Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Randstad wil komende jaren 20.000 vluchtelingen aan werk helpen

Randstad wil komende jaren 20.000 vluchtelingen aan werk helpen

AMSTERDAM (ANP) - Uitzender Randstad wil de komende drie jaar wereldwijd 20.000 vluchtelingen aan werk helpen, waaronder ook in Nederland. Het is een van de toezeggingen die grote Nederlandse bedrijven hebben gedaan op een bijeenkomst van Tent Partnership for Refugees. Dat is een netwerk van zo’n 220 internationale bedrijven dat zich duurzaam wil inzetten voor de economische integratie van vluchtelingen.

Dit jaar is de aandacht vanuit bedrijven voor Tent Partnership for Refugees, dat in 2016 werd opgezet, fors gegroeid door de oorlog in Oekraïne. Dat zegt Hélène van Melle, de Europese directeur van de organisatie. "Maar we zijn er voor alle vluchtelingen, inclusief Oekraïners." Daarnaast is er in Nederland sprake van een personeelstekort in veel sectoren. "Er wordt nu vaker aan vluchtelingen gedacht, omdat bedrijven steeds meer inzien dat zij gemotiveerde, loyale werknemers en een bron van talent zijn", aldus Van Melle.

Ze kan nog geen voorbeelden noemen van Oekraïners die al aan het werk zijn. Daarvoor is het nog te vroeg omdat voor hen eerst de basisbehoeften moeten worden geregeld. Volgens Van Melle zijn er in Nederland momenteel vooral Oekraïense vrouwen met kinderen die straks graag willen werken.

Veel hooggeschoolde mensen

De vluchtelingen die de afgelopen jaren via haar organisatie aan werk zijn geholpen komen vooral uit Afghanistan, Syrië en Irak. In totaal zijn er sinds 2019 bijna vijfhonderd vluchtelingen aan een vaste baan geholpen in Nederland en hebben 13.000 mensen werk. Daar zitten ook veel hoogopgeleide mensen tussen, zegt Van Melle. Sectoren waarbinnen veel vluchtelingen worden aangenomen zijn de IT, de financiële sector en de techniek.

De deelnemende bedrijven in Nederland zeggen toe om de komende jaren wereldwijd bijna 22.000 vluchtelingen in dienst te nemen, op te leiden of te begeleiden naar werk. Vluchtelingen moeten volgens Tent Partnership for Refugees vaak wennen aan de manier van communiceren op de Nederlandse werkvloer. Zo zijn ze niet gewend om met feedback om te gaan en om vragen te stellen. Dit soort dingen kunnen in trainingen worden uitgelegd en geoefend.

Naast Randstad heeft ManpowerGroup toegezegd de komende jaren achthonderd vluchtelingen aan het werk te helpen in Nederland. Die uitzender richt zich vooral op vrouwen en de lhbti-gemeenschap. Zorgtechnologiebedrijf Philips gaat de komende paar jaar 75 vluchtelingen aannemen en ABN AMRO zestig. Ook onder meer ingenieurs- en adviesbureau Arcadis en zuivelcoöperatie FrieslandCampina hebben toezeggingen gedaan.

Meer uit Financieel

Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

10 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

12 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

13 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

14 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

15 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

16 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

17 uur geleden