
Rapport: Europeanen hebben te veel bisfenol A in het lichaam
KOPENHAGEN (ANP/AFP/DPA) - De meeste Europeanen hebben nog steeds te veel van de potentieel schadelijke stof bisfenol A in het lichaam. Dat betekent volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) in een donderdag gepubliceerd rapport een mogelijk gezondheidsrisico voor miljoenen Europeanen.
Bisfenol A (BPA) is veelvuldig te vinden in plastic en metalen verpakkingsmateriaal van voedingsmiddelen en herbruikbare drinkflessen, waardoor de meeste mensen eraan worden blootgesteld. Zelfs in kleine doses kan de stof het immuunsysteem verzwakken, zegt het EEA. Ook kan BPA onvruchtbaarheid en allergische huidreacties veroorzaken.
Een onderzoeksinitiatief van de Europese Unie vond volgens het EEA sporen van de stof in de urine van 92 procent van onderzochte volwassen Europeanen uit 11 landen. In 71 tot 100 procent van de gevallen zou de gemeten waarde BPA de veiligheidsdrempels van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) overschrijden.
'Serieus nemen'
BPA zat een tijdlang in flesjes voor baby's verwerkt, tot de EU, de VS en andere landen tien jaar geleden het gebruik ervan weerden. Frankrijk is het enige land waar de stof volledig verboden is. In april heeft de EFSA de aanbevolen maximale dagelijkse inname van BPA voor consumenten drastisch verlaagd.
Het EEA noemt de gezondheidsrisico's van BPA veel breder dan gedacht werd. "We moeten de resultaten van dit onderzoek serieus nemen en meer actie ondernemen op EU-niveau om de blootstelling aan chemicaliën die een risico vormen voor de gezondheid van Europeanen te beperken", zegt directeur Leena Ylä-Mononen in een verklaring.
Meer uit Gezond
DEN BOSCH (ANP) - Zo'n 2 procent van de kinderen krijgt na vaccinatie tegen het rotavirus buikgriepachtige klachten, 4 procent krijgt koorts. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dinsdag de mogelijke bijwerkingen na vaccinatie, die sinds begin 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen. 14 procent van de ouders rapporteerde buikpijn bij hun kind na de vaccinatie.
8 minuten geledenBILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
4 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
6 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar geen inspecteurs in specifiek voor Koningsdag. Normaal gesproken gaan inspecteurs van de autoriteit tijdens de feestelijkheden de straat op om te controleren of voedselverkopers zich aan de hygiëneregels houden. Maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is er minder budget beschikbaar voor toezicht op voedselveiligheid, aldus de NVWA, waardoor "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een speciaal meldpunt heeft in de afgelopen maand 88 meldingen gekregen over bijwerkingen van een koperspiraaltje. Dat is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, maar zeker 47 vrouwen zijn toch zwanger geworden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat beheert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).
1 week geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een obesitaspil waar beleggers reikhalzend naar uitkeken. Volgens financieel persbureau Bloomberg is dit een fikse tegenvaller voor Pfizer als het gaat om zijn pogingen te concurreren met de populaire afslankprikken van branchegenoten Novo Nordisk en Eli Lilly.
1 week geleden