
Rapport: drinkwatervoorziening 7 miljoen mensen onzeker
ROTTERDAM (ANP) - De kans is groot dat er in de toekomst door klimaatverandering vaker periodes zijn dat minder water door de Maas stroomt en dat kan een risico vormen voor de drinkwatervoorziening in Nederland en België. Dat meldt RIWA-Maas, belangenbehartiger van drinkwaterbedrijven in Nederland en België die jaarlijks 500 miljard liter water uit de Maas onttrekken, vrijdag. De Maas is de bron van het drinkwater voor ruim 7 miljoen mensen.
De belangenbehartiger heeft kennisinstituut Deltares onderzoek laten doen naar de verwachte toekomstige beschikbaarheid van Maaswater. Aanleiding voor het onderzoek vormt de lage waterafvoer van de Maas de afgelopen jaren en de zorg dat de impact van klimaatverandering een extra negatief effect zal hebben op de waterstanden van de rivier.
In vrijwel alle onderzochte klimaatscenario’s en voor alle onderzochte locaties aan de Maas kwamen voor de zomerperiode langere perioden van lage afvoeren uit het onderzoek. "De uitkomsten van dit onderzoek zijn zorgwekkend", zegt directeur van RIWA-Maas Maarten van der Ploeg. "We moeten meer en meer rekening gaan houden met het feit dat klimaatverandering een blijvende negatieve impact gaat hebben op zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van ons drinkwater."
Laagwater
Bij laagwater is de rivier extra kwetsbaar voor incidenten of (industriële) lozingen, omdat verontreinigingen minder worden verdund en ook nauwelijks worden afgevoerd, geeft RIWA-Maas aan. Dit kan er volgens de belangenbehartiger toe leiden dat drinkwaterbedrijven in de toekomst vaker een tijdelijke stop moeten zetten op de inname van Maaswater. "Bij een langdurige onderbreking van de waterinname kan de drinkwatervoorziening van zeven miljoen mensen in gevaar komen", aldus Van der Ploeg.
2050 lijkt volgens Van der Ploeg ver weg. "Maar we hebben de afgelopen zomers al een langdurig lagere waterafvoer gezien. Daarom is het rapport wat ons betreft ook voor andere partijen aanleiding om in actie te komen. We moeten in gesprek gaan met overheden, waterbeheerders, onderzoeksinstellingen en watergebruikers op nationaal en internationaal niveau om samen tot betere en hardere afspraken te komen over het beheer van de Maas en de zijrivieren. En om gezamenlijk maatregelen te nemen om de verontreiniging door bijvoorbeeld industriële lozingen terug te dringen."
Meer uit Binnenland
LEEUWARDEN (ANP) - De schipper van watertaxi Stormloper kan zich de aanvaring met de snelboot Tiger op de Waddenzee niet herinneren. Hij lijdt aan een vorm van geheugenverlies. Dit bleek dinsdag bij de start van de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee op 21 oktober 2022, die vier opvarenden het leven kostte.
4 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Amsterdam en Haarlem gaan nieuwe kunstgrassportvelden aanleggen die toekomstbestendig zijn. De velden worden zo gemaakt dat de bespelers minder last hebben van hitte. Onder de velden wordt regenwater opgeslagen dat in droge periodes kan worden gebruikt om bij warm weer de velden te koelen. Kunstgrasvelden kunnen in de zomer extreem warm worden, tot wel 70 graden, en regenbuien worden steeds intenser en langduriger.
18 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen op de basisschool leren het meest wanneer hun leerkracht langdurig in dienst is van de school. Als er veel verloop is, is dat juist fnuikend voor de kinderen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is de afgelopen jaren in rap tempo meer gaan investeren in klimaatvriendelijke technieken, van elektrische auto's tot zonnepanelen en van warmtepompen tot verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. In 2023 telden al deze investeringen volgens het CBS op tot bijna 41 miljard euro. Daarmee bedraagt de toename bijna 80 procent ten opzichte van 2019, exclusief inflatie.
3 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee families maken gebruik van hun spreekrecht tijdens de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee. De zaak tegen de twee schippers van de snelboot en de watertaxi begint dinsdag in de rechtbank in Leeuwarden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van dit jaar zijn in het havengebied van Antwerpen 166 vermoedelijke uithalers gearresteerd, een recordaantal. De helft van hen heeft de Nederlandse nationaliteit, zo maakte de Belgische politie maandag bekend.
7 uur geledenZWOLLE (ANP) - Burgemeester Peter Snijders van Zwolle vindt dat Geert Wilders een voorbeeld kan nemen aan zijn stad. De gemeenteraad stemde maandagavond in met de komst van een asielzoekerscentrum voor vierhonderd vluchtelingen in een nieuwbouwbuurt in Zwolle. PVV-leider Wilders had voorafgaand aan de vergadering tegenstanders van een azc opgeroepen om het "niet te accepteren" als de raad zo'n besluit zou nemen.
12 uur geleden