Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: Europese banken blijven actief in belastingparadijzen

Rapport: Europese banken blijven actief in belastingparadijzen

PARIJS (ANP/AFP) - Europese banken hebben hun aanwezigheid in belastingparadijzen niet verminderd. Ook niet nadat verschillende dubieuze praktijken aan het licht kwamen die multinationals gebruiken om belastingen te ontwijken, zo blijkt uit een maandag gepubliceerde studie. Ook de Nederlandse banken Rabobank, ABN AMRO en ING zijn in de studie meegenomen. Rabobank vergrootte zijn winstaandeel in de belastingparadijzen, maar is daar minder afhankelijk van. Bij ABN AMRO en ING nam dit af.

Europa's grootste banken boeken elk jaar 20 miljard euro van hun winst in zeventien gebieden met bijzonder gunstige belastingregimes, aldus een rapport van het EU Tax Observatory. Dat komt neer op 14 procent van hun totale winst. Dat percentage is stabiel gebleven sinds 2014, na een golf van onthullingen zoals van Lux Leaks en de Panama Papers, die de praktijken blootlegden van bedrijven en vermogende particulieren om belasting te ontwijken.

"Ondanks het toenemende belang van deze kwesties in het publieke debat en in de politiek hebben Europese banken hun gebruik van belastingparadijzen niet significant verminderd", aldus het rapport. Het observatorium bekeek gegevens die 36 financiële instellingen over de periode 2014-2020 publiceerden. HSBC boekte meer dan 62 procent van zijn winst vóór belastingen in belastingparadijzen tussen 2018 en 2020 en voert daarmee de lijst aan, gevolgd door Monte dei Paschi uit Italië, dat bijna de helft van zijn winst in belastingparadijzen wegzette. De Britse bank Standard Chartered completeert de top 3.

Bij Rabobank gaat het om 4,5 procent van de winstbijdrage die in de periode 2018-2020 in belastingparadijzen is geboekt. Dat was in de twee jaar daarvoor nog 3,9 procent. Bij ABN AMRO ging het van 3 procent naar 0,8 procent. ING zette in de periode 2014-2016 nog dik 8 procent van zijn winst weg in belastinghavens. Dat was in de twee jaar daarna 4,3 procent.

In het rapport worden zeventien landen en gebieden genoemd als voorkeursbestemmingen, waaronder de Bahama's, de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden, Jersey en Guernsey, Gibraltar, Hongkong, Macau, Panama en de EU-lidstaten Malta en Luxemburg. De studie komt op het moment dat landen de laatste hand leggen aan een internationaal kader voor belastingen van multinationals, dat wordt gesteund door de G20 en de OESO. Het plan voorziet in een belastingminimum van 15 procent op de winsten van de grootste internationale ondernemingen, hoewel de financiële sector in het definitieve plan kan worden uitgesloten.

Meer uit Financieel

Iets minder winkels accepteren contant geld, meldt DNB

AMSTERDAM (ANP) - Mensen konden vorig jaar in iets minder Nederlandse winkels met contant geld betalen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn jaarlijkse onderzoek. Vooral in de grote steden en in apotheken en bioscopen komt dit steeds vaker voor.

15 minuten geleden
Minister VS verwacht spoedig nieuw handelsoverleg met China

GENÈVE (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent verwacht dat binnen enkele weken nieuwe handelsgesprekken met China zullen plaatsvinden. Dat zei hij in een interview met zakenzender CNBC. Afgelopen weekend spraken de Verenigde Staten en China in het Zwitserse Genève al een forse tijdelijke verlaging af van de wederzijdse importheffingen.

53 minuten geleden
Nieuwssite: sommige Tesla-werknemers willen vertrek Elon Musk

AUSTIN (ANP) - Enkele Tesla-medewerkers hebben officieel gevraagd of Elon Musk wil aftreden, waarbij ze bevestigden dat de autofabrikant kampt met een enorm vraagprobleem dat ze toeschrijven aan hun topman. Een medewerker zou om zijn verzet tegen Musk tevens zijn ontslagen. Dat meldde de Amerikaanse nieuwssite Electrek, waarover ook BNR berichtte.

1 uur geleden
Krant: Apple overweegt prijsverhoging voor nieuwe iPhones

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple overweegt de prijzen voor de nieuwe iPhone-modellen die later dit jaar uitkomen, te verhogen. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Het techconcern zal eventuele prijsverhogingen toeschrijven aan nieuwe functies van de smartphone. Hiermee wil het bedrijf voorkomen dat de hogere prijzen worden toegeschreven aan de Amerikaanse importheffingen op goederen uit China.

2 uur geleden
CNV dreigt met staking bij Tata Steel om reorganisatie

VELSEN (ANP) - CNV geeft Tata Steel tot 13 juni de kans om zijn onlangs aangekondigde reorganisatie te wijzigen. Als het bedrijf achter het hoogovencomplex bij IJmuiden dit niet doet, gaan vakbondsleden actievoeren, waarschijnlijk met een staking.

2 uur geleden
Maersk: tariefverlagingen VS-China 'stap in goede richting'

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De sterke verlaging van de wederzijdse importheffingen door de Verenigde Staten en China voor een periode van negentig dagen is een "stap in de goede richting" bij het verminderen van de handelsspanningen tussen de twee economische grootmachten. Dat zegt de grote Deense containervervoerder A.P. Møller-Maersk in een reactie op de overeenkomst die werd gesloten in het Zwitserse Genève.

2 uur geleden
Japanse media: automaker Nissan schrapt nog eens duizenden banen

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse autofabrikant Nissan gaat wereldwijd nog eens 11.000 banen schrappen, bovenop een forse banenreductie die eerder al was aangekondigd. Dat meldt de Japanse publieke omroep NHK maandag. De reorganisatie is onderdeel van een plan om het kwakkelende concern te herstructureren.

3 uur geleden