
Rapport: exportsteun groener, maar deel beloften Glasgow gebroken
DEN HAAG (ANP) - De afspraken die op de klimaattop in Glasgow werden gemaakt over het vergroenen van exportsteun, leveren hun eerste resultaten op, aldus de organisatie Oil Change International (OCI). Zo'n 5,7 miljard dollar per jaar is inmiddels verschoven van fossiele brandstofprojecten naar duurzame energieprojecten, becijfert de organisatie in een rapport. Volgens OCI is er wel nog veel ruimte voor verdere verduurzaming, want slechts acht ondertekenaars hebben zich volledig aan hun beloften gehouden. Nederland hoort daar niet bij.
Veel ontwikkelde landen helpen hun eigen bedrijven die in het buitenland actief zijn met speciale verzekeringen om risico's af te dekken. Op de top in Glasgow spraken tientallen landen eind 2021 af om dit soort steun niet meer te geven aan fossiele brandstofprojecten, zoals olie- en gaswinning. De deal was om daar binnen een jaar mee te stoppen. Nederland wilde in eerste instantie niet meedoen. Nadat daar veel kritiek op was gekomen, heeft het kabinet besloten de verklaring toch te ondertekenen.
Nederland houdt zich echter niet helemaal aan de afspraken. Het kabinet heeft weliswaar eind vorig jaar nieuw beleid ingevoerd, maar ook een overgangsjaar ingelast. Bovendien zijn diverse uitzonderingen mogelijk. Daar is mede toe besloten vanwege de Russische inval in Oekraïne en alle gevolgen die deze oorlog heeft voor de energievoorziening.
Uitzonderingen
Als een project in het buitenland belangrijk is voor de "leveringszekerheid" van olie en gas aan Europa, blijft het bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een zogeheten exportkredietverzekering (ekv). Het kabinet heeft telkens benadrukt dat dit soort uitzonderingen "tijdelijk en beperkt" zijn.
OCI heeft het beleid onderzocht van zestien landen die noemenswaardige steun verlenen en destijds beloofden daarmee te stoppen. Het meest positief is de organisatie over Canada, Frankrijk, Finland, Zweden, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland. Die landen hebben, net als de Europese Investeringsbank (EIB), hun beleid in lijn gebracht met de verklaring.
"Grote mazen"
Vier landen hebben wel nieuw beleid, maar hielden zich niet aan de deadline van eind 2022 of hebben volgens de beoordeling van OCI "grote mazen" in hun regels gelaten. Naast Nederland zijn dat België, Zwitserland en Spanje. Tot slot hebben Duitsland, Italië, Portugal en de Verenigde Staten nog altijd geen nieuw beleid gepubliceerd. "De VS heeft naar verluid nieuw beleid aangenomen, maar weigert het te publiceren", vult OCI aan. In de andere drie landen wordt nog steeds gediscussieerd over de precieze invulling.
Milieudefensie noemt het Nederlandse beleid "een gatenkaas". De organisatie vindt dat het rapport laat zien dat Nederland "geen klimaatleider is" en de belangen van grote vervuilende bedrijven "boven een leefbare planeet" stelt.
Meer uit Financieel
BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowakije wil uiterlijk dinsdag een akkoord met de Europese Unie bereiken over het stopzetten van gasleveringen uit Rusland en een nieuw sanctiepakket. Dat heeft premier Robert Fico zaterdag gezegd. Slowakije importeert nog Russisch gas, maar daar wil de Europese Commissie graag van af.
2 uur geledenMOUNTAIN VIEW (ANP) - Google heeft een deal ter waarde van 2,4 miljard dollar (omgerekend ruim 2 miljard euro) gesloten met AI-startup Windsurf. Dat hebben ingewijden gemeld aan persbureau Bloomberg. Het techconcern neemt onder andere de topman en medeoprichter van Windsurf over om hen te laten werken binnen de eigen AI-tak. Ook ontvangt Google de licentierechten van het bedrijf.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal boekingen voor zomervakanties blijft dit jaar achter bij vorig jaar, wat te maken heeft met hogere prijzen en onrust in de wereld. Dat stelt directeur Frank Radstake van reisbrancheorganisatie ANVR op basis van wat hij hoort van reisorganisaties. Nederlanders hebben hun vakanties voor deze zomer bovendien pas relatief laat geboekt.
5 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen het weekend ingegaan. Beleggers op Wall Street verwerkten het nieuws dat president Donald Trump vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent wil invoeren op een deel van de producten uit Canada. Daardoor werden de handelszorgen weer aangewakkerd. Verder was jeansmerk Levi Strauss een flinke winnaar na goed ontvangen kwartaalcijfers.
15 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het bedrijf van Tesla-topman Elon Musk voor kunstmatige intelligentie, xAI, mikt bij een volgende financieringsronde op een waarde van wel 200 miljard dollar. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. Daarmee zou xAI tien keer meer waard zijn dan begin volgend jaar.
15 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Het grote internationale mijnbouwconcern Rio Tinto wil meer investeren in koperproductie in de Verenigde Staten nu president Donald Trump importheffingen van 50 procent op buitenlands koper heeft aangekondigd die per 1 augustus moeten ingaan. Volgens topvrouw Katie Jackson van de koperdivisie van Rio Tinto is er een "sterke wens" bij het bedrijf voor meer investeringen in Amerikaanse koperproductie.
17 uur geledenLUDWIGSHAFEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse BASF, 's werelds grootste chemieconcern, verlaagt de winstverwachting voor dit jaar. Het bedrijf kampt met een zwakkere vraag naar chemicaliën door de economische onzekerheid vanwege de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Ook heeft BASF te maken met een zwakkere vraag naar chemicaliën in China.
18 uur geleden