Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: China beïnvloedt Nederlands onderwijs en wetenschap

Rapport: China beïnvloedt Nederlands onderwijs en wetenschap

DEN HAAG (ANP) - Chinese beïnvloeding in het hoger onderwijs leidt tot de aantasting van academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting. Dat blijkt uit onderzoek dat kennisinstituut Clingendael heeft gedaan naar politieke beïnvloeding in het hoger onderwijs en de wetenschap. De invloed van China "is gefragmenteerd en lijkt beperkt", maar de gevolgen kunnen flink zijn, aldus de onderzoekers.

"De meeste onderzoekers, beleidsmedewerkers bij universiteiten, studenten, en medewerkers of directeuren van academische uitgeverijen die met of in China werken, zeggen aan een vorm van zelfcensuur te doen", concludeert het instituut. Ook blijft de kennis over China gebrekkig, omdat gevoelige onderwerpen niet worden onderzocht.

"Veel spelers in onderwijs en wetenschap kunnen en willen niet of nauwelijks om samenwerking met Chinese partners heen", stelt Clingendael. Tegelijkertijd wordt het steeds moeilijker om op een goede manier samen te werken met diezelfde partners. En dat probleem wordt alleen maar groter, vreest het instituut.

Gevolgen beperken

Om de gevolgen van de beïnvloeding te beperken, moet de Nederlandse academische sector juist zo veel mogelijk "diepgaande kennis" over China vergaren. Universiteiten en hogescholen moeten zich daarnaast bewust zijn van de politieke beïnvloeding.

Verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven zegt de adviezen te overwegen, hoewel Clingendael zegt "dat de Nederlandse overheid niet hard hoeft in te grijpen".

Meer uit Binnenland

LTO vertrouwt op werking blauwtongvaccin voor hoogseizoen

DEN HAAG (ANP) - Land- en Tuinbouworganisatie LTO haalt opgelucht adem nu het Spaanse vaccin tegen het blauwtongvirus is goedgekeurd door de landbouwminister. "De tijd begon te dringen", zegt Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO in een verklaring. Met deze ontwikkeling heeft ze "goede hoop" dat schapen en runderen voor het hoogtepunt van het knuttenseizoen beschermd zijn.

25 minuten geleden
Plofkraak op pinautomaat in Franeker

FRANEKER (ANP) - In het Friese Franeker is in de nacht van donderdag op vrijdag rond 03.40 uur een plofkraak gepleegd. Doelwit was een pinautomaat aan de Voorstraat, meldt een woordvoerder van de politie. Er is niemand gewond geraakt. Of er iets is buitgemaakt, is onbekend.

4 uur geleden
Drukte op wegen verwacht door begin meivakantie

DEN HAAG (ANP) - In heel het land gaat vrijdagmiddag de meivakantie van start voor scholen. De ANWB verwacht door het vakantieverkeer een extra drukke avondspits. Ook Schiphol en andere luchthavens maken zich met tienduizenden verwachte reizigers per dag op voor topdrukte.

6 uur geleden
Rutte overlegt met Erdogan over benoeming tot NAVO-baas

ISTANBUL (ANP) - Mark Rutte hoopt vrijdag van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te horen dat die geen bezwaren meer heeft tegen zijn benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO. Turkije is nu nog een van de vier landen die nog dwars ligt bij Ruttes benoeming tot baas van het militaire bondgenootschap.

6 uur geleden
Duizenden mensen ontvangen lintje van koning

DEN HAAG (ANP) - Enkele duizenden mensen in Nederland ontvangen vrijdag een lintje van koning Willem-Alexander. Ze hebben zich jaren ingezet als vrijwilliger, of ze hebben zich onderscheiden in hun carrière. De lintjesregen is elk jaar op de laatste werkdag voor Koningsdag.

6 uur geleden
Partijen in Kamer gaan achterban oproepen stil te zijn op 4 mei

DEN HAAG (ANP) - De politieke partijen in de Tweede Kamer gaan hun achterban oproepen de nationale dodenherdenking niet te gebruiken voor demonstraties of politieke statements. Zij roepen hun achterban op de twee minuten stilte te respecteren. Een motie van BBB is vrijdagochtend met een zeer ruime meerderheid in de Kamer aangenomen.

7 uur geleden
Adema keurt nieuw vaccin tegen blauwtongvirus goed

DEN HAAG (ANP) - Demissionair landbouwminister Piet Adema heeft een nieuw vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Dat schrijft hij vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Binnen een week komen de eerste miljoen doses op de Nederlandse markt, twee weken later nog eens een miljoen.

9 uur geleden