadviseerd om niet tijdens de spits met het vervangend vervoer te reizen.

1 uur geleden
Provincie Utrecht: natuurlijk gedrag van wolf die hond aanviel

UTRECHT (ANP) - De wolf die afgelopen zaterdag op een landgoed in Leusden een aangelijnd hondje aanviel, heeft volgens experts natuurlijk gedrag vertoond. De provincie Utrecht zegt dat er geen sprake is van een zogeheten probleemwolf. De provincie gaat ervan uit dat het hondje is aangevallen door één van de ouders van wolvenwelpen.

1 uur geleden
Schoonmakers bij Utrecht CS werden onwel door onbekende drank

UTRECHT (ANP) - De twee schoonmakers die dinsdagochtend vroeg direct na hun werk onwel werden op een opstelterrein bij Utrecht Centraal, hadden na hun dienst een onbekende drank gedronken. Dat concludeert de politie vrijdag na onderzoek. Het is niet duidelijk hoe ze aan die drank waren gekomen, "of ze die bij zich hadden of ergens hebben gevonden", aldus een woordvoerder.

1 uur geleden
Militair met wapen opgepakt in winkelcentrum Nijmegen

NIJMEGEN (ANP) - Een militair is vrijdag aangehouden in winkelcentrum Hatert in Nijmegen omdat hij een wapen bij zich had, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Gelderland. De actief dienende militair liep daar ook rond in zijn uniform.

1 uur geleden
Arubaanse stichting noemt huwelijk zelfde geslacht 'grote stap'

DEN HAAG (ANP) - Dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht per direct is toegestaan op Aruba en Curaçao is "een grote stap, het begin voor gelijkheid", aldus Egmar Irausquin, secretaris van stichting Fundacion Orguyo Aruba, na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad. Tot op heden was dit niet toegestaan in de twee landen.

3 uur geleden
Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

DEN HAAG (ANP) - Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat het liet doen onder leraren en schoolleiders van bijna zeshonderd scholen voor voortgezet onderwijs.

3 uur geleden
Halsema: geen verbod op dragen vlag Israël bij Pride Walk

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema meldt dat er geen sprake is van een verbod op het dragen van de Israëlische vlag tijdens de door Stichting Queer Amsterdam georganiseerde Pride Walk op 20 juli. "De Pride Walk is een manifestatie die onder het demonstratierecht valt. Vrijheid van demonstreren geeft echter geen recht op het opleggen van censuur aan demonstranten. Een organisatie mag mensen die willen meelopen dus niet verbieden om zich te uiten. Het is onacceptabel dat mensen die een vlag willen meedragen, dat niet zouden mogen", aldus de burgemeester.

3 uur geleden