Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: Europeanen hebben te veel bisfenol A in het lichaam

Rapport: Europeanen hebben te veel bisfenol A in het lichaam

KOPENHAGEN (ANP/AFP/DPA) - De meeste Europeanen hebben nog steeds te veel van de potentieel schadelijke stof bisfenol A in het lichaam. Dat betekent volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) in een donderdag gepubliceerd rapport een mogelijk gezondheidsrisico voor miljoenen Europeanen.

Bisfenol A (BPA) is veelvuldig te vinden in plastic en metalen verpakkingsmateriaal van voedingsmiddelen en herbruikbare drinkflessen, waardoor de meeste mensen eraan worden blootgesteld. Zelfs in kleine doses kan de stof het immuunsysteem verzwakken, zegt het EEA. Ook kan BPA onvruchtbaarheid en allergische huidreacties veroorzaken.

Een onderzoeksinitiatief van de Europese Unie vond volgens het EEA sporen van de stof in de urine van 92 procent van onderzochte volwassen Europeanen uit 11 landen. In 71 tot 100 procent van de gevallen zou de gemeten waarde BPA de veiligheidsdrempels van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) overschrijden.

'Serieus nemen'

BPA zat een tijdlang in flesjes voor baby's verwerkt, tot de EU, de VS en andere landen tien jaar geleden het gebruik ervan weerden. Frankrijk is het enige land waar de stof volledig verboden is. In april heeft de EFSA de aanbevolen maximale dagelijkse inname van BPA voor consumenten drastisch verlaagd.

Het EEA noemt de gezondheidsrisico's van BPA veel breder dan gedacht werd. "We moeten de resultaten van dit onderzoek serieus nemen en meer actie ondernemen op EU-niveau om de blootstelling aan chemicaliën die een risico vormen voor de gezondheid van Europeanen te beperken", zegt directeur Leena Ylä-Mononen in een verklaring.

Meer uit Gezond

Waarschuwing om giftige stof: 'Eet geen vis uit Twentekanaal'

HENGELO (ANP) - Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo adviseren mensen om voorlopig geen vis te eten uit het Twentekanaal. De reden is dat een verhoogde concentratie van een giftige stof is gemeten tussen de sluizen Delden en Hengelo. Omdat die schadelijke stof relatief makkelijk in vissen terecht kan komen, is het beter als vissen uit het kanaal uit voorzorg uit het dieet worden geschrapt, aldus Rijkswaterstaat en de gemeente.

2 dagen geleden
Novo dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Farmaceut Novo Nordisk dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven. Volgens de Brand Finance 2024 landenranglijst, steeg de merkwaarde van de speelgoedfabrikant het afgelopen jaar met slechts 3 procent tot ongeveer 8 miljard dollar, terwijl die van Novo Nordisk met 59 procent groeide tot 5,1 miljard.

2 dagen geleden
Nieuwe medicijnen komen minder snel bij patiënt terecht

DEN HAAG (ANP) - Het duurt steeds langer voordat patiënten nieuwe medicijnen kunnen gebruiken nadat die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Volgens een jaarlijks overzicht van het gespecialiseerde bedrijf IQVIA is de gemiddelde 'wachttijd' in Nederland vorig jaar opgelopen van 328 dagen naar 404 dagen. Nederland is daarmee nog wel sneller dan het Europees gemiddelde. Dat staat nu op 531 dagen, twee weken langer dan vorig jaar.

2 dagen geleden
Zorgmedewerkers snakken volgens peiling naar minder administratie

DEN HAAG (ANP) - De meeste werknemers in de zorg- en welzijnsector denken dat ze mensen beter kunnen helpen als ze minder administratie zouden hebben, maar het gaat eerder de andere kant op. Bijna driekwart (73 procent) van de werknemers die meededen aan een peiling van vakbond FNV zegt de afgelopen vijf jaar juist steeds meer tijd aan administratie kwijt te zijn. Bijna de helft van de ruim 6000 ondervraagden is zeker 25 procent van alle werktijd bezig met zaken als registratie, verslaglegging en het invullen van lijsten.

2 dagen geleden
AI verslaat radiologen in onderzoek naar opsporen prostaatkanker

NIJMEGEN (ANP) - Goed getrainde kunstmatige intelligentie (AI) spoort prostaatkanker iets vaker op dan radiologen en wijst vooral veel minder vaak ten onrechte een verdachte plek aan. Die conclusie trekt een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Radboudumc in Nijmegen na een uitgebreide studie.

2 dagen geleden
Oppositie valt nieuwe coalitiepartijen aan op zorgbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen zien weinig positiefs in de plannen op het gebied van zorg in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Het debat over de zorgbegroting van volgend jaar drijft regelmatig af naar de bezuinigingen op de zorg die de nieuwe coalitiepartijen hebben afgesproken. SP, GroenLinks-PvdA en D66 zijn niet te spreken over bezuinigingen op onder meer preventie, de ggz en gehandicapten- en ouderenzorg.

2 dagen geleden
Tiende rokers stopte na accijnsverhoging, aldus RIVM

BILTHOVEN (ANP) - Een tiende van de rokers is gestopt na de accijnsverhoging van 2023, constateert gezondheidsinstituut RIVM op basis van een eigen onderzoek onder 1653 mensen. Bij een latere meting, onder nog 1340 mensen, bleek dat nog eens 18 procent minder is gaan roken en dat 20 procent in ieder geval een stoppoging heeft ondernomen.

3 dagen geleden