Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rapport: bijna helft wereldbevolking is ondervoed of te zwaar

Rapport: bijna helft wereldbevolking is ondervoed of te zwaar

DEN HAAG (ANP/AFP) - Bijna de helft van de wereldbevolking is ondervoed of te zwaar. Volgens onderzoek gepubliceerd in het Global Nutrition Report (GNR) kampt 48 procent van alle mensen met gezondheidsproblemen door voeding.

Het GNR wordt sinds 2014 jaarlijks gepubliceerd en wordt ondersteund door meerdere landen en organisaties als de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Een deel van de mensen met deze problemen eet te weinig voedsel met voldoende voedingsstoffen en het andere deel eet te veel ongezond eten, zoals suikerhoudende producten of rood vlees. Te weinig eten en niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen kan leiden tot kinderen die veel te dun zijn of kinderen die niet voldoende groeien. Volgens het GNR zijn 150 miljoen kinderen ter wereld te klein door een gebrek aan voedingsstoffen, 45 miljoen kinderen zijn te dun en 40 miljoen kinderen hebben overgewicht.

Ongezond voedsel

Vooral in rijke landen komt overgewicht vaak voor, volgens het rapport. Daar wordt te veel ongezond voedsel gegeten. Dat heeft ertoe geleid dat 40 procent van de volwassen bevolking overgewicht heeft, dat zijn 2,2 miljard mensen.

Het GNR heeft dit jaar voor het eerst uitgebreid aandacht voor de eetgewoontes van mensen. Die gewoontes moeten vooral in rijkere landen flink veranderen, meldt het GNR. Mensen moeten daar minder suikerhoudende producten en ongezonde vleesproducten eten om overgewicht te voorkomen. In de landen waar mensen te weinig voedingsstoffen tot hun beschikking hebben, moet hulp komen zodat ook daar groente en fruit te eten zijn. Er is minimaal 4 miljard dollar (3,55 miljard euro) nodig om de minimale doelen in arme landen te halen, aldus het GNR.

Het aanpassen van het dieet kan ook de uitstoot van onder meer CO2 tegengaan, zeggen de onderzoekers. De voedselproductie is verantwoordelijk voor 35 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Minder vlees en zuivelproducten eten zou die uitstoot flink doen afnemen, meldt het GNR.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Sky: rapport over 'partygate' komt toch al binnen enkele dagen

LONDEN (ANP) - De presentatie van een officieel onderzoek naar overtredingen van coronaregels op feesten en bijeenkomsten met Brits overheidspersoneel loopt toch geen vertraging op, meldt Sky News dinsdag. Het rapport zal "binnen enkele dagen verschijnen". Eerder op de dag had de zender nog bericht dat een lopend politieonderzoek naar mogelijke misstanden spoedige publicatie van het rapport verhindert.

4 uur geleden
Kennedy Jr. verontschuldigt zich voor opmerkingen over Anne Frank

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse schrijver en milieuactivist Robert Kennedy Jr heeft zich dinsdag op Twitter verontschuldigd voor controversiële opmerkingen die hij onlangs maakte over Anne Frank. Kennedy, een zoon van oud-minister van Justitie Robert F. Kennedy ('RFK') en een neef van president John F. Kennedy ('JFK'), deed zijn uitlatingen tijdens een betoging tegen verplichte vaccinatie in Washington.

5 uur geleden
Ook na tweede ronde geen nieuwe president voor Italië

ROME (ANP/DPA) - De tweede stemronde voor de Italiaanse presidentsverkiezingen heeft ook geen winnaar opgeleverd. De afgevaardigden van de regeringspartijen stemden dinsdag, net als op maandag tijdens de eerste ronde, blanco.

8 uur geleden
Macron wil opheldering over Poetins intenties rond Oekraïne

BERLIJN (ANP/RTR/DPA) - De Franse president Emmanuel Macron wil vrijdagmorgen in een telefoongesprek met Vladimir Poetin opheldering vragen over de intenties van de Russische president met Oekraïne.

10 uur geleden
Nieuwe sancties tegen Rusland in voorbereiding

LONDEN/MOSKOU (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Westerse leiders hebben dinsdag overlegd over nieuwe sancties tegen Rusland als dat buurland Oekraïne binnenvalt. De Britse premier Boris Johnson zei na afloop dat de sancties "zwaarder dan ooit" zullen zijn. Een Amerikaanse regeringsvertegenwoordiger zei dat onder meer de export van hightech naar Rusland zal worden beperkt.

13 uur geleden
Studie: optelsom vaccinatie en infectie leidt tot superimmuniteit

PORTLAND (ANP) - Mensen die een keer besmet zijn geraakt met het coronavirus én ertegen zijn gevaccineerd, hebben volgens Amerikaanse onderzoekers een "extreem hoge" afweerreactie tegen het virus. De wetenschappers van de universiteit van Oregon melden dat de volgorde niet uitmaakt. Ze zagen hetzelfde effect bij mensen die eerst waren gevaccineerd en desondanks besmet raakten met het coronavirus, als bij mensen die eerst een infectie doormaakten en zich later lieten vaccineren.

14 uur geleden
Sky: rapport over 'partygate' Britse overheid komt later

LONDEN (ANP) - De presentatie van een officieel onderzoek naar overtredingen van coronaregels op feesten en bijeenkomsten met Brits overheidspersoneel loopt vertraging op. Dat komt doordat de politie nu ook een onderzoek heeft ingesteld naar mogelijke misstanden, bericht Sky News.

15 uur geleden