Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport Capitoolbestorming: geen openbare functies voor Trump

Rapport Capitoolbestorming: geen openbare functies voor Trump

WASHINGTON (ANP) - In het rapport over de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari van 2021 staat de aanbeveling dat oud-president Donald Trump nooit meer een openbare functie zou mogen bekleden. Hij is volgens de opstellers van het rapport verantwoordelijk voor de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw in Washington.

Het rapport is opgesteld door een parlementscommissie na een onderzoek van achttien maanden, interviews met meer dan duizend getuigen en de bestudering van meer dan één miljoen pagina's aan documenten. Het rapport is 845 pagina's lang.

Op de 689e pagina beginnen de aanbevelingen. Naast het weren van Trump uit openbare functies, wordt ook aanbevolen om het verkiezingsproces aan te passen, zodat het democratischer verloopt en mensen minder invloed kunnen uitoefenen. Zo moet het wettelijk onmogelijk worden voor de vicepresident om de verkiezingsuitslag niet te ratificeren. Trump eiste van zijn vicepresident Mike Pence dat hij dat zou doen, maar Pence volgde de wet en al zijn voorgangers door de uitslag wel officieel te maken.

Veiligheidsdiensten

De commissie wil ook dat de veiligheidsdiensten meer doen om anti-overheidsgroeperingen te ontmantelen. Het gaat dan om gewelddadige groepen, witte nationalisten en alle extremistische groeperingen.

Volgens de krant The Washington Post is de kans klein dat er iets met de aanbevelingen gebeurt, aangezien de Republikeinen nu de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden. Daarnaast wordt de commissie ontmanteld, omdat vier van de negen leden niet zijn herkozen. De kans dat Trump daadwerkelijk een verbod krijgt op publieke ambten lijkt hiermee uitgesloten, aangezien hij nog veel macht heeft binnen de Republikeinse Partij.

Meer uit Buitenland

Strijd tussen Israël en Hamas verhevigt in noorden en zuiden Gaza

CAIRO (ANP/RTR) - De strijd tussen Israëlische troepen en gewapende Palestijnse groeperingen is verder verhevigd. Er worden zware gevechten gemeld in zowel het noorden als het zuiden van de Gazastrook.

18 minuten geleden
Belgische prins Laurent wil zelf zijn geld verdienen in Turkije

BRUSSEL (ANP) - De Belgische prins Laurent wil minder optreden voor het Belgische koninklijk huis en zijn eigen geld verdienen met groene energie. Hij wil zich "beter kunnen ontplooien" dan hij nu als broer van koning Filip kan, zegt hij in een interview met de krant Het Laatste Nieuws.

58 minuten geleden
Macron houdt spoedoverleg over rellen Nieuw-Caledonië

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zal woensdag crisisoverleg voorzitten over de situatie in Nieuw-Caledonië. Hij annuleert daarvoor een geplande reis naar de regio Normandië.

1 uur geleden
Oekraïense president Zelensky annuleert bezoek aan Spanje

MADRID (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zijn bezoek aan Spanje en Portugal geannuleerd. Volgens Spaanse en Portugese media is het Russische offensief in het oosten van Oekraïne de reden van de afzegging, al wordt dat door de autoriteiten niet bevestigd.

1 uur geleden
Doden en honderden gewonden na rellen in Nieuw-Caledonië

NOUMÉA (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Het dodental door de rellen in het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is opgelopen naar drie. Ook raakten volgens de autoriteiten honderden mensen gewond.

2 uur geleden
Rellen Nieuw-Caledonië houden aan: dode en veel arrestaties

NOUMÉA (ANP/RTR/AFP) - In het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is een dode gevallen bij onrust over een omstreden hervorming. In de hoofdstad Nouméa klonken woensdag schoten en scholen bleven dicht.

3 uur geleden
Poetin prijst 'oprechte wens' China voor vrede in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft de "oprechte wens" van China om de crisis in Oekraïne te helpen oplossen geprezen. Dat deed hij in een interview met Chinese staatsmedia voorafgaand aan een tweedaags bezoek aan het land.

4 uur geleden