Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Randstad wil komende jaren 20.000 vluchtelingen aan werk helpen

Randstad wil komende jaren 20.000 vluchtelingen aan werk helpen

AMSTERDAM (ANP) - Uitzender Randstad wil de komende drie jaar wereldwijd 20.000 vluchtelingen aan werk helpen, waaronder ook in Nederland. Het is een van de toezeggingen die grote Nederlandse bedrijven hebben gedaan op een bijeenkomst van Tent Partnership for Refugees. Dat is een netwerk van zo’n 220 internationale bedrijven dat zich duurzaam wil inzetten voor de economische integratie van vluchtelingen.

Dit jaar is de aandacht vanuit bedrijven voor Tent Partnership for Refugees, dat in 2016 werd opgezet, fors gegroeid door de oorlog in Oekraïne. Dat zegt Hélène van Melle, de Europese directeur van de organisatie. "Maar we zijn er voor alle vluchtelingen, inclusief Oekraïners." Daarnaast is er in Nederland sprake van een personeelstekort in veel sectoren. "Er wordt nu vaker aan vluchtelingen gedacht, omdat bedrijven steeds meer inzien dat zij gemotiveerde, loyale werknemers en een bron van talent zijn", aldus Van Melle.

Ze kan nog geen voorbeelden noemen van Oekraïners die al aan het werk zijn. Daarvoor is het nog te vroeg omdat voor hen eerst de basisbehoeften moeten worden geregeld. Volgens Van Melle zijn er in Nederland momenteel vooral Oekraïense vrouwen met kinderen die straks graag willen werken.

Veel hooggeschoolde mensen

De vluchtelingen die de afgelopen jaren via haar organisatie aan werk zijn geholpen komen vooral uit Afghanistan, Syrië en Irak. In totaal zijn er sinds 2019 bijna vijfhonderd vluchtelingen aan een vaste baan geholpen in Nederland en hebben 13.000 mensen werk. Daar zitten ook veel hoogopgeleide mensen tussen, zegt Van Melle. Sectoren waarbinnen veel vluchtelingen worden aangenomen zijn de IT, de financiële sector en de techniek.

De deelnemende bedrijven in Nederland zeggen toe om de komende jaren wereldwijd bijna 22.000 vluchtelingen in dienst te nemen, op te leiden of te begeleiden naar werk. Vluchtelingen moeten volgens Tent Partnership for Refugees vaak wennen aan de manier van communiceren op de Nederlandse werkvloer. Zo zijn ze niet gewend om met feedback om te gaan en om vragen te stellen. Dit soort dingen kunnen in trainingen worden uitgelegd en geoefend.

Naast Randstad heeft ManpowerGroup toegezegd de komende jaren achthonderd vluchtelingen aan het werk te helpen in Nederland. Die uitzender richt zich vooral op vrouwen en de lhbti-gemeenschap. Zorgtechnologiebedrijf Philips gaat de komende paar jaar 75 vluchtelingen aannemen en ABN AMRO zestig. Ook onder meer ingenieurs- en adviesbureau Arcadis en zuivelcoöperatie FrieslandCampina hebben toezeggingen gedaan.

Meer uit Financieel

Onderzoek: kwart bedrijfs- en overheidsgebouwen niet zuinig

BREDA (ANP) - Van alle bedrijfs- en overheidsgebouwen in Nederland is mogelijk een kwart niet energiezuinig. Slecht een klein deel van de gebouwen in Nederland heeft op dit moment een energielabel, maar onderzoekers van Taskforce Label A bedachten een methode om toch iets over het verbruik te kunnen zeggen. Zij schatten dat zo’n 115.000 van de circa 480.000 zogeheten utiliteitsgebouwen slechter scoren dan energielabel C, de ondergrens voor gebouwen die als energiezuinig gelden.

35 minuten geleden
Groente en fruit verrot op Britse akkers door personeelstekort

STONELEIGH (ANP/BLOOMBERG) - Op de Britse akkers staat voor miljoenen ponden aan groente en fruit weg te rotten. Dat komt onder meer doordat telers niet genoeg personeel kunnen werven, waardoor gewassen niet worden geoogst. De brexit bemoeilijkt bovendien het werven van personeel uit de Europese Unie.

1 uur geleden
Oliebedrijven onder druk op Wall Street na daling olieprijzen

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse olieproducenten stonden maandag onder druk op Wall Street. ExxonMobil, Chevron, Marathon Oil en Occidental Petroleum zakten tot meer dan 4 procent door een flinke daling van de olieprijzen die volgden op tegenvallende economische cijfers uit China. Beleggers vrezen daardoor dat China minder olie zal afnemen. Ook maakte het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco bij de publicatie van zijn resultaten bekend klaar te staan om de productie te verhogen indien het Saudische regime daar om vraagt.

2 uur geleden
ProRail en wegvervoerders verwachten meer drukte door laag water

UTRECHT (ANP) - ProRail maakt zich op voor een grotere vraag naar goederenvervoer per spoor door de lage waterstanden in belangrijke rivieren voor de binnenvaart. Brancheverenigingen van vervoersbedrijven verwachten tegelijkertijd een groter beroep op het wegtransport. Maar bij beide alternatieven zijn de mogelijkheden maar beperkt.

2 uur geleden
Saudische prins investeerde half miljard in Rusland rond invasie

MOSKOU (ANP/RTR) - Een Saudi-Arabisch investeringsfonds heeft stilletjes voor meer dan een half miljard dollar in drie Russische energiebedrijven gestoken. Kingdom Holding, dat eigendom is van prins Alwaleed Bin Talal, deed dat rond de Russische invasie van Oekraïne. Dat werd duidelijk uit officiële beursdocumenten die afgelopen weekeinde werden vrijgegeven.

3 uur geleden
KLM-piloten in het buitenland niet meer gratis naar het werk

AMSTERDAM (ANP) - Piloten van KLM die in het buitenland wonen, kunnen niet meer gratis van en naar het werk reizen. In de nieuwe cao wordt, mits piloten akkoord geven, de gratis regeling afgeschaft. Dat betekent concreet dat piloten die in het buitenland wonen een vast bedrag in de maand betalen voor het woon-werkverkeer.

4 uur geleden
Kosovo voert stroomonderbrekingen in door energiecrisis

PRISTINA (ANP/RTR) - Huishoudens en bedrijven in Kosovo moeten vanaf maandag rekening houden met regelmatige stroomonderbrekingen. Het Balkanland produceert niet genoeg elektriciteit om zelf aan de vraag te voldoen en de hoge stroomprijzen in het buitenland maken het moeilijk voor het armlastige land om elektriciteit te importeren. Daarmee is Kosovo een van de eerste landen in Europa waar de energiecrisis tot stroomonderbrekingen leidt.

4 uur geleden