Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: bonus voor extra uren kan tekort kinderopvang verkleinen

Rapport: bonus voor extra uren kan tekort kinderopvang verkleinen

AMSTERDAM (ANP) - Als een op de vijf medewerkers van de kinderopvang 7 uur per week meer zou gaan werken, zou het personeelstekort in de sector volledig zijn opgelost. ING Research becijfert dat in een rapport over de kinderopvang. Een financiële bonus uitkeren aan pedagogisch medewerkers die meer uren gaan werken, is volgens de onderzoekers van de bank een "kansrijke" optie om de tekorten te verkleinen.

Gemiddeld werken medewerkers in de kinderopvang 26 uur per week. Uit een eerder onderzoek van de branche kwam naar voren dat bijna een kwart van de ondervraagden wel meer zou willen werken. En het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft laten zien dat een hoger inkomen vaak een belangrijke drijfveer voor vrouwen is om meer te gaan werken.

"Toch heeft tot nu toe slechts een beperkt deel van de kinderopvang een financiële beloning op extra werken gezet", constateert de bank. Daarnaast zouden de arbeidsvoorwaarden ook beter kunnen, zo maakt het rapport duidelijk. Medewerkers in de kinderopvang verdienen gemiddeld meer dan verzorgenden, die ook een opleiding op niveau mbo-3 hebben gedaan, maar minder dan onderwijsassistenten. "Het onderwijs kent daarnaast veel meer vakantiedagen dan de kinderopvang. Dit bemoeilijkt het werven van personeel", aldus ING Research.

Administratieve en huishoudelijke werk

Financiële prikkels kunnen ook aan de kant van ouders verschil maken. Zo opperen de onderzoekers om op woensdag en vrijdag met lagere tarieven te rekenen. Op die dagen is er minder vraag naar kinderopvang. "Wanneer meer basisscholen een lesrooster met vijf gelijke dagen invoeren kan dit effect nog worden versterkt", voegen ze eraan toe.

Verder zou een deel van het administratieve en huishoudelijke werk in de kinderopvang wellicht gedaan kunnen worden door lager geschoold personeel. Dat maakt voor de pedagogisch medewerkers het werk aantrekkelijker en het komt de kwaliteit van de opvang ten goede "doordat zij kinderen meer aandacht kunnen geven", klinkt het.

Meer uit Binnenland

Nederland mag niet eerder strengere asielregels invoeren

DEN HAAG (ANP) - Nadat het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met het zwaarbevochten Europese asielbeleid, worden de regels twee jaar later van kracht. Nederland mag onderdelen van de Europese afspraken niet eerder, maar ook niet later invoeren, zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een debat met de Tweede Kamer.

38 seconden geleden
FNV snoeihard over eindrapport arbeidsongeschiktheidsstelsel

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV is niet te spreken over het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdagmiddag werd gepresenteerd. De bond mist met name concrete aanbevelingen en zegt dat er niet goed is gekeken naar eerdere voorstellen die FNV over herziening van onderdelen van het stelsel heeft gedaan.

40 minuten geleden
Omtzigt ziet twee opties: gedogen of extraparlementair kabinet

DEN HAAG (ANP) - Voor NSC liggen er twee opties op tafel voor een nieuw kabinet. Dat is gedogen of een extraparlementair kabinet, zei partijleider Pieter Omtzigt na een gesprek met informateur Kim Putters. Op een zakenkabinet zit volgens Omtzigt niemand te wachten.

55 minuten geleden
Advies: arbeidsongeschiktheidsstelsel kan en moet veel simpeler

DEN HAAG (ANP) - Inkomensregelingen voor mensen die door een aandoening of beperking niet (meer) kunnen werken, moeten hoe dan ook veel simpeler worden. Er zijn verschillende varianten nodig, maar juist voor een groep voor wie het stelsel "onevenredig slecht uitpakt", de vroeggehandicapten, kan de commissie nog geen structurele oplossing aanbevelen. In totaal ontvingen vorig jaar ruim 790.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

58 minuten geleden
VN-rapporteur hekelt 'excessieve' aanpak klimaatactivisten

GENÈVE (ANP) - Een rapporteur van de Verenigde Naties is uiterst kritisch over de manier waarop Nederland en andere Europese landen milieuactivisten aanpakken. Speciaal Rapporteur Michel Forst noemt in een overzicht van "hardvochtige en buitenproportionele straffen" onder meer de veroordeling voor opruiing van Nederlandse klimaatactivisten die hadden opgeroepen tot het blokkeren van de A12. De inzet van waterkanonnen tijdens klimaatdemonstraties is volgens Forst ook "excessief".

1 uur geleden
Hof: AD mag met voorwaarde Peter R. de Vries-artikel publiceren

AMSTERDAM (ANP) - Het AD mag een artikel publiceren dat is gebaseerd op geluidsopnames die gemaakt zijn door wijlen Peter R. de Vries. Dat oordeelde het hof Amsterdam donderdag in een door Royce de Vries aangespannen kort geding tegen de krant. Het AD moet er echter wel voor zorgen dat bepaalde informatie niet naar personen herleidbaar is.

1 uur geleden
WTC Leeuwarden wordt weer wachtkamer voor Ter Apel

LEEUWARDEN (ANP) - Nieuwe asielzoekers die nog niet kunnen worden opgevangen in het aanmeldcentrum in Ter Apel, krijgen voorlopig onderdak in het WTC in Leeuwarden. Het gebouw is opnieuw beschikbaar als zogenoemde overlooplocatie.

2 uur geleden